galéria megtekintése

„Legyen tiéd a pénz, enyém a szabadság” - csak ilyen őrülteket kellene felengedni a Nagyszínpadra

1 komment

U. Cs.

Speed-folk freak-punk – amikor először meg láttam, hogy így határozza meg magát a Bohemian Betyars, azt gondoltam, végre valaki kitalálta, hogy miről álmodom. És hogy milyen mindez a Sziget Nagyszínpadán? Egy igazi, üresjáratok nélküli cirkusz.

Egy nagyobb, főleg magyar fesztiválozókból álló csoport áll a Sziget fő pódiuma előtt délután négykor, többen pedig az árnyékban ücsörögnek, hogy megkezdődjön a pénteki első nagyszínpados koncert. Amikor a miskolci kötődésű zenekar megnyerte idén a Nagy-Szín-Pad! elnevezésű tehetségkutató versenyt, lehetőséget kaptak arra is, hogy főszerepet kapjanak a fesztivál line-upjában. Egy magyar zenekar a főleg külföldiekből álló szigetes közönség előtt, de olyan ritmusokkal, aminek senki nem tud ellenállni, ha igen, akkor az végképp menthetetlen.

Amint belekezdett a punk, a ska, a magyar, a cigány és balkáni zenei elemeket ötvöző együttes, be is bizonyosodott, hogy a sírvavigadós magyar szövegeket nem értő közönség is azonnal betáncol a színpad elé és eszeveszett tombolásba tud kezdeni.

 

Amihez persze kellett az is, hogy a feldolgozásokat is játszó zenekar tagjai igazi showmanekhez méltóan fel tudják tüzelni a közönséget.

Fotó: Marjai János / MTI

Már az elején felvezettek a közönség között egy jó kis vonatozást, és innentől kezdve nem állt meg a buli, még a lassabb - itt relatív értelemben vett lassúságról van szó - számoknál sem állt le a buli. A ska-t és a népzenét vegyítő zenekarok korántsem számítanak újdonságnak, a Bohemian Betyars azonban olyan színpadképet és hangulatot ad ehhez, ami kiemeli őket a mezőnyből.

És az is, hogy igazán látszik rajtuk: ők is nagyon élvezik az egészet. A halálfej alakú hegedűvel ugráló Palágyi Máté arcáról a vigyort nem lehetett volna letörölni, ő a koncert alatt be is ugrott a tömegbe, hogy egy kört formálva táncoltassa meg a közönséget, majd a pogózók közül alig tudott kikerülni. De volt földön fetrengés, elmebeteg üvöltés, csujjogatás, triangulumozni felhívott roadie, bolondos néptánc, és természetesen a Hegedű, bor, pálinka közben pálinkázás.

A lényeg, hogy nevessük ki a saját bánatunkat, azaz sírva vigadunk. Ami lehet egy sokak számára irritáló, hungarikumnak tartott vidám-szomorú, pálinkagőzös duhajkodás, itt azonban egy kicsit sem hat kínosnak. „Legyen tiéd a pénz, enyém a szabadság,
Meglátjuk kinél lesz a végén mulatság!" - éneklik a 18 című számukban.

Fotó: Marjai János / MTI

De az se baj, ha valaki nem érti a magyar szöveget, elég ha érzi, és a közönség érezte is. A bemelegítő sáv helyett a fesztivál későbbi időpontban kezdődő programjában is simán elfértek volna. Az Utcabetyárral és az „Az estének nem lehet így vége!!" felkiáltással zártak, pedig a hatalmas pörgést és az őrületes ugrálást tekintve nehezen lehetett már őket überelni. Persze ott volt még Manu Chao, és aki az este folyamán további balkáni mulatozásra vágyott mehetett még Goran Bregovicékra, a Bohemian Betyars után azonban utóbbi igencsak lakosságinak hatott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.