galéria megtekintése

Közmunkára vinnék a menekülteket, akik nem vehetik el a munkánkat

3 komment

Munkatársainktól

A kormány rendeletben állapíthatja meg, melyek azok a biztonságos tranzitországok, ahonnan nem fogadunk menekülteket. Erről kedden döntött a parlament, de már a képviselők előtt van a szerb határra szánt kerítés építését előkészítő törvényjavaslat is, amely gyorsítaná az eljárásokat, és lehetővé tenné, hogy a menedékkérők közmunkások legyenek.

Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját – üzente óriásplakátokon a kormány a Magyarországra érkezőknek. Ez azonban nem igaz a közmunkára, Pintér Sándor belügyminiszter törvényjavaslata ugyanis megengedné, hogy a menekültként elismerésüket kérő, befogadó állomáson élő külföldiek részt vegyenek a közfoglalkoztatásban. Az előterjesztés erre semmilyen indokot nem hoz, egyszerűen rögzíti a tényt, és mindössze azt tekinti kizáró oknak, hogy ha a menedékkérőnek egyéb jövedelme van – ami nem éppen gyakori.

A Belügyminisztérium megkeresésünkre azt írta, a közfoglalkoztatásban való részvétel nem kényszer, hanem lehetőség, amelynek révén a menedékkérők – más uniós országok gyakorlatához hasonlóan – „munkájukkal hozzájárulhatnak önfenntartásukhoz".

Persze miután a kormány – e törvényjavaslatból is kiolvasható – törekvése mielőbb megszabadulni a Magyarországra illegálisan érkező menekültektől, ez inkább tűnik elméleti lehetőségnek.

 

Az indítvány alapján az ismételten menedékjogot kérőket, vagyis azokat, akik egyszer már eredménytelenül próbálkoztak, menekültügyi őrizetben lehetne tartani. Emellett rövidítenék a menekültügyi eljárásokat, a gyorsított procedúrát 15 nap alatt lezavarnák, és gyors eljárásnak lenne helye minden olyan esetben, amikor a kérelmező jogellenesen lépte át a magyar határt.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A javaslat eleve elfogadhatatlannak minősítené a menedékkérelmet, ha valaki biztonságos harmadik országból érkezett. Arra pedig az Országgyűlés már tegnap felhatalmazást adott a kormánynak, hogy rendeletben határozza meg, melyek a biztonságos tranzitországok.

Kormánypárti nyilatkozatok mellett a javaslat indokolása is világossá tette: Szerbiát is idesorolnák, annak ellenére, hogy a szerb menekültügyi rendszer lényegében nem működik, 2008 óta a 28 ezer kérelmezőből összesen 18 kapott menedéket, noha rengetegen érkeztek háborús övezetekből.

A módosítást a kormánypártokon kívül a Jobbik megszavazta, az LMP mellett a kisebb baloldali pártok független képviselői ellenezték, míg az MSZP tartózkodott.

Leendő közmunkások februárban a Keleti péályaudvaron
Leendő közmunkások februárban a Keleti pályaudvaron
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Pintér javaslatáról a tervek szerint jövő hétfőn dönthet a parlament. Ez alapozná meg a szerb határra tervezett kerítés felépítését is. A bürokratikus szókészletben

ideiglenes biztonsági határzárnak nevezett vasfüggöny az államhatártól befelé eső tízméteres sávban létesülne. A határ menti ingatlanokra közérdekű használati jogot jegyeznének be,

a tulajdonosok egyszeri kártérítést kapnának, ha pedig felépül a kerítés, évente számíthatnának kártalanításra, amit – a kormányhivatal határozatára – a rendőrség fizetne ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.