galéria megtekintése

„Márton püspök sziklarög volt a keresztény élet fogaskerekeiben”

2 komment


Hajba Ferenc

Ferenc pápában ugyanazt lendületet látja a francia Tours város érseke, ciszterci szerzetes, mint Szent Mártonban. A pápa a szenthez hasonlóan a gazdagoktól, a városoktól a szegények, a falvak megtérítése felé fordult. A kiengesztelődés embere is, hiszen viszálykodó papjai között békét teremt – mondta Bernard-Nicolas Aubertin az ELTE és a Pannonhalmi Főapátság közös konferenciáján.

A Szent Márton-év egyik kiemelt jelentőségű rendezvényén harminc előadó méltatja, elemzi a püspök személyiségét, kihatásait a különböző korok szellemiségére, morális állapotára.

Fotó: Mitter Balázs

Borhy László, a bölcsészettudományi kar dékánja szerint Szent Márton összeköti a különböző korokat, Róma magas civilizációjától kezdve a középkoron át napjainkig. Emlékeztetett arra, amikor egy téli estén Amiensben odaadta köntösének egyik felét egy hidegtől reszkető szegény embernek. (Nem adhatta oda a teljes köntöst, mert a másik fele a kincstárhoz tartozott, mondta a dékán). Gesztusa a különösen mély jelentéssel bír, mert egyrészről a kereszténység emberségessége mutatkozik meg benne, másfelől a római törvények tisztelete, fogalmazott a dékán.

 

„Kívánom, hogy mindannyiunkat terítse be Szent Márton köntöse!"zárta le köszöntőjét Borhy akadémikus.

Bernard-Nicolas Aubertin Tours város érseke, ciszterci szerzetes úgy látja: Szent Márton a keresztény felebaráti szeretet ikonja. Nagy hatása volt történelemre úgy, hogy ő maga egy sort sem írt le. Mindent, amit róla tudunk Sulpicius Severustól tudjuk, aki még a szent életében megírta a történetét, mindamellett, hogy mesterének is tartotta Mártont. Az életrajzban úgy mutatja be, mint az új Krisztust, aki életében valóra váltotta a szeretet tanítását. Nem véletlen, hogy a ravennai mozaikokon a tizenharmadik apostolként ábrázolják.

Várszegi Asztrik
Várszegi Asztrik. Fotó: Mitter Balázs

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb szent arcát kérdő tekintettel keressük, kérdezzük, mert nemcsak hallani akarunk róla, hanem a lelkéből is kapni szeretnénk - mondta Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát.

- Úgy tűnik – fogalmazott Várszegi Asztrik -, Jézus Krisztushoz és az Evangéliumhoz való következetes ragaszkodásával a konstantini fordulat után átalakuló keresztény élet fogaskerekeiben Márton püspök magatartása homokszemként vagy akár sziklarögként került volna bele. Feszültsége püspöktársaival, szembenállása a császárral, ragaszkodása a szegények és jogfosztottak evangéliumához mind erről tanúskodik – folytatta Várszegi.

A tudományos konferencia, a róla szóló előadások mutatják be, miként lett ez az ellentmondásos, nehezen besorolható, sokszor nyers és kemény, vízválasztó személyiség a „Zord világnak telét megenyhítő Mártonja", továbbá „Új tusákért síkra szálló bajnoka", majd aki „Védelmébe veszi szenteknek hazáját" és végül közbenjárónk, mert „szülőhazája népe kéri őt" erre – zárta gondolatait a konferencia szekciócímeiből alkotott mondatával a bencés főapát.



Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.