galéria megtekintése

Új szuperkórházakat akar a kormány

8 komment

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az egészségügy helyzetével kapcsolatos stratégiai megoldások ismertetésével kezdett. Kelenföldön és Észak-Budán új szuperkórházat terveznek. Rövidesen rátért a menekültkérdésre is, szerinte nincs szükség menekülttáborokra Magyarországon.

"Magyarországon nincs olyan kórház, ahol ne lett volna fejlesztés az elmúlt években"

 - legalábbis Lázár János szerint. A múlt pénteki kormányülésen az egészségügy problémáival foglalkoztak, két programmal is készülnek, hogy fejlesszék a magyar egészségügyet. Lázár szerint nem a kórház a legfontosabb, hanem az orvos és a nővér, ezért a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére idén szeptember 1-jétől bruttó 107 ezer, 2017. november 1-jétől pedig bruttó 100 ezer forinttal nő. A rezidensek alapbére jövő novembertől 50 ezer forinttal emelkedik. A szakdolgozóknál szeptembertől új bértáblát vezetnek be. Idén átlagosan 26,5 százalékkal nő az alapbér, jövő novembertől 12 százalékkal, 2018 novemberében és 2019 novemberében pedig 8-8 százalékkal - tette hozzá.

S hogy mit tett a kormány a lakosság egészségének érdekében? A válasz a minden napi testnevelés bevezetése a miniszter  szerint. A stadionok mellett sportpályákat terveznek építeni, nem professzionális sport, hanem szabadidő eltöltése céljából - mondta. Hamarosan tehát futópályák és szabadtéri konditermek tűnnek majd fel szerte az országban.

 

Szeretnék, ha a Semmelweis Orvostudományi Egyetem  a világ legfejlettebb, legiskeresebb egyetemei közé kerüljön.

Négy nagy kiemelt egészségügyi centrumra van szükség Budapesten

Észak-Pesten a Honvédkórház, Dél-Pesten a Szent István és a Szent László Kórház látja el majd az embereket, Dél-Budán egy új szuperkórházat húznak fel, Észak-Budán szintén új intézményben gondolkoznak. Ezen túl megerősítenék a Kútvölgyi Kórházat is. Ide vinnének egy új sportegészségügyi központot is.

A népegészségügyi mutatók alapján nem kellene feltétlenül 130 ezer embernek meghalni évente, a demográfiai mutatók a betegség korai felismerésével, az idő előtti halálozás elkerülésével is javíthatóak lennének.

A Népszabadság kérdésére a Szent János és a Péterfy Sándor utcai Kórházak bezárása nem veszélyezteti-e a Fidesz pozícióját az adott kerületekben, azt a választ adta a miniszter, hogy szó sincs kórház bezárásokról. Bizonyos funkciók megmaradnak majd a Szent János Kórházban is, de a budai körzetek ellátását nem teljes egészsében ez az intézmény látja majd el, a betegek egy részét átirányítják majd a Kútvölgyibe. "Azt látjuk, hogy az egészségyügyre pénzt, energiát kell áldozni és ez különösen igaz Budapestre" - tette hozzá.

Cél, hogy az ellátást jobban legyen megszervezve, hogy az egészségyügi ellátás színvonala javuljon. A mellett, hogy újintézményeket húznak fel, felújítják a régieket. "2018-ban nagy eredménynek tekintem, ha elkezdődik Kelenföldön az új intézmény felépítése" - jegyezte meg.

Alig 20 perccel a kezdés után rátért a menekültügyre.

"Mi nem akarunk bevándorlást"

Magyarország problémáit nem a bevándorlás oldja meg, hanem a családtámogatás. "Sok európai problémára is ez lenne a megoldás" - mondta. Üdvözölte az osztrák külügyminiszternéhány nappal ezelőtt napvilágot látott ötletét, miszerint a Földközi-tengeren az Európába tartó menedékkérőket internálótáborokba kellene gyűjteni.

Magyarországon nincs szükség táborokra, nem akarunk a határon sem táborokat - mondta, utalva arra, szeretnék mielőbb bezárni a bicskei menekülttábort is.

Kovács Zoltán kormányszóvivő megemlítette a csütörtöki kiskunhalasi esetet: egy 27 éves algériai férfi megtagadta az együttműködést a hatóságokkal. "Mindenkire vonatkoznak az Európai Unió és Magyarország törvényei" - mondta, s szerinte ezek az incidensek jól mutatják, milyen problémákkal kell szembenézni a menekültválság miatt. 

"A politikustársainknak megjött az esze"

- mondta az alaptörvény-módosítással kapcsolatban. 

58 tankerületi központ

Átszervezik a Kliket. Lesz egy központi intézmény, ennek pedig 58 szervezeti egysége az ország területén, amelyek önálló költségvetési intézményként működnek, és az igazgatók felett gyakorolják a munkáltatói jogot. Pénteken jelenik meg az erről szóló kormányrendelet.

A Magyar Idők kérdésére azt mondta, a tankerületi központok helyszínéről döntöttek, legkésőbb január 1-jére minden vezető kiválasztásra kerül. "A személyzeti kiválasztásban nem lehetnek rossz döntések, kompromisszumok, így a szakmai teljesítmény nagyon fontos lesz" - mondta, hozzátéve, politikustársainak hátrébb kell lépni, "nem is egyet, hanem hármat".

25 milliárd az Iparművészeti Múzeum felújítására

Lázár beszélt arról is, az Országos Széchényi Könyvtármarad a várban. A kormány támogatja azt az ötletpályázatot, ami a Szent György tér jövőjéről szól. A Nemzeti Múzeum terjeszkedését is támogatnák, ha van a múzeumnak fejlesztési elképzelése, akkor azt szívesen várják.

A jövő évi költségvetést 2016. június 13-án fogadja majd el a parlament.

Spéder Zoltán a barátom és az is marad

Spéder Zoltán háttérbe szorításával kapcsolatban Lázár János azt mondta: emberi ügyekről csak komolyan lehet nyilatkozni, ezért elfogultságot jelent arra való tekintettel, hogy Spéder barátja volt jóban és rosszban, és az is marad. Hozzátette azonban, a barátság nem jelent felmentést az alól, hogy az államnak jól kell járnia.

Mindenhonnan elszállítják a szemetet

Az országban egyetlen települése sem lehet szemétszállítás nélkül - mondta a miniszter. Lázár János elmondta, hogy a kormány érzékeli a problémát a szemétszállítás területén, zajlanak az egyeztetések ezen a területen.

Adjanak esélyt a magyar gyártású buszoknak

- mondta a busztenderrel kapcsolatban. A Magyarországon vásárolt buszokat szeretnék helyzetbe hozni. Mérlegelik azt is, hogy átvállalják a különbözetet a fővárosi buszbeszerzés kapcsán.

Navracsics a bizottság álláspontját mondta

Navracsics Tibor Klubrádiós kijelentéséről (nem felel meg a valóságnak, amikor a kormány brüsszeli zsarolásról beszél) azt mondta Lázár János, hogy konkrétan nem hallotta a nyilatkozatot.

Magyarország továbbra sem érdekelt semmilyen bevándorlásban. Tibor vélhetően az Európai Bizottság álláspontját képviselte - tette hozzá, megjegyezve, az uniós kötelező kvótával kapcsolatban, egyelőre nem lehet teljes mértékben eligazodni a bizottsági javaslatok között, de Magyarországnak mindegy, legaláisan vagy illegálisan érkezik ide valaki és akar itt élni, Magyarország nem kér a menekültekből.

Herczog-per: nincs még megoldás

Lázár János arról is beszélt, hogy Herczog-perben egyelőre nem várható megoldás. A magyar állam évek óta viszi ezt a pert, a kormány mérlegeli a megegyezést, de a per egyelőre halad tovább.

A kormány támogatja Pécset

A Miniszterelnökség vezetője a Zsolnay-gyárral kapcsolatban közölte, a kormány számára a legfontosabb, hogy a munkahelyek megmaradjanak. A cég részt vehet az Iparművészeti Múzeum felújításában.

"Lojális vagyok Varga kollégámhoz"

- jegyezte meg Lázár arra a kérdésre, sikeresnek tartja-e a Gyerer haza programot, amelynek köszönhetően 105 fiatalt sikerült hazacsábítani Angliából.

Lázár nem érti a korrupciós vádakat

Brüsszel szerint a korrupció nem abban nyilvánul meg, hogy hogyan van kiírva a közbeszerzés, hanem hogy hányan pályáznak, legalábbis Lázár János szerint, aki megjegyezte, hogy Brüsszel szerint ahol egy pályázó van, ott korrupció van, most viszont úgy írtak ki 420 milliárd forintot, hogy több mint hét résztvevő van. Versenyt generál az új közbeszerzési törvény – vélekedett.

Fel kell emelni a járási hivatalban dolgozók fizetését

- különösen igaz ez a gyámügyre Lázár szerint, mert nagyon kemény meló eldönteni, mikor kell kiemelni a családból a gyereket. A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban azt mondta, a törvény jó, az alkalmazásában vannak hibák, az utóbbi időben is emberi mulasztás történt. A gyöngyösi esettel kapcsolatban elmondta, három feljelentést tesznek majd, szerinte Recsken a rendőrség követett el hibát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.