galéria megtekintése

Az „agresszív” famentők miatt kellenek a kopasz izomemberek a Ligetbe

A Városliget famentesítői is a Kossuth-téri modellt követik: a Közlekedési Múzeum körüli területet éjszaka kerítették körbe, a Ligetvédők aktivistáit marcona őrző-védők tessékelték a kordonon kívülre (a felvételek tanúsága szerint a fizikai kontaktust sem mellőzve), a rendőrség pedig nem avatkozott közbe, bár még hétfőn délelőtt sem volt egyértelmű, hogy van-e jogalapja a biztonságiak erőszakos fellépésének. Időközben kiderült, hogy a liget „megújítása" keretében egy újabb, az eddigi nyilatkozatokban nem szereplő épületet is emelnének a múzeum közelében.

Koncz György / Népszabadság

- Bejelentett demonstrációnk van erre a területre, ahonnan kilökdöstek – állította lapunknak Nagy Dávid, aki Szamóca néven ismert arca a Liget beépítése elleni akcióknak. Az aktivista arról is beszámolt, hogy a telefonhívására az éjszaka folyamán kiérkező rendőrök nem léptek közbe, sőt a bejelentők adatainak felvétele nélkül távoztak a helyszínről, ezért az intézkedés elmulasztása miatt panaszt tett, és ismételten kérte a rendőri beavatkozást, többek között a gyülekezési jog ismételt korlátozása miatt. Ottjártunkkor, hétfő délelőtt is folyamatosan húztak el a tiltakozók kisebb csoportja mellett a rendőrautók, de csak órákkal az eset után, fél tizenegy tájékán állt meg az első, és az egyenruhások akkor sem annak megállapításával kezdték a munkát, hogy ki tartózkodik jogszerűen a területen, hanem a feletteseiket hívták telefonon.

 

Időközben a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság egyik munkatársa besétált az elkerített zónába, és elkérte a papírokat a bent tartózkodó 8-10 izomembertől, sőt le is fényképezte a paksamétát, majd minden további kommunikáció nélkül elhajtott. A kerítés külső oldalán tucatnyi civil tartotta a frontot, illetve nagyjából ugyanannyi újságíró kérdezgette őket az éjszaka történtekről. Hogy a Városliget Zrt. miért pont a magyar-belga EB-meccs lefújása utáni pillanatokat tartotta a legjobbnak a múzeum bontási munkálatainak megkezdésére, azt nem tudni, a cég közleménye szerint ugyanakkor minden jogszerűen történik, a kordonépítésre és a biztonságiak bevetésére azért volt szükség, mert „az agresszív tiltakozók éjjel is megpróbálták a kordont áttörni" (amiben van némi ellentmondás, mivel a tiltakozók előbb voltak ott, mint a kordon meg az őrző-védők).

Azt írták továbbá: „A közterületet építési területként veszi igénybe a Városliget Zrt. A szükséges engedélyek rendelkezésre állnak, a közterület kezelője amúgy is a beruházó szervezet, a Városliget Zrt., tehát eleve kizárt volna, hogy saját magunknak nem engedélyezzük a munkavégzést". A közlemény viszonylag pontosan írja le a jogi helyzetet, a kormány ugyanis a beruházással kapcsolatban a legtöbb jogosítványt a Városliget Zrt.-hez telepítette.

Koncz György / Népszabadság

A biztonsági cégről lapunk azt az információt kapta: a bontásra közbeszerzési eljáráson kiválasztott Bont-Tör Zrt. az Infinity Forest Kft. nevű vállalkozással szerződött a helyszín biztosítására. A civilek az őrző-védők soraiban felismerni vélték Tóth Csabát, aki az elmúlt években az MLSZ és több élvonalbeli futballklub biztonsági tanácsadójaként tevékenykedett.

Úgy tudjuk, a nap folyamán még egy incidensre sor került a civilek és a bontási munkálatok résztvevői között: az előbbiek megpróbálták megakadályozni, hogy munkagépek hajtsanak be a területre, és eközben az egyik lánctalpas rakodó – a Ligetvédők állítása szerint – szándékosan az emberek közé hajtva átment az egyik aktivista lábán (a könnyebb sérüléssel járó esetet, amelynek ismételt rendőrségi bejelentés lett a következménye, a Városliget Zrt. cáfolta).

Válltörés lett a ligetvédők graffitis akciójából

Kórházban végződött a ligetvédők vasárnapi akciója, amely a Közlekedési Múzeum kopasz biztonságiak általi elfoglalásával párhuzamosan zajlott a Városliget Zrt. Dózsa György úti központjánál. Cikkünket itt olvashatja >>>

Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért kerületi alpolgármestere a Népszabadságnak azt mondta: miközben a kormányzati kommunikáció a Városliget újjáépítéséről szól, a valóságban kigyúrt, kopasz emberek próbálják megfélemlíteni a liget fáit védő civileket. A plakátokon egy részben a föld alá épített új múzeumépület szerepel, az építkezést egy óriás betongödör elkészítésével kezdik, amely alapvetően megváltoztatja a környék talajvízviszonyait, és azokat a környékbeli fákat is elpusztíthatja, amelyeket esetleg nem kell kivágni a munkálatok miatt.

Ráadásul a közbeszerzési értesítőből a napokban kiderült, hogy egy újabb, eddig sehol nem említett épületet is emelnek a múzeum szomszédságában: az üzemeltetési központnak nevezett, négy szintes, 3600 négyzetméteres iroda (amelyet a Városliget Zrt. és a Főkert használ majd) Szabó Rebeka szerint önmagában is cáfolja, hogy a Liget megújítása lenne a cél, hiszen abban az esetben aligha építenének egy bárhol a városban remekül elférő irodaházat a parkba. Az alpolgármester kérdésünkre leszögezte: Zugló eddig semmilyen papírt nem kapott a bontás megkezdéséről illetve a biztonságiak közreműködéséről.

- A helyszínen a BRFK munkatársai a rendőrségi törvény vonatkozó rendelkezésének megfelelően, igazoltatást végeztek, illetve jogi felvilágosítással éltek. Egyéb rendőri intézkedés nem történt – válaszolta a BRFK sajtószolgálata kérdésünkre, hogy a „kopaszok" és a „ligetvédők" konfliktusát milyen módon sikerült rendezni.

Koncz György / Népszabadság

Arra a kérdésre, hogy van-e „személyi átfedés" a mostani akcióban részt vett kopaszok és azok között, akik február 23-án a Nemzeti Választási Irodában megakadályozták Nyakó István szocialista politikust, hogy elsőként adja be népszavazás-kezdeményezését, a rendőrség kitérő választ adott: mint írták, az NVI-nél történtekkel kapcsolatban még tart a nyomozás, de annak értelemszerűen nem tárgya, hogy a Ligetben kik voltak jelen a vasárnapról hétfőre virradó történt affér idején.

Mivel a rendőrség a Ligetben mindkét tábor tagjai közül igazoltatott több jelenlévőt, elvileg a későbbiekben a két névsor (a Nyakót akadályozók és a Ligetben vagyonőri munkát végző kopaszoké) találkozhat a rendőrségen, azonban a BRFK sajtószolgálata „jövőbeni eseményekkel összefüggésben" nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.