galéria megtekintése

A 12 éves lányok ingyenesen kapják meg a HPV elleni védőoltást

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 18. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Októberben elkezdik a hetedik osztályos lányok HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltását. A méhnyakrák elleni védőoltást a 12. életévüket betöltő lányoknak térítésmentesen biztosítja az állam.

Októberben elkezdik a hetedik osztályos lányok HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltását. A méhnyakrák elleni védőoltást a 12. életévüket betöltő lányoknak térítésmentesen biztosítja az állam.

Az oktatási intézményeknek ugyan kötelező az oltás lehetőségét felajánlaniuk, de csak azoknak a hetedikeseknek adhatják be, akik kérik, és szüleik is aláírták az erről szóló nyilatkozatot. A két oltást hat hónap eltéréssel kell beadni. Az első adagot októberben szállítják ki, a másodikat még a tanév vége előtt áprilisban.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat mintegy 80 ezer 12 évesnek vásárolta meg közbeszerzési eljárással a GSK oltóanyagát. Ez a vakcina csak 15 éves korig hatékony, az ennél idősebbeknek másik vakcinára és háromoltásos sorozatra van szükségük. Térítésmentesen pedig csak az iskolai oltáskampányban érhető el.

 
Az oltással nem váltható ki a méhnyakrákszűrés, csak a kettő együtt jelenthet biztonságot a méhnyakrák ellen

Aki nem tartozik ebbe a korosztályba, de szeretné megszerezni a betegség elleni védelmet, az recept ellenében a patikában megvásárolhatja. Adagonként 10–20 ezer forint közötti áron.

A Népszabadság kérdésére Kovács Attila, az országos tiszti főorvos helyettese elmondta: az iskolába nem járó, de a kampány célcsoportjába tartozó lányokat a védőnőknek kell elérniük, és amennyiben mód van rá, meggyőzniük arról, hogy éljenek az oltás lehetőségével, azaz menjenek be az iskolaorvoshoz.

Ha még az első szexuális érintkezés előtt beadják az oltást, hatékonyabb
Michael Buholzer / Reuters

Aki ezt megteszi, ingyen kaphatja meg a vakcinát. Hangsúlyozta azt is, hogy a vírus elleni védettség csak akkor alakul ki, ha az érintett kamaszok hat hónap múlva elmennek a második oltásra is az iskolaorvoshoz. Hozzátette: az oltással nem váltható ki a méhnyakrákszűrés, csak a kettő együtt jelenthet biztonságot a méhnyakrák ellen.

A kampány célja, hogy még az első szexuális érintkezés előtt beadják az oltást, mert így a leghatékonyabb a vírus elleni védelem. Miután a HPV vírusra nem „emlékszik” az immunrendszer, így ugyanazt a HPV vírust többször is el lehet kapni, azaz mindenképpen érdemes az oltást kérni.

A méhnyakrák a világon a negyedik leggyakoribb megbetegedés és a 9. leggyakoribb halálok. Ha „időben” fölfedezik, tökéletesen gyógyítható. Magyarországon évente mégis átlagosan 407 nő halálát okozza ez a betegség. A méhnyakrákot vírus okozza, az emberek (nők, férfiak) 50-80 százaléka élete során akár többször is megfertőződik. A vírusfertőzés észrevétlenül, tünetmentesen lezajlik tízből kilencszer, egynél pedig kialakul a daganat. Gyakran a férfiak hímvesszője a vírus közvetítője.

A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több száz típusa van, közülük 13 okozhat méhnyakrákot. Ez a vírusfertőzés nagyon gyakori, könnyen átvihető egyik emberről a másikra szexuális előjátékkal, bőr-bőr érintkezéssel, hüvelyi, végbél- és orális aktussal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.