galéria megtekintése

Orbán átalakítja a kormány működését, két kabinet jön létre - Kormányinfó percről percre

10 komment


Spirk József

Lázár János katonai bejelentésekkel kezdte a szokásos csütörtöki Kormányinfót. A kormány nevében az elhunyt tűzszerészek családtagjainak nyilvánított részvétet, és bejelentette, hogy a gyermekeik iskoláztatását teljes egészében állni fogja az állam.

Majd azzal folytatta, hogy Orbán Viktor a hétvégén részt vesz a lengyelországi NATO-csúcson. A költségvetés 20 százalékkal növelte a honvédelmi kiadásokat, de még messze az EU-s elvárás teljesítése.

Jogunk van meghatározni, ki éljen itt

 

A Miniszterelnökség vezetője bevándorlás aktuális kérdéseivel folytatta. A népszavazásról annyit mondott, hogy a bevándorlás politikájával saját magát védi. Jogunk van meghatározni, ki éljen ebben az országban. Vissza fogjuk vinni a határátlépési ponthoz azokat, akik illegálisan lépték át a határt, és megkérjük, hogy legálisan próbáljanak belépni. Méltánytalan a szolidaritás hiányával vádolni Magyarországot, mi védjük Europát azoktól, akik kontroll nélkül akarják átlépni a határt. A népszavazás megerősítheti vagy meggyengítheti a kormányt, amely az ország védelmét tűzte ki célul - mondta a miniszter.

Megegyeztek Tarlóssal

Tarlós István főpolgármester is részt vett a kormányülésen. Lázár szerint nagyon sikeres volt az egyeztetés, megegyeztek abban, hogy a 3-as metró kocsicseréjében és felújításában a kormány részt vesz, a főváros pedig megkapja a járatpótló buszok üzemeltetéséhez szükséges eszközöket.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

'Van egy vita a Liget körül'

A Magyar Nemzeti Múzeum mögötti területek felhasználására várnak koncepciót az új főigazgatótól. Parkosítást is szeretnének, új zöldfelületeket a Palotanegyedben. A Városliget is szóba került a kormányülésen. Itt is a zöldfelület volt a téma – Lázár szerint. A nemzeti intézmények elhelyezése mellett a zöld növelése a fő cél. Van egy vita a Liget körül - ismerte el a miniszter. Tanulságosak a közvélemény-kutatások, ezek alapján is mondják, hogy 65-70 százalékra növelik a zöldfelületet. 'Meggyógyítjuk a beteg fákat, csökkentjük az aszfalt felületet' – jelentette ki a miniszter, aki szerint ilyen volumenű kertépítés nem volt az országban. 15 milliárd forintot költenek erre.

Arról is beszélt, hogy megértéssel kell kezelnünk a más véleményen lévőket, hiszen ők is a zöldfelületért szállnak harcba. A tiltakozásra a törvények betartása mellett továbbra is megvan a lehetőség - hangoztatta Lázár.

Jön a kabinetrendszer

Nagyon fontos kérdésként jelentette be Lázár János, hogy a miniszterelnök átalakításokról döntött a kormány szerkezetében. Ennek előzménye a három új kormánybiztos kinevezése. Lázár szerint érdemi, jogi relevanciával bíró változás a kormány szerkezetében, hogy két kormánykabinetet alakít ki Orbán Viktor.

A kormányban egy gazdasági és egy stratégiai kabinet működik majd, ez lesz a kormány döntéshozó szerve. A miniszter azt mondta, hogy a két kabinet formális döntéshozó fórum lesz. A cél, hogy több idő maradjon a nagy döntések előkészítésére, növelje a hatékonyságot, jobb legyen a kormányzás a következő két évben. Ez garancia arra, hogy még inkább profibbá váljon a kormány a következő időszakban - mondta a miniszter.

Első sorban a miniszterelnök munkáját segíti majd. A kabinetekbe kell becsatornázni a társadalmi egyeztetéseket is, a társadalmi vélemények kitárgyalása a kormányülés nem alkalmas, megbénítja a kormányt.

Lázár igent mondott a további fontos feladatokra

Személyi változást miniszteri szinten nem tervez a miniszterelnök – szögezte le Lázár, hozzátéve, hogy az államtitkári szintű változásokat is lezártnak tekinti. Cserék csak a helyettes államtitkárok között lehetnek.

Személyes helyzetéről azt mondta, bár a sajtóban azt olvasta, hogy most már végképp meggyengült a kormányzati szerepköre, ő úgy veszi észre, hogy Orbán Viktor további fontos feladatokkal akarja megbízni, és ő erre igent is mondott.

Lázár nem kritizálta Andy Vajnát, amiért az állami pénz segítségével megvett Tv2 csatornái Romániába költöznek, és ott adóznak majd. Ez tisztán piaci kérdés, ezt a kormány nem kívánja kommentálni – mondta a miniszter és hozzátette: Olvastam, hogy korábban Londonból irányították a média egy részét, most legalább közelebb kerül Magyarországhoz.

Kis megértést kér, továbbra is EU-szkeptikus

A Miniszterelnökség vezetője újságírói kérdésre azt mondta, hogy az EU-tagsággal kapcsolatos negatív véleménye miatt számos kritikát kapott, mert „elég egyértelmű álláspontot” foglalt el. Lázár szerint ő csak megfogalmazta azt a kételyt, ami gyötörte, és örül, hogy olyan pártnak a tagja, ahol ez a kétely megvitatható. Továbbra is szkeptikus, mert az, ami az európai bizottságban zajlik, lomhasága, bürokratikussága miatt az taszítja az embereket.

Lázár szerint a magyar sajtóban kampány zajlik a Brexitet támogató brit szavazók ellen. Ez nevetséges – jelentette ki a miniszter. A buta, idióta, jelzők súlyos tévedések, ebben én sokkal óvatosabb lennék a világ legsikeresebb nemzetét illetően – mondta a miniszter, aki szerint Magyarországon is vannak olyan csoportok, akik vesztesei az uniós csatlakozásnak. Példának a kétgyerekes családok átlag bérét hasonlította össze az osztrák átlaggal. Én csak kis megértést kérek – folytatta Lázár, hangsúlyozva, hogy ő is tiszteletben tartja azok álláspontját, akik kategorikusan az unió mellett vannak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.