galéria megtekintése

A Lánchíd utcai csata

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 03. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

A kivitelező és a Budapesti Közlekedési Központ szerint is jogszerűen nyitották meg részlegesen a Várbazárnál vezető Lánchíd utcát szerdán, ám vannak még kétségek. Mindenekelőtt azért, mert továbbra sem tudni egészen biztosan, hogy csak a végleges engedélyt nem várták meg az átadással, vagy az ideiglenes engedélyt sem tartották szükségesnek beszerezni.

Nem csitulnak a viták a kétszer is felavatott Várkert Bazár előtt vezető, egy hónappal ezelőtt átadott, de a folytatódó munkák miatt szerdáig lezárt Lánchíd utca ügyében. Az utcát ugyanis –mint arról beszámoltunk –meglehetősen kaotikus körülmények között nyitották meg tegnapelőtt: a nem kellően pontos kommunikáció miatt autósok százai hitték azt, hogy végre valóban átadták az utcát, miközben azt egyelőre csak a BKV-buszok és a célforgalom számára nyitották meg, ráadásul messze nem volt professzionális a helyszíni forgalomszervezés.

Az utca nincs kész, a műszaki átadás-átvétel nem fejeződött be, de a buszok már mehetnek
Az utca nincs kész, a műszaki átadás-átvétel nem fejeződött be, de a buszok már mehetnek
Móricz-Sabján Simon

Meglepetést keltett az is, hogy a Fővárosi Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége lapunknak megerősítette: az utca engedélyezési eljárása még folyamatban van. Igaz, hívta fel a figyelmet a hatóság, elméletileg van mód arra, hogy már az engedély kiadása előtt is használatba vegyenek egy még épülő utcát. Csakhogy ehhez nem járultak hozzá a hatóságok – legalábbis az MSZP szerint. Az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezető-helyettese, Tüttő Kata a távirati iroda jelentése szerint csütörtökön azt mondta: Még az ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt sem kapta meg az utca, ennek ellenére járművek közlekedhetnek ott.

 

Mindezek nyomán próbáltunk tisztázni egy sor kérdést. Volt-e olyan hatóság, amely megvizsgálta, alkalmas-e az utca buszközlekedésre? Szabályosan adták-e át az utcát? Vajon miért volt olyan sürgős azt megnyitni, hogy nem várták meg az engedélyezési eljárás lezárultát? Különösen annak tükrében meglepő a sietség, hogy az avatás már egy hónappal ezelőtt megvolt, vagyis néhány nap már aligha számított volna, ráadásul a helyszínen még tegnap is dolgoztak.

A kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. megkeresésünkre azt válaszolta: „A vonatkozó jogszabály, valamint az építési engedély alapján lehetőség volt és van arra, hogy a kivitelezés alatt megfelelő és engedélyezett ideiglenes forgalomtechnika mellett megindulhasson a forgalom.” A buszok és a célforgalom előtt pedig – a megrendelő, az I. kerületi önkormányzat kérésére, döntése nyomán – a környék útjainak tehermentesítése miatt nyitották meg mielőbb az utcát.

Hasonlóképpen mindent teljesen jogszerűnek, szakszerűnek lát a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), amely azt írta: „A Lánchíd utca még nincs kész, a műszaki átadásátvétel nem fejeződött be (…), ugyanakkor, az út műszaki állapota alkalmassá vált arra, hogy a buszközlekedés ideiglenesen beindulhasson, ahogy ez bármely más, felújítás alatt álló úton is megtörténik, amint arra az állapota alkalmassá válik. Éppen ezért végleges forgalomba helyezési engedélye az útnak nincs, nem is lehet még, de ez a buszközlekedés ideiglenes beindításához nem is szükséges.”

Megkerestük a Fővárosi Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségét és a kerületi önkormányzatot is, hogy egyértelművé tegyük, az összes szükséges engedély birtokába engedték-e be a járműveket az utcába, ám erre a kérdésre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.