galéria megtekintése

Csak azért szavaztak, hogy hagyják reménykedni a szegény Fideszt

0 komment


Tanács István

Szegeden csaknem négy százalékkal kevesebben szavaztak déli egy óráig, mint országosan. Akiket megkérdeztünk, inkább nemmel szavaztak, és a kormány érveit mondták vissza.

Gyönyörű az idő, sokan sétálnak a Dóm téren, szelfiket készítenek az idegenforgalmi nevezetességgé vált Szeged felirat mellett. Egy idősebb pár babakocsit tol, unoka alszik benne. Azt mondják, voltak szavazni, és nemmel szavaztak.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

– Nem akarjuk, hogy ide menekültek jöjjenek – mondja kérdésemre az asszony. – Nem mintha annyira elégedettek lennénk a kormány munkájával, de ebben igazuk van. Nem tudjuk igazán, hogy Botka (Botka László polgármester – a szerk.) mit akar. Nem mondta, hogy odaadná az IKV-s lakásokat a menekülteknek, de azt sem, hogy soha nem adná oda. Még ha nem tennék is ki a szegedi bérlőket, sok lakás áll üresen a városban. Nem szeretném, ha a szomszédunkba menekültek költöznének.

 

- Ráadásul ezeknek a többsége nem is menekült – veszi át a szót a férje. - Az újságok torzítanak. Egyik oldalon mindig az van, hogy itt is megerőszakoltak valakit, meg ott is megerőszakoltak valakit. A másik oldalon meg folyton csak kisgyerekeket mutogatnak, holott ha olyan felvételt lát az ember a tévében, ahol tömegben jönnek, látszik, hogy a 70-80 százalékuk fiatal férfi. Én például alig láttam még olyan menekültet, aki kurdnak mondta magát. A kurdok otthon vannak, és fegyverrel harcolnak, hogy nekik is legyen saját országuk. Menjen haza a többi is, és védje meg a családját!

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Szintén a Dóm téren, a Panteon mellett egy padon ül egy harmincas pár. Ők nem mennek el szavazni, de a férfi azt mondja: ha elmennének, igennel szavaznának. Ő most költözött vissza Szegedre Budapestről – a XIII. kerületben lakott, ott is a baloldalra szavaztak. Azt mondja, elenyésző számú migránsról kellene Magyarországnak gondoskodnia. Szerinte az emberek többsége nem gondolkodik el ezen. Van, akire a kampány hat, más a politikai szimpátiája alapján szavaz.

A Tömörkény István Gimnáziumban lévő szavazókörökben ebéd előtt nagy a forgalom. Két férfit szólítok meg. Egyikük azt mondja,a feltett kérdésre csak egy válasz lehetett: a nem. Az, hogy ebből Orbán politikai előnyt kovácsol magának, meg eltakar vele egy sor más problémát, nem szimpatikus, de érthető. Hitelesebb lenne a baloldal kormánykritikája, ha migránsügyben az emberek mellé állnának.

Egy középkorú nő szintén nemmel szavazott. Azt mondja, nem akar migránsokat, úgyis annyi itt a szegény ember, azoknak is alig jut támogatás. A baloldal mindent odaadna a cigányoknak, meg a migránsoknak, a Fidesz legalább megpróbálja megvédeni a magyar emberek érdekeit.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Kimegyünk az egyik lakótelepre. Makkosházán, az általános iskolában, az egyik szavazókörben fél egy körül 18 százalékos a részvételi arány. Egy középkorú házaspár azt mondja a szavazókör előtt, az utcán: ne jöjjön ide senki, vagyunk itt éppen elegen. Fölvetem, hogy fogy és öregszik a népesség, de azt mondják: jobban kellene támogatni a magyar fiatalokat, akkor majd szülnének elég gyereket.

A Lidl szupermarket előtt állunk meg – aki onnan kijön, szinte egy sem volt szavazni, és nem is akar elmenni. Beszélni sem hajlandók róla, legfeljebb azt mondják, hülyeség az egész, ők kimaradnak ebből.

A buszmegállóban azokat kérdezgetem, akik a városközpontból érkeznek a trolival. Egy fiatal párt szólítok meg. Azt mondják, ők egymás ellen szavaztak, egyik igennel, másik nemmel. Megvannak erre az érveik, de nem osztják meg velem.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Egy másik fiatal pár viszont elárulja: voltak voksolni, és érvénytelenül szavaztak. Annyira gyűlöletkeltő és pazarló volt a kampány, hogy így látták helyesnek. Kérdezem őket, volt-e szerepe a döntésükben, hogy Orbán Viktor megfenyegette a baloldali vezetésű városokat, hogy odatelepítik a migránsokat. A férfi azt feleli: nem azért szavaznak a baloldali városokban többen a Fidesz javaslata ellen, mert Orbán megfenyegette őket, hanem azért szavaztak korábban is balra, mert másként gondolkodnak, mint a kormánypártok.

A lány azt mondja, maradhattak volna otthon is. De azért mentek el, és szavaztak érvénytelenül, hogy ha meghaladja a részvétel az 50 százalékot, hadd reménykedjenek a fideszesek, hogy érvényes lesz a szavazás. És majd csak a végén, sokára derüljön ki: annyian szavaztak szándékosan érvénytelenül, hogy mégis érvénytelen lett a szavazás. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.