galéria megtekintése

„Korábban is nagy volt a pofám”

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 19. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Naponta húsz interjú és nyilatkozat, kétóránként lemerülő telefon, néhány órás alvás és több ezer, új otthont kereső ember közelsége. Egyik napról a másikra találta magát ebben az új életben a 36 éves, közgazdász végzettségű, három gyermekét egyedül nevelő Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid sajtófelelőse, aki mára az önkéntesek országosan ismert arcává, hangjává vált.

Mintha mindig nevetne. Vagy legalább mosolyogna. Pedig az elmúlt két hónapját kevesen irigyelnék. Reménytelennek tűnő sorsok, otthontalan emberek, síró gyerekek között, zsúfolt, sokszor koszos, bűzös aluljárókban töltötte napjai jó részét, sikerélmény helyett pedig végeérhetetlennek látszó munkát kapott.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

– Volt egy család, amelynek tagjai elkeveredtek egymástól a hosszú úton. Az apa az egyik lányukkal, az anya meg a másik kettővel utazott, és a Migration Aid önkénteseinek segítségével találtak újra egymásra Magyarországon. Életem végéig emlékezni fogok erre – mondja Zsohár Zsuzsanna, jelezve, óriási tévedés azt hinni, hogy csak a nyomorral és a kilátástalansággal találkoznak. És tévedés az is, teszi hozzá – persze, nevetve –, hogy mindig jókedvű lenne.

 

Egyszer a Nyugati pályaudvaron a kormányzati „bénázás” miatt úgy kiabált mérgében a kamerák kereszttüzében, hogy zengett az egész csarnok. Máskor meg sírva fakadt a Keletinél, amikor rendőrök sorakoztak fel a továbbutazásuk engedélyezéséért tüntető menekültek elé. A nyár elején még csak dühöngött a menekültellenes kormányzati plakátkampány miatt, aztán amikor látta a Facebookon az épp akkor megalakult Migration Aid csoportot, rögtön csatlakozott. Úgy érezte, az önzetlen segítség jó válasz az állami gyűlöletkeltésre.

Aztán egyszercsak a Kelenföldi, majd a Keleti pályaudvaron találta magát afgán és szír családok között. Kint volt a második és a harmadik napon is, s aztán már nem volt megállás. Osztott ételt, ruhát, segített a szervezésben. Közben pedig – miután korábban dolgozott PR-ügynökségen, tanult válságkommunikációt – pontosan látta: bár a Migration Aid nem szervezet, nincs hierarchiája, hivatalos tisztségei,

abból nagy baj lehet, ha összevissza beszélnek a munkájukról.

Hogy felvetette ezt, rajta is ragadt a sajtófelelősség. Ahogy sokasodtak a menekültek, úgy nőtt az újságírók és a megválaszolásra váró kérdések száma is.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

– Volt olyan nap, amikor húsz órát voltam talpon, huszonhárom nyilatkozatot adtam angolul, németül és magyarul, a telefonom háromszor merült le, és folyamatosan a tévéstúdiók meg a tranzitzónák között ingáztam, mint az őrült.

Szóvivőként nemegyszer keltett meglepetést.

Volt, aki bírálta, amiért egyáltalán vállalta a vitát a jobbikos Novák Előddel. „Miért ne tettem volna? Nekem az a dolgom, hogy ha kérdeznek, akkor a menekültek és az emberfeletti munkát végző önkéntesek érdekében elmondjam, mit, miért teszünk.”

Sokan felvonták a szemöldöküket akkor is, amikor a sajtó nagy része nekiesett a budapesti városvezetésnek, amiért tiltja a menekült gyerekeknek az aszfaltrajzot. Ő volt az, aki lényegében védelmébe vette a hatóságokat, s jelezte: egy félreérthető nyilatkozatuk miatt lett országos vita egy kisebb nézeteltérésből. – Nem dől össze a világ, ha hibázunk, és ezt be is ismerjük.

A sajtófelelőstől korábban sem állt távol a rendszerkritika. Harcosan küzdött a családon belüli erőszak ellen, volt, hogy – saját tapasztalataira is hagyatkozva – az otthon szülés mellett kardoskodott, és nem titkolta lesújtó véleményét az állami iskolarendszerről. A kormányzat menekültügyi intézkedései és a jogszabály-változtatások miatt többezres tüntetést szervezett, nagy tömeg előtt mondott beszédet a Parlamentnél.

– Már korábban is nagy volt a pofám

– idézi fel, hogy vegyészmérnöki tanulmányait is azért kellett félbeszakítania, mert túl sokszor szállt vitába egyetemi igazságtalanságok, szabálytalanságok miatt. A vegyészi hivatásért nem fáj a szíve, de azért igen, hogy családi okok és egy kevéssé sikerült házasság miatt nem lett éppúgy építész, mint az édesapja. Ezzel együtt, állítja, megtalálta a helyét a világban. Évek óta fordítóként dolgozik: mivel tizennégy éves koráig Frankfurtban és Kölnben élt apja megbízásai miatt, anyanyelvi szinten beszél németül.

– Fordításból éltem a nyár közepéig, most épp menekülök egy-két megbízóm elől, mert a munkát elhanyagoltam az önkéntesség miatt.

Magyarázatot ad arra is, miből futja önkénteskedésre: – Nyakig ülök az adósságban, de nemrég sikerült túladni az előző házasságom idején épült közös házunkon, így jelentősebb összeghez jutottam. Ennek egy részét áldoztam arra, hogy segíthessek a menekülteknek.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Elbizonytalanodik kissé, amikor a jövőről kérdezzük. Ő sem tudja, mi a megoldás menekültügyben, de szerinte az új otthont kereső emberek fogadásáról, befogadásáról, kitoloncolásáról rendelkező egységes európai szabályozásnak és fellépésnek kellene lennie a kiindulópontnak. – Egyébként pedig a Migration Aid önkéntesei nem néznek ilyen távolra, nekik a mával, a Magyarországon lévő, most segítségre szoruló emberekkel kell foglalkozniuk – s hogy ebben a munkában még jó ideig maga is szerepet vállal, abban nem kételkedhetünk. Amikor megcsörren a mobilja, jelzi, öt percet kér, nyilatkoznia kell. Leül egy lépcsőre, fülére szorítja a készüléket, és a tranzitzóna forgatagáról tudomást sem véve kezd bele:

– A mind hidegebb éjszakák miatt elsősorban meleg holmikra, takarókra, hálózsákokra lenne szükség...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.