galéria megtekintése

Kunos Péter a Mazsihisz új ügyvezető igazgatója

3 komment


Czene Gábor
NOL

A volt agrobankos Kunos Pétert választotta ügyvezető igazgatóvá a Mazsihisz közgyűlése. Az előélete miatt reflektorfénybe került Schwezoff Dávid is elindult a posztért, és csak pár szavazattal szorult a második helyre. A küldöttek megszavazták, hogy zárt ülés legyen: az újságírókat nem csupán a teremből, az épületből is kitessékelték.

Tavasszal váratlanul lemondott Zoltai Gusztáv, aki egy személyben töltötte be a BZSH (Budapesti Zsidó Hitközség) és a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) ügyvezető igazgatói tisztségét. A BZSH múlt héten döntött az utódról: a fővárosban Schwezoff Dávid közgazdász lett az új ügyvezető igazgató.

Suchman Tamás és Kunos Péter
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Mazsihisz most csütörtökre meghirdetett közgyűlése botrányos felvezetéssel indult. A Tudozsido.com zsidó közéleti blog azt állította, hogy Schwezoff korábban Carol Hore Mohn néven budapesti melegbárokban lépett fel, egy időben pedig katolikus kántorként ténykedett az alsógödi Szent István-plébánián. Csupán az érdekesség kedvéért: az Evangélikus Hittudományi Egyetem lelkészképzőjének is hallgatója volt. A blogon minderről fényképek is megjelentek.

 

Schwezoff Dávid – aki jelölti bemutatkozásában nem tért ki sem transzvesztita előadóként folytatott hajdani tevékenységére, sem életének katolikus és evangélikus vonatkozásaira – a Mazsihisz közgyűlése előtt érdemben nem nyilatkozott a sajtónak. Heisler András, a Mazsihisz elnöke ugyanakkor levélben fordult Tordai Péterhez, a BZSH vezetőjéhez: javasolta, hogy Tordai hívja össze az elöljáróságot, Schwezoff Dávidot függesszék fel tisztségéből, tartsanak rendkívüli közgyűlést.

Heisler úgy ítélte meg, hogy Schwezoff (elhallgatott) előéletével kapcsolatban olyan dolgok kerültek napvilágra, amelyek jelentős kockázatot jelentenek a hitközségre, súlyosan veszélyeztetik annak működését, zsarolhatóvá teszik az ügyvezető igazgatót. Tordai Péter kérdésünkre elmondta: a közeljövőben mindenképpen összehívja az elöljáróságot.

Közben a Mazsihisz legfőbb konkurenciájához, az EMIH-hez (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) kötődő Oberlander Báruch rabbi állásfoglalást tett közzé az ügyről. Az ortodox rabbi kifejtette: a zsidóság egyik legfontosabb fogalma a tsuvá (megtérés), és „ha valaki azt állítja, hogy felhagyott korábbi vétkes tetteivel, kötelességünk befogadni és segíteni a visszatérés útján. Nincs jogunk kételyt támasztani őszinteségével kapcsolatban, egészen addig, amíg – ne adj Isten! – az ellenkezője nem igazolódik.".

Mivel az új ügyvezetőt a BZSH közgyűlése szabályosan, többségi akarattal megválasztotta, vallási érvekkel nem visszavonható a választás eredménye. Még akkor sem – tette hozzá Oberlander Báruch rabbi –, ha stratégiai megfontolásból a zsidó közösség egyes tagjai úgy gondolják, hogy ez nem volt a legszerencsésebb döntés.

Ilyen előzmények után a Mazsihisz küldöttei jobbnak látták, ha a sajtó nincs jelen a közgyűlésen. Korábban előfordult, hogy nyitva maradtak az ablakok, és a zárt ülés elrendelése után a folyosóról tisztán lehetett hallani a felszólalásokat. A biztonságiak ezúttal még az épületből is kiterelték az újságírókat.

A hírzárlat ennek ellenére nem volt teljes. A Mazsihisz Facebook-oldala erősen szűrt tartalommal, de folyamatosan beszámolt a fontosabb történésekről. Ketten versenyeztek a Mazsihisz ügyvezető igazgatói posztjáért: Kunos Péter és Schwezoff Dávid.

Kunos Péter múltja se makulátlan –­ az Agrobank vezérigazgatójaként a kilencvenes évek végén börtönbüntetésre ítélték –, de ő ezzel számot vetett a küldöttek előtt. Bemutatkozásában hangsúlyozta, hogy bankja akkori hitelbiztosítéki rendszere bizonyos nem szakmabeli berkekben félreértéssel, hozzá- és meg nem értéssel találkozott. Első fokon felmentették, másodfokon elmarasztaló ítélet született. Akkoriban nem volt fellebbezési lehetősége.

„Néhány év múltán az Agrobankéhoz hasonló hitelbiztosítéki rendszerek alkalmazása mind a pénzintézetek, mind a később létrejövő befektetési alapok és kockázati tőketársaságok körében egyre inkább általános gyakorlattá vált. Ma már egyetemen is tanítják a bank akkoriban alkalmazott módszerét" – hangsúlyozta Kunos Péter. Több mint tíz éve bírói döntéssel felmentették a büntetett előélet hátrányos következményei alól, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik.

A Mazsihisz közgyűlése – többek elmondása szerint – nem volt mentes a személyeskedő vitáktól, de a körülményekhez képest csendesen zajlott. Radnóti Zoltán rabbi például mind a két jelölt ellen kifogásolt emelt, mert múltjuk miatt mindketten támadhatók. Tiszta és új arcok kellenek – állapította meg. Végül „kisebbik rosszként" Kunosra szavazott.

A BZSH múlt heti közgyűlésén Schwezoff Dávid pár szavazattal előzte meg Kunos Pétert. Most fordult a kocka, és Kunos lett az első. (A 88 szavazatból három érvénytelen volt, Kunos 45 voksot kapott, Schwezoff 40-et.) Furcsa módon Schwezoff Dávidot a BZSH-ban négy évre választották ügyvezető igazgatónak, Kunos Péter megbízása a Mazsihiszben csak a jövő tavasszal esedékes általános tisztújításig szól.

A közgyűlés után Heisler András, Kunos Péter és Tordai Péter közösen tartott rögtönzött sajtótájékoztatót. Schwezoff Dávidot nem tudtuk megkérdezni, ő az újságírók elkerülésével távozott a helyszínről. Tordai kérdésünkre elmondta: a maga részéről bizalmat szavaz neki, nem tervezi, hogy a BZSH elöljárósági ülésén javaslatot terjeszt elő Schwezoff Dávid menesztéséről. Ettől még – jegyezte meg – előkerülhet a téma.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.