galéria megtekintése

Kósa: Kerítés nélkül is lehet

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 30. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Magyarországra érkezett hétfőn este a menekültügyi EU-biztos, aki Pintér Sándorral és Szijjártó Péterrel is tárgyal – tudta meg a Népszabadság. Kósa Lajos szerint, ha az unió áldozna forrásokat a bolgár–török határ megerősítésére, feleslegessé válhatna a szerb–magyar határon a „kerítés”.

Budapestre érkezett tegnap este Dimitrisz Avramopulosz menekültügyi biztos, hogy megbeszélést folytasson Pintér Sándor belügyminiszterrel, ma pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel – tájékoztatták a Népszabadságot kormányzati források. A múlt heti, bevándorlással és menekültüggyel foglalkozó uniós csúcs után Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke jelentette be: Magyarország és Bulgária külön elbírálás alá esik majd a migránsok áthelyezési és áttelepítési mechanizmusának a kialakításakor. Nyilván erről folytat megbeszéléseket ma Budapesten az EU menekültügyi biztosa.

Tegnap kormányzati szereplők még nem tudtak a Népszabadságnak konkrétumokat mondani arról, hogy Magyarország milyen segítséget vár az uniótól a múlt heti EU-csúcs után.

Dimitrisz Avramopulosz a migránsügyről tárgyal a magyar kormány tagjaival
Dimitrisz Avramopulosz a migránsügyről tárgyal a magyar kormány tagjaival
Francois Lenoir / Reuters

 

„Nem jókedvünkben építünk kerítést” – mondta tegnap Szijjártó Péter az Országgyűlésben napirend előtt, megjegyezve: Magyarország mindent megtesz, hogy megállítsa a szerb határon áramló „illegális bevándorlást”. A külügyminiszter sikerként értékelte, hogy a migránsügy európai kezelésében Magyarország külön kategóriába került. Sikernek nevezte azt is, hogy „polgárjogot nyert az Európai Tanácsban az álláspont”, miszerint a döntéshozók a migránsok balkáni útvonalát is figyelembe veszik, nem csak a Földközi-tengerit.

Kósa Lajos lapunk kérdésére a magyar „egyéni státusz”, a különleges elbírálás kapcsán azt mondta: szerinte, ha az Európai Unió az illegális migráció megfékezése ügyében többlettámogatási összegeket fordítana a bolgár–török határ biztonságossá tételére, akkor feleslegessé válna a szerb–magyar határ védelme, a tervezett határzár, „hiszen senki sem jószántából épít kerítést”. Sokkal egyszerűbb lenne a viszonylag rövid és jól ellenőrizhető bolgár–török határt biztonságossá tenni, mint ennek hiányában később az egész Balkánon „szétspriccelő” menekültáradatnak az útját állni – tette hozzá a fideszes politikus.

A parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke érdeklődésünkre azt mondta: számunkra az lenne jó, ha az unió kiemelt figyelmének köszönhetően fizikailag lehetne megakadályozni, hogy szervezett csempészbandák illegális migránsokat hozzanak az EU területére. Ugyanilyen fontos lenne, hogy a bolgár–macedón–szerb–magyar nyugat-balkáni útvonalat is ellenőrizze az Európai Unió – mondta Kósa Lajos, aki szerint a migránsáradat megfékezését az unió könnyebben tudná kezelni az Égei-tenger biztosításával, ezért erre kellene forrásokat áldozni.

Kósa Lajos segítséget remél az embercsempészek ellen
Kósa Lajos segítséget remél az embercsempészek ellen
Teknős Miklós / Népszabadság

Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke a menedékjogról, valamint a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény módosítását ismertette tegnap egy sajtótájékoztatón. Gulyás becslése szerint, ha az Országgyűlés megszavazza a törvényt, a módosítások alkalmazásával hetedére mérséklődhet az illegális migránsok száma. Lapunk kérdésére, miszerint az uniós különleges elbánás jelentheti-e azt is akár, hogy Ausztria, Németország és más uniós országok nem toloncolják vissza azt a 16 ezer menekültet, akiknek a befogadására már nincs kapacitás, a fideszes politikus úgy válaszolt: a „feltételes mód” indokolt, de ennek a lehetősége valóban fennáll. Munkatársunk kérdésére Gulyás Gergely beszámolt arról is: a Fidesz-frakcióban a képviselők szimpatizálnak azzal, hogy lakott területen kívül létesítsenek menekülttáborokat.

Kósa Lajosnak is az a véleménye, megvan a lehetősége annak, hogy a volt szovjet laktanyák adjanak „keretet” a menekülttáboroknak, hiszen ezek egy része lakott területen kívül található. A menekülttáborok zárttá tétele pedig azt jelenti, hogy addig a táborban kell tartózkodni, amíg az eljárás folyik – tette hozzá a fideszes politikus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.