galéria megtekintése

Közpénzből lett nagyágyú a vs.hu

0 komment

Munkatársainktól

Több mint 600 millió forintot kapott tartalom-előállításra, illetve könyvkiadásra a Vs.hu kiadója és az Origo újdonsült tulajdonosa, a New Wave Media-csoport (NWM) a jegybanki alapítványoktól. A kiadó sajtóértesülések szerint Szemerey Tamás érdekeltsége, aki Matolcsy György MNB-elnök unokatestvére.

Önmagában is érthetetlen, hogy miért pont az inflációra, a pénzügyi rendszer stabilitására figyelő, a hazai bankokat felügyelő jegybank intézményei karolták fel az NWM-csoportot.

A közszolgálati médiatartalmak előállítását eddig főleg a médiahatóság, a köztévé vagyonkezelője és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Mégsem ez az első eset, hogy a Matolcsy vezette jegybank és unokatestvérének cégei kapcsolatba kerültek egymással. Pénteken derült ki az is, hogy egy másik Szemerey-cég, a BanKonzult Kft. öt MNB-s alapítványtól kapott pénzt ugyanazért a tanulmányért.

 

Tavaly decemberben a Magyar Nemzet írta meg, hogy

az NWM 500 millió forint hitelt kapott a jegybank hitelprogramjából az NHB Növekedési Hitelbankon keresztül – a bank szintén Szemerey érdekeltsége.

A Heti Válasz pedig arról írt, az akkor még állami tulajdonban lévő MKB adhatott hitelt a piacvezető hírportál megvásárlásához: az NWM decemberben vette meg a Magyar Telekomtól 4,2 milliárd forintért az Origót.

A vs.hu-t 2013-ban alapították viszonylag nagy szerkesztőséggel – a hírportálnál annyian dolgoznak, mint a jóval nagyobb látogatottságot elérő Hvg.hu-nál. Az elmúlt két évben a portál nem tudott az élre törni, pénteken a 28. helyen állt a magyar nyelvű oldalak látogatottsági ranglistáján. Az NWM-et láthatóan nem zavarta, hogy nem túl sikeres az online piacon, tavaly agresszív terjeszkedésbe fogott: megvásárolta a köpönyeg.hu-t és a menetrendek.hu-t, majd az Origóval együtt a Videát, a Freemailt, a life.hu-t és két kisebb tévécsatornát. A médiapiac szereplői eddig csak találgatták, hogy a tulajdonosoknak honnan van pénzük erre.

A tulajdonosváltás után az Origo élére a TV2 korábbi programigazgatója, a kormánybiztos Andy Vajna ismerőse, György Bence került.

Úgy tudjuk, az utóbbi hetekben többször előfordult, hogy a kormányra nézve kínos cikkek lekerültek a címlapról, napokon belül pedig az is kiderülhet, hogy a várható leépítés következtében az origós stábból ki maradhat.

Bár a kiadó hangsúlyozta, hogy a vs.hu megőrizheti önállóságát, a két szerkesztőség rövidesen összeköltözik. Lapunk hetekkel ezelőtt úgy értesült, hogy a két szerkesztőség munkáját integrálják.

A vs.hu eddigi története során soha nem volt kormánypárti, bár a jegybankot sosem támadták. A napokban kezdte közölni a Századvég  sorozatát a kormány számára készített tanulmányairól. A portálnál az újságírók elismert szakemberek. Szombat éjjel ki is adtak egy közleményt, amelyben leszögezték: nem tudták, hogy ilyen nagy összegek érkeztek a szerkesztőséghez az ­MNB-s alapítványoktól. Garanciát kértek a tulajdonostól, hogy független legyen a lap, a kiadó pedig kezelje átláthatóan a támogatásokat.

Nincs jele annak, hogy versenyezni kellett volna a pályázati támogatásokért

A vs.hu főszerkesztője, Lebhardt Olivér a Kreatívnak péntek este azt nyilatkozta, nem lát problémát abban, ha egy kiadó „a médiában elhanyagolt témák” feldolgozásához pályázati forrásokat kutat fel. „Több mint 70 videó és dokumentumfilm, 10 multimédiás nagyriport”, infografikák, háttérkutatások készültek az MNB-s alapítványok támogatásaiból, az anyagok megjelentek, ma is megtekinthetően a Vs.hu-n. A főszerkesztő nem említette, hogy az alapítványok más hírportálokat nem támogattak, és nincs jele annak sem, hogy a pályázatokon más is indult volna. A vs.hu pedig nem tüntette fel, hogy a cikkeket milyen pénzből készítette. Ezt Lebhardt hibának minősítette.

Lapunk a hétvégén további kérdésekkel kereste Lebhardt Olivért. A főszerkesztőt nem értük el. Ezért Száraz István kiadótulajdonosnak, Szilágyi Dániel ügyvezetőnek és neki írásban juttattuk el a kérdéseinket, amelyekre a választ még várjuk. Azt kérdeztük: hol találtak rá a pályázati kiírásokra? Tudomásuk szerint hányan adtak be pályázatot a lapcsoportjuk tagjain kívül?

Bevonták-e a szerkesztőségek tagjait a pályázatok elkészítésébe és hogyan?

A támogatásról szóló szerződések tartalmaztak-e nézettségi és látogatottsági elvárást és ezekről kell-e beszámolót készíteniük? A támogatások teljes összegét előre kapták-e meg az alapítványoktól? Mekkora közönséghez jutottak el a támogatott tartalmak?

Ez utóbbi kérdést tekintve legalább a portál YouTube csatornája ad támpontot: a videós anyagok között volt olyan, amely lapzártánkig 410 nézőt ért el, és voltak néhány ezresek. A 444.hu egyébként azt állítja, hogy a portál forgalmának 67,5 százaléka fizetett, hírgyűjtő oldalakról származik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.