galéria megtekintése

Egészen szürreális, amit a köztévé művel

14 komment

Kácsor Zsolt

Orbánék azt a kommunikációs trükköt találták ki, hogy a népszavazás érvénytelenül is érvényes, mert elsöprő siker, s különben is, többen szavaztak most, mint a 2003-as uniós csatlakozásról szóló referendumon. Figyelem, ma estétől azt fogják szajkózni hetekig!

Szürreális, bár nem meglepő, hogy a minden bizonnyal érvénytelen ügydöntő népszavazás kimenetelét az m1 választási műsora "elsöprő" győzelemként kommunikálja azzal az indokkal, hogy "elsöprő" többségben voltak a nemek. 

Pedig az áhított célért, az érvényességi küszöb eléréséért a közmédia ma nagyon megküzdött: vasárnap délután – friss hírek helyett – előregyártott anyagokat adtak a tavalyi (!) menekülthelyzetről. Megtudhattuk, hogy micsoda káosz uralkodott a Keleti pályaudvaron, de arról egy szó említés sem esett, hogy a hatóságok és a kormányzati szervek gyerekeket, nőket és idős embereket hagytak ellátatlanul. Láthattunk egy összefoglalót az Európát megrázó migrációs hullámról, de a szerkesztők gondosan ügyeltek arra, hogy a riportokban összemossák ezt a négy különböző fogalmat: háborús menekült, munkát kereső bevándorló, illegális határátlépő, szélsőséges iszlamista terrorista.

Akárcsak délelőtt, délután is élőben jelentkeztek Franciaországból (!), ahonnan a riporter kolléga közvetítette nekünk a baráti francia nép forró üdvözletét, neki ugyanis többen azt mondták, hogy remélik, a magyar népszavazás sikeres lesz. Ismerve a franciákat, vélhetően gőzük sem volt arról, hogy ma Magyarországon népszavazás van – míg a riporter el nem árulta nekik.

 

A közmédia sokáig lovagolt azon is, hogy szerbiai menekültek között elterjedt az a hír, miszerint Magyarországról hamarosan jó híreket fognak kapni, s tán még a határt is megnyitják előttük. Annak ellenére, hogy ez a nevetséges híresztelés valószínűleg a magyar és orosz titkosszolgálatok műve, a közmédia ebből is igyekezett a lehető legtöbbet kihozni: arról faggattak egy biztonságpolitikai szakértőt, hogy ez a helyzet meddig fajulhat. A riporter ki akarta deríteni, hogy mi lehet az a jó hír, amiről a menekültek beszéltek, s annak mi lehet a következménye – s olyan komolyan vette ezt az átlátszó dezinformációt, hogy el se röhögte magát.

A legnagyobb alakítás azonban Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont elemzője és Gulyás Gergely fideszes parlamenti képviselő nevéhez fűződik. A hét órai urnazárás perceiben Mráz éppen azt fejtegette az m1-en, hogy 45 százalékos részvétellel számolva 95 százalékos lehet a nem voksok aránya, ami több mint 3,3 millió ember támogatását jelenti a kormány számára, és ezt nagyon komolyan kell venni, hiszen ez még annál is több, mint amennyien 2003-ban az ország európai uniós tagságára szavaztak.

Erre föl – mindössze pár perccel később – az m1-en föltűnik Gulyás Gergely, és azt kezdi fejtegetni, 45 százalékos részvétellel számolva 95 százalékos lehet a nem voksok aránya, ami több mint 3,3 millió ember támogatását jelenti a kormány számára, és ezt nagyon komolyan kell venni, hiszen ez még annál is több, mint amennyien 2003-ban az ország európai uniós tagságára szavaztak.

Gulyás egyébként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes társaságában tartott nemzetközi sajtótájékoztatót, s miután elzengték az előre megírt örömódát az elsöprő győzelemről, azonnal levonultak a színről, hogy ne is kelljen kérdésekre válaszolniuk. Azt a szót ugyanis ki sem merték ejteni a szájukon, hogy: érvénytelen. Az ügydöntő népszavazás érvénytelen lett, de Orbán Viktor úgy döntött, hogy az érvénytelen népszavazás érvényes. Kedves nézők, üdvözöljük önöket a negyedik dimenzióban!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.