galéria megtekintése

Lázár: Folynak a tárgyalások a Seuso-kincs maradékáról is

8 komment

A britek nélküli Európa vezetői Pozsonyban találkoznak pénteken, ahová a magyar miniszterelnök a V4-es országokkal egyeztetett állásponttal érkezik, például támogatják a közös hadsereg felállítását. Lázár János gigantikus útépítési programot is bejelentett, és elárulta, hogy 

Közös, egyeztetett álláspontot képviselnek majd a V4-es országok a pénteken Pozsonyban kezdődő EU27-ek csúcstalálkozóján - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki „Kormányinfó" sajtótájékoztatóján. A miniszter a legfontosabbnak a legfontosabb feladatnak a bolgár kormány megsegítését nevezte "abban a védekező hadműveletben, amit a török határon folytatnak".

A V4-ek javaslatainak középpontjában a nemzetállamok állnak - mondta Lázár. Az intézményes kérdések esetében az a legfontosabb, hogy "mindenki a maga dolgával foglalkozzon". A magyar kormány szerint ugyanis az Európai Bizottság túlterjeszkedett a mandátumán, a végrehajtás helyett önálló politikát kezdett folytatni.

Foglalkozni kell Pozsonyban azzal is - mondta Lázár -, hogy mi lesz Európa biztonságával a britek kilépése után. A V4-ek álláspontja, hogy szükség van közös hadseregre és meg kell erősíteni a Frontexet is, hogy meg tudja védeni a határokat.

 

A közös EU-s hadseregre vonatkozó kérdésre Lázár azt mondta: személyes véleménye szerint annak lenne értelme, ha közös identitású hadsereg jön létre, nem csak nemzeti egységek kerülnek közös irányítás alá. Ez ugyanakkor nem jelentené azt, hogy a tagországok kilépnének a NATO-ból. 

Népszavazás 

Lázár szerint az október 2-i népszavazás, mint a következő időszak legfontosabb eseménye arról szól, hogy akarnak-e a magyarok bevándorlást. Ennek eredménye pedig hosszú távon meghatározó lesz, akárcsak a 2008-as népszavazás volt. A miniszter szerint ugyanis azért nincs tandíj vagy vizitdíj, mert akkor ezt leszavazták.

A valóság az, hogy ha Magyarország ezt a csatát elveszíti, a magyar kormány nem tud többséget szervezni az álláspontja mögé, akkor a bevándorlókat szét kell osztani az országban. Előbb-utóbb lesz egy olyan számsor is, hogy a megyei jogú városokban hány muszlim bevándorlót kell befogadni – mondta Lázár, azt hangsúlyozva, hogy 3200 helyi népszavazásnak is tekintik a referendumot.

Egy kérdésre válaszolva Lázár azt mondta: nehéz megmondani, mekkora számokról van szó, ha a kvótáról beszélünk. Szerinte a Bizottság két alapelvet akar elfogadtatni: az egyik, hogy bárki jöhet, hiszen nem a nemzeti hatóságok döntenének a beléptetésről, a másik pedig, hogy ezeket a "muszlimokat" szét kell osztani a tagállamok közt.

"Ha egyszer ez a rendszer kialakul és beindul, akkor megállíthatatlan lesz" - mondta Lázár, aki szerint ehhez kötelező, egységes szociális is társul majd, hiszen másképp nem maradnának helyben ezek az emberek. Ez a támogatás szerinte háromszor, négyszer annyi, mint amennyit a roma honfitársaink kapnak - válaszolta a Népszabadság kérdésére Lázár. Korábban a jászberényi polgármester  mondta azt, hogy "betelepítés" esetén kevesebb segély jutna a romáknak. 

Lázár szerint a "betelepítésnek" anyagi következményei is lesznek, hiszen a ha lesz ilyen, akkor el kell látni a betelepített családokat, lakást és munkahelyet kell nekik biztosítani. A miniszter azt mondta: komoly vita robbanna ki Magyarországon belül is, hogy hová helyezzék el ezeket az embereket.

A belügyminiszter készít egy javaslatot a kormány számára a kerítésrendszer megerősítéséről, de ez még nem készült el. Azt Lázár nem tudta megmondani, pontosan hány rendőr mondott fel a határon szolgálók közül, de elismerte, hogy nem egyszerűek a körülmények. 

Lázár nem tudta megmondani, hogy a miniszterelnök mikor és hol vesz részt a népszavazási kampányban. "Úgy tudom, vannak nemzetközi kötelezettségei" - mondta. 

Nagypályás ígéretek 

A stratégiai kabinet elfogadásra javasolja a 2022-ig tartó, 2500 milliárd forint értékű útépítési programot. Ez mintegy ezer kilométer autópálya és autóút építéséről, főútvonalak újjáépítéséről szól, EU-s és hazai forrásokból. A hamarosan megjelenő kormányhatározat  tartalmazni fogja a projekteket. A tervek szerint minden autópálya eléri majd az országhatárt, 2018-ban már egy részét be is fejezik ezeknek a projekteknek, de '22-re mindennel végezni kell.

A kormány el fog fogadni egy 1100 milliárdos vasútfejlesztési programot is - mondta Lázár, aki szerint mindenképpen benne lesz a Nyugati és a Keleti pályaudvar felújítása, illetve egy balatoni körvasút megépítése. 

A kormány döntött arról is, hogy külön, 80 milliárdos fejlesztési programot indít Pest megye számára. Ez ugyanis az EU-s szabályok szerint már nem részesülhet nagyobb összegű uniós támogatásban, hiszen fejlett régiónak számít. Külön döntés született a Testnevelési Egyetem fejlesztéséről is.

A miniszter ígérete szerint a 2017-es vizes VB-re lesznek pozitív változások a repülőtér elérésével kapcsolatban, de ezek nem lesznek átütőek. Elismerte, hogy hiba, hogy ezt nem tudták megoldani, de nagyobb infrastrukturális fejlesztés csak 2020 után lehetséges.

A kormány ugyanakkor felhatalmazta a miniszterelnököt, hogy garanciát vállaljon a 2024-es budapesti olimpia költségeire. 

Magyar reformok

A kormány áttekintette a gazdasági helyzetet is, és úgy találta, hogy a magyar gazdaság az EU-átlag fölött növekszik, és soha ennyien nem dolgoztak a rendszerváltás óta, a külkereskedelmi mérleg pozitívuma is rekordszinten van. Az idei gazdasági növekedés a kormány várakozása szerint 2,5 és 3 százalék közt lesz. A költségvetésnek több százmilliárd forintos nyeresége van a gazdaságot fehérítő intézkedésekből. 

Több tucatnyi törvény módosítását kezdeményezi a Belügyminisztérium, amelyek közül több az állampolgárok biztonságának növelését szolgálja - mondta Lázár.

Elektronikus akadálymentesítésről is törvénycsomag születik, hogy minél több ügyet lehessen személyes jelenlét nélkül, elektronikusan intézni. Ennek érdekében az egész jogrendszer felülvizsgálatára szükség lesz - mondta a miniszter.

Áttekintette a kormány az EU-s források felhasználását is, az NGM pedig javaslatcsomagot készít a gazdaság élénkítésének lehetőségéről, például a járulékcsökkentésről.

A taxisok által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban Lázár azt mondta, félbeszakadtak a taxis érdekképviseletekkel folytatott egyeztetések, pedig tervezték, hogy az Uber kivonulása után a szolgáltatás minőségéről is tárgyalnak. A kormány célja, hogy újra felvegye a tárgyalások fonalát, mert nem akar egyoldalúan fellépni. 

Szomszédok

A magyar diplomácia komoly lépéseket tett, hogy helyreállítsa a megromlott osztrák kapcsolatokat - mondta egy kérdésre Lázár, aki szerint Ausztria sincs könnyű helyzetben, ami a bevándorlást illeti. Várhatóan lesz találkozó a következő hetekben, akár kormányfői szinten is, vagyis Orbán viszonozni fogja Kern kancellár látogatását. A V4-ek körében is felmerült, hogy találkozóikra hívják meg az osztrák felet is.

A magyar kormány nem kívánja kommentálni a bukaresti amerikai nagykövet székelyföldi látogatását, a székely zászlóval készült fényképét - mondta Lázár, aki csak annyit mondott: reméli, hogy megússza a nagykövet. 

Tervek és tárgyalások

Szintén kérdésre válaszolva Lázár azt mondta: előrehaladott állapotban van a Paks II. atomerőmű hazai engedélyezése, az uniós tisztviselőkkel pedig hosszú és alapos tárgyalásokon vannak túl,  meggyőződése, hogy nem lesz jogi akadálya az építkezésnek.

Sértené Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit, ha kiderülne, kinek a segítségével szerezte vissza az úgynevezett Seuso-kincset - magyarázta Lázár, miért titkosították ezeket az információkat. Erre állítólag azért van szükség, mert tárgyalások folynak a kincs maradékának megszerzéséről is, nem pedig befelé akarnak gazdasági adatokat titkolni. És ez nem jelenti azt, hogy valóban 30 évig titkosak maradnának - mondta, és megígérte, hogy ennek lezárultával felülvizsgálják a minősítést.

Beszólások jobbra, balra

Lázár "a szervező aljas hazugságnak" nevezte Gyurcsány Ferenc állítását, amely szerint 2006-ban a Fidesz vezetése, Orbán Viktorral  az élén szervezte a 2006-os utcai zavargásokat.

Nem foglalkozom a szűkre szabott baráti körünkön kívül senkinek a magánéletével - mondta Lázár, mikor Matolcsy Györgyről, illetve a hozzá közel álló, kiemelt fizetést kapó munkatársnőjéről kérdezték. "Szerelmi és számmisztikai ügyekkel nem foglalkozom, csak a sajátommal" - mondta egy másik kérdésre.

Farkas Flórián a kormánynak dolgozik, számítunk a munkájára - válaszolta Lázár a roma felzárkóztatási program milliárdjait eltüntető kormánybiztosra vonatkozó kérdésre. A korrupciós ügyben érintett Mengyi Roland kampányban való részvételére pedig azt  mondta: kiváló alkalom, hogy a polgárok elmenjenek a fórumára, és megkérdezzék tőle személyesen, hogy mi történt pontosan.

"Ne cigányozzon!" - csattant fel Lázár, mikor Farkas Flóriánról kérdezték, utalva rá, hogy a kormánybiztos nem vesz részt például bizottsági üléseken. Az újságíró visszautasította a személyeskedést. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.