galéria megtekintése

Köztévés erőlködés a hátrahagyott migránsmobilokkal

7 komment

NOL

Szabályosan erőlködtek a köztévé hírcsatornájának munkatársai, hogy a „menekültek által hátrahagyott mobiltelefonokon” olyan tartalmakat találjanak, melyek összekapcsolhatóak a terrorizmussal. És olyanokat is, melyek a Betyársereg honlapján is megtalálhatóak – írja a HVG Online.

A HVG belső forrása szerint azon ment a vacillálás a köztévében, melyik fotó vagy videó alkalmas leginkább riogatásra és a migránsellenes kormányzati irány alátámasztására. A felvételek forrása és felhasználása többszörösen aggályos, a médiahatóság mégsem indít vizsgálatot.

„Ultragáz, de próbálták a kormány által elvárt irányban értelmezni a felvételeket. Ezeket még így is alig tudták használni, mert volt ott mindenféle fotó és videó, csak nem felelt meg a célnak. A szerkesztők egyesével nézték végig, találnak-e valami nagyon durvát, de például az egyik valóban véres felvételről kiderült, hogy a síiták Asúra ünnepéről készült. Ami egy külső szemlélőnek tényleg durván hat elsőre, de ennyiből a magukat keresztre feszítő keresztények ünnepe is az” – mondta névtelenséget kérve egy tévés forrásunk. Egy másik felvételen állítólag katonai szervezet tagjainak tűnő emberek ástak, amire forrásunk szerint azt akarták ráfogni, hogy sírokat készítenek. Ilyen durva torzítást végül nem vállaltak be, mert sem a beszédükből, sem a nevetgélős jelenet más elemeiből nem ez jött le.

A Betyársereghez hasonlóan

 

Az M1 Híradója négy alkalommal is foglalkozott a közelmúltban a migránsok által állítólagosan eldobott telefonok tartalmával és azok értelmezésével. A köztévé a Betyársereg honlapján is megtalálható történetet vett át minimális forráskritikával, videókat és fotókat közölt, majd spekulációkba menő értelmezéseket csatolt hozzájuk – hívja fel a figyelmet cikkében a HVG. Az állítólagos lefejezéseket, halottakat ábrázoló felvételek, illetve netről letöltött toborzóvideók alapján olyan következtetésekre jutott, amelyek mind sajtóetikai, mind adatkezelési, mind nemzetbiztonsági szempontból aggályosak voltak, legalábbis a portálnak nyilatkozó jogász és informatikai igazságügyi szakértő szerint.

Tippek

Információik szerint az erőltetett rémhírkeresés menekültügyben továbbra is prioritás, és egyértelműen külső nyomásra folyik. A híradó felelős szerkesztőivel, újságíróival szemben elvárás, hogy a migránsok megítélését negatívan befolyásoló anyagokat gyártsanak. „Kínos kötelességnek fogják fel. De kapják is hozzá kívülről a tippeket, állítólag rendszeresen érkeznek a tippek és információk a vezetéshez, mit lehetne felhasználni ebben a témában. Ezt adják tovább utána a műsorkészítők felé, ha például egy bevándorló kirabol egy délolasz turistát, azonnal be kell szerezniük az anyagot” – magyarázta a műsorkészítés folyamatát régről ismerő forrásunk. Szerinte benn is érzik, hogy „nemzetközi szinten is leült már ez az egész kérdés az elmúlt hónapokhoz képest, vagy legalábbis már a megoldásról szólnak a hírek”. Ha pedig „már nincs akkora feszültség, rá kell erősíteni”.

A határnál talált mobilokon lévő felvételeket – ahogy az MTI is beszámolt róla – a csatorna megmutatta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértőnek, aki utána az M1 műsorában beszélt arról, hogy milyen „megrázó” fotókat és videókat látott a telefonokon. Így többek közt a „legbetegebb fotót, amit egész életében látott” – fogalmazott Spöttle, aki utána más médiumokban is szerepelt, és mindenhol a terrorizmus veszélyéről beszélt.

Mexikói lejárató kampány

Egy MTV-t belülről ismerő forrás szerint a telefonok megszerzéséhez is köze volt a szakértőként megszólaltatott Georg Spöttlének, de ezt a szakember a hvg.hu kérdésére tagadta. Mint mondta, őt először egy híradós szerkesztő kérte meg, nézze meg a mobilokon talált, idegen nyelvű tartalmat, mielőtt megmutatják egy tolmácsnak. „A teljes, 11 gigabájtnyi anyagot kapacitáshiány miatt nyilván nem tudtam átnézni, csak a nekem megmutatott felvételekről mondtam véleményt” – jelentette ki. Továbbra is állítja, hogy ezek közt nagyon durva videók voltak, így olyan, ahol egy keresztény nőt támadnak meg és égetnek meg, illetve egy lefejezést ábrázoló felvétel. Arról csak tőlünk hallott, hogy az Élet és Irodalomban, illetve egy blogban könnyen megtalálták, hogy az egyik sokkolónak mondott, állítólag halott csecsemőt ábrázoló kép egy mexikói lejárató kampány része. De ettől függetlenül szerinte akkor sem szabad elhallgatni magát a terrorveszélyt. „Hülyék lennének az olyan szervezetek, mint az Iszlám Állam, nem kihasználni a migránshullámhoz hasonló lehetőséget, hogy átküldjenek terroristákat Európába” – jegyezte meg.

Szerinte sem lehet biztosan tudni, hogy a felvételeket nem manipulálhatták előzőleg, de mint mondta, a tévések által neki megmutatott mobilok egy része meg volt rongálva, pont úgy néztek ki, „mint amit a migránsok eldobtak, mielőtt továbbmennek, hogy ne találják meg náluk”. Információi szerint azóta ezeket a tévésektől már le is foglalták a rendőrök (ahogy azt korábban megírtuk, nyomozás indult az ügyben – a szerk.).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.