galéria megtekintése

A kormányzat sincs igazán képben

7 komment


Hargitai Miklós

Kezd követhetetlenné válni az oktatási reform reformja: az illetékes államtitkár sem tudja megmondani, kinevezték-e már a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) új elnökét, miközben elképzelhető, hogy a szervezet heteken belül megszűnik vagy jelentősen átalakul. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a szélsőséges centralizáció nem tartható fenn a jelenlegi formában, ám a legtöbb kulcskérdésben a kormány nem akar engedni.

Írásban kérdezte meg a Népszabadság a Klik sajtóosztályát, hogy megkapta-e már az elnöki kinevezést Pölöskei Gáborné – aki Áder János államfő testvére –, és hogy pontosan minek az elnöke lesz, mivel az elmúlt napokban fölmerült, egy másik, kevésbé centralizált szervezet veszi át az intézményfenntartó szerepét. A telefonon érkezett válaszban egyrészt türelmet kértek, másrészt pedig jelezték, hogy Pölöskeiné már megkezdte a munkáját a Klikben, az elnöki kinevezéssel kapcsolatban azonban még nem tudnak egyértelmű választ adni.

Főszerepben: Palkovics László államtitkár és Pölöskei Gáborné „megnevezett
Főszerepben: Palkovics László államtitkár és Pölöskei Gáborné „megnevezett" Klik-vezér
Koncz György / Népszabadság

Ugyanezt a kérdést Palkovics László online fogadóóráján is föltettük: az oktatási államtitkár szerint Pölöskeiné „az intézményfenntartó elnöki feladatait ellátja, az elnöki kinevezése folyamatban van", az új szervezet felállítása előtt pedig „korai személyi kérdésekről beszélni". Mindez nem kelti azt a látszatot, mintha az oktatási kormányzat teljes egészében ellenőrzése alatt tartaná a folyamatokat.

 

Lapunk forrásai szerint a köztársasági elnök húgának helyzetbe hozása belső kármentési kísérlet volt, a Klik ugyanis a Fideszben, sőt a kormánypárt frakciójában is rendkívül népszerűtlen, ám a kormányzati ­hierarchia csúcsain azt feltételezték, hogy az ősfideszes Áder testvérének kinevezésével talán kikényszeríthető némi párton belüli szolidaritás. Időközben azonban az események túlszaladtak a nagy terven: immár a kormány is látja, hogy a Klik az eddigi formájában nem maradhat fenn, nem lehet az ország összes iskoláját egyetlen központból irányítani. A kormányoldal most egy megyénkénti struktúra felállításában látja a megoldást, a pedagógusszervezetek viszont járási szisztémát szorgalmaznak.

A megegyezést nehezíti, hogy a kormány továbbra is a köznevelési kerekasztalt tekinti az egyetlen legitim egyeztetési színtérnek. Ezt a fórumot azonban mára az összes oktatási szervezet elhagyta: kérdésünkre Palkovics is megerősítette, hogy már csak az Országos Köznevelési Tanács és a Nemzeti Pedagógus Kar ül az asztalnál – az előbbi a miniszter tanácsadó testülete, utóbbi pedig egy kormánygründolású, kényszertagságon alapuló szerveződés, amelynek nem a szakmai érdekképviselet, hanem a kormányzati kontroll és akaratérvényesítés a fő funkciója.

Így most a kormány többek között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Klik, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége képviselőivel egyeztet, miközben a releváns szakmai szervezetek külön tanácskoznak a Civil Közoktatási Platform keretei között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.