galéria megtekintése

Lázár alulmaradt, de marad

4 komment


Csuhaj Ildikó

Lázár János politikai pályafutása vereségének tartja a vasárnapi boltbezárás eltörlését, amit azonban ő nem szavazott meg. Cáfolta azokat a híreket, miszerint Orbán Viktor kedden azért látogatott el hozzá Hódmezővásárhelyre, hogy beszéljen vele a kormányból való távozásról.

Tudom, hogy sokan konzervativizmussal vádolnak. De inkább vagyok elvi konzervatív, mint elvtelen pragmatista. Én azt gondolom, hogy talán ennek az ügynek a kapcsán mérlegelni kellene azt, hogy azért, hogy valaki vasárnap vásárolhasson, hány embernek kell a pult mögé állnia. Van hat napom arra, hogy megvásároljam, amit szeretnék, és mégis úgy döntök, hogy vasárnap akarok vásárolni, és az akaratom és a szándékom azt eredményezi, hogy valakinek dolgozni kell. Ezt nem tudom elfogadni – így indokolta meg Lázár János tegnap a kormányszóvivői tájékoztatón, hogy miért nem szavazta meg a vasárnapi boltbezárás visszavonását kedden a parlamentben. A miniszter arra a kérdésre, hogy kiket nevezett elvtelen pragmatistáknak, nem válaszolt egyértelműen, hanem azt mondta: azokra értettem, akik engem avítt konzervativizmussal vádoltak. Mindenesetre nem titkolta, politikai pályafutása vereségének tartja a történteket.

Lázár János nem árulta el, hogy miről beszélt Orbánnal vacsora közben
Lázár János nem árulta el, hogy miről beszélt Orbánnal vacsora közben
Veres Viktor / Népszabadság

Emlékezetes, Lázár János és Balog Zoltán humánminiszter nem vett részt a keddi szavazáson, Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerint a két miniszternek igazolatlan távolmaradás miatt százezer forint pénzbüntetést kell fizetni. Tegnap Lázár ismét megerősítette: távolmaradása „nem" szavazatot jelent, amelyet a kormány és Orbán Viktor iránti lojalitásból nem adott le a parlamentben. Elmondása szerint hétfőn a kormányülésen vita volt, és már akkor közölte, hogy nemmel szavaz, de a miniszterelnök kérésére nem vett részt a szavazáson. Ehelyett a parlamenti dolgozószobájában kávézott Balog Zoltánnal.

 

A kancelláriaminiszter cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy Orbán Viktor kedden azért látogatta meg Hódmezővásárhelyen, és maradt ott éjszakára is, hogy beszéljen vele a miniszteri posztról való távozásáról. A sajtótájékoztatón többen is megkérdezték, mi hangzott el a vacsoraasztalnál, de Lázár János a kötelező diszkrécióra hivatkozva nem árult el semmit, a reakciójából az derült ki, hogy Orbán Viktor rendszeres vendég náluk.

Munkatársunk kérdésére, miszerint a miniszterelnök megtiltotta-e neki, hogy nemmel szavazzon a parlamentben a boltzár feloldására, Lázár azt mondta: megkérte a kormányfő.

Megkövetés

A Kormányinfó sajtótájékoztatón Kovács Zoltán kormányszóvivő nem engedte meg munkatársunknak, hogy befejezze egy mondatát, amikor Lázár Jánost kérdeztük. Arról érdeklődtünk: azért utazott-e hozzá Hódmezővásárhelyre Orbán Viktor, hogy gesztust tegyen, „mea culpát" gyakoroljon, hiszen a miniszterelnök, amikor azt kérte, hogy maradjon távol a vasárnapi boltzáras szavazásról, közvetve megakadályozta, hogy gyakorolja képviselői jogosítványait, a hódmezővásárhelyi választók álláspontját képviselje a T. Házban. Miután Lázár János azt mondta, hogy a kérdésünk megmosolyogtató, munkatársunk próbálta elmondani, hogy ez a kérdés azért nem megmosolyogtató, mert a miniszterelnöki vizitet erősen konfliktusos helyzet előzte meg. Másrészt, ha Orbán Viktor kérte a távolmaradást Lázár Jánostól a szavazásról, akkor Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető miért büntette meg a minisztert. A kormányszóvivő nem hagyta befejezni a mondatot, hanem emelt hangon kérte a következő kérdés feltételét, s megjegyezte, hogy polemizálásnak nincs helye a sajtótájékoztatón.

A maratoni sajtótájékoztatón a történtek után több újságíró is „polemizált", miközben kérdések sorát tette fel, volt akinek a kérdéseit maga Lázár János is „diskurzusnak" minősítette. Amikor ezt megjegyeztük, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón Kovács Zoltán felé fordulva azt mondta, hogy munkatársunkat „meg kell követniük".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.