galéria megtekintése

Balog nem vállalta a balkáni hátteret

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 18. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

„Minisztériumunk ebben az évben is részt vesz a Vivicittá Városvédő Futáson. Ma reggel edzést tartottunk a csapattal.” Ezzel a kommentárral tett közzé a napokban fotót a margitszigeti futókör már felújított szakaszán kocogó Balog Zoltán tárcavezetőről, Simicskó István sportért felelős államtitkárról és munkatársaikról Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A PR-fotó elkészítéséhez gondosan választottak helyszínt: néhány száz méterrel odébb már nemhogy nem európai, kifejezetten balkáni lett volna a háttér. A sziget északi részén ugyanis bő fél éve késik a futópálya felújításának befejezése, és sportolók ezrei kénytelenek a „menekülőutakon” bokrokat, a parkolókban autókat kerülgetve, ösvényeken, bokatörő macskakövön, göröngyös betonon futni. Hangulatukat az sem javítja: nem elég, hogy nem sikerült a „futószezon” kezdetére befejezni a munkát, olykor hétköznap kora délután sem látni munkásokat az elkerített építési területen.

A politikusok a simát választották – mások a göröngyöst
A politikusok a simát választották...,
Forrás: Facebook

A futókör felújításáról 2013 végén döntött a Fővárosi Közgyűlés, miután a már amúgy is elhasználódott 5,3 kilométeres „szigetkerülő” pálya burkolatának nem tettek jót az „évszázad árvize” miatti védelmi munkálatok. Akkor azt ígérték: 2014-ben új alapra új öntöttgumi burkolat kerül, kamerarendszert helyeznek üzembe, felújítják az öltözőket és az illemhelyeket. A margitszigeti futókör teljes rekonstrukciójára a Fővárosi Közgyűlés 350 millió forintot különített el.

 

Tavaly májusban a fővárosi önkormányzat már azt írta: a munkálatok júniusban megkezdődnek a pesti oldalon, majd a budai parton, és a „pálya iskolakezdésre készen lesz”. Nem lett. Egyelőre a pesti oldalon készült el egy szakasz, igaz, az kétségkívül modern, szép és jól használható.

– Az első, tavaly áprilisi közbeszerzési felhívásra nem érkezett érvényes ajánlat. Az emiatt újra elindított eljárás lezárására és a szerződéskötésre pedig jogviták miatt csak tavaly szeptemberben adta meg az engedélyt a Közbeszerzési Hatóság.

Mindezek miatt a kivitelezés csak múlt szeptemberben kezdődhetett el – magyarázta a késés okait megkeresésünkre Molnár Zoltán, a Budapesti Sportszolgáltató Központ igazgatója.

...mások a göröngyöst
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A vezető szerint ezután már nem akadtak további gondok: a kivitelező, a Globál Sport Kft. vezette Margitszigeti Futókör Rekonstrukció Konzorcium a terveknek megfelelően novemberre elkészült az első ütemben egy csaknem két kilométeres szakasszal. Mivel télen nem lehetséges „a helyszínen öntött rekortán pálya építése”, csak az idén tavasszal folytatódhatott a beruházás. Molnár Zoltán most azt ígérte, a munkálatokkal június második felére végeznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.