galéria megtekintése

Könnyű lelakni a felújított házat is!

Galambok

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 17. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

„A jószágokat is nézzék meg!” A gazda büszkeségével indul a galamboki ház mögé, a veteményes mellé épített takaros karám felé a huszonegy éves Bogdán Csaba. Állatai között csillogó szemmel mutatja be „birodalmát.”

Fotó: Földi Imre

„Most száz baromfink, két malacunk és három kecskénk van. Kezdetben csak magunknak termeltünk, de az idén már több állatot el is tudtunk adni”.

A Zala megyei faluban élő fiatalember büszkesége érthető, főként, ha felidézzük: a község temetője melletti romatelepen, nyomorúságos körülmények között nőtt fel, sokáig nemhogy saját gazdaságról, még emberhez méltó körülményekről sem álmodhatott. Tizennégy éven át élt szüleivel és testvérével az apja által épített, kétszer három méteres vályogviskóban. Villanyuk nem volt, vizet a közeli kútról hoztak, vécéként pedig a telep szélén álló, gödör fölé emelt tákolmányt használták. Bogdánék és a telepen élő további öt család élete majd tíz éve fordult nagyot.

 

Galambok önkormányzata 2005-ben 64,7 millió forintos pályázati támogatással három – két-két lakásból álló – családi házat húzott fel Galambokon. A lakásokba a nyomortelep hat roma családját költöztették 2007-ben, a temető melletti viskókat pedig ledózerolták. Noha a program középpontjában az állt, hogy a telepről kulturált körülmények közé kerüljenek a családok, arra is ügyeltek, hogy segítsék beilleszkedésüket, új életüket: miközben közfoglalkoztatásban alkalmazták, iskolába is beíratták a felnőtteket.

Bogdán Csaba nem titkolja, nekik sem volt könnyű az első néhány év, sok hibát elkövettek. Mint meséli, még ma is törleszteniük kell a villanydíjtartozást, mert komoly adósságot halmoztak fel addig, amíg nem kaptak kártyás villanyórát. És bizony – mutat a lakásukban lévő törött ajtókra, a mocskos falakra, a töredezett padlóra – azzal is szembesültek, hogy nagyon könnyű lelakni egy házat.

– Majd nemsokára kimeszelünk, megjavítjuk az ajtókat, ablakokat – ígéri, és gyorsan hozzáfűzi. – Közmunkásként dolgozik az anyám, az apám, az élettársam, a bátyám és én is, meg aztán az állatok is hoznak már valamit. Szóval lesz miből helyrehozni a házat. Nem ilyen bizakodó a fiatalember szomszédjában élő család.

A lepusztult, füstös, büdös lakásban – idős anyjával, kerekes székbe kényszerült apjával és élettársával – élő Bogdán Mónika azt mondja: az időseknek alig van nyugdíja, ő munkát nem, csak minimális segélyt kap, élettársa állástalan, így négyen hatvanezer forintból próbálnak megélni. Keserűen legyint: jobb körülmények között élnek, mint korábban a telepen, de életük gyökeresen nem változott meg.

Feszültségeket keltett a program

A családoknak azzal is meg kellett küzdeniük, hogy Galambokon komoly feszültséget szított a program. Mivel a faluban több tucat olyan, nyomorúságos körülmények között élő család akad, amely segítségre szorulna, sokan zúgolódtak amiatt, hogy csak néhány kiválasztott kapott új lakást.

Felerősítette a vitát, hogy a program indítása után hamar kiderült: nem mindenki tudott élni a lehetőséggel: egy család néhány hónap után elhagyta a házat – amit addigra lelaktak, kifosztottak. Egy másik családot pedig az önkormányzat zárt ki a programból azért, mert az elemi szabályokat sem tartották be – tudtuk meg a település polgármesterétől, Kiss-Tóth Lászlótól. A lemorzsolódottak helyére azóta más rászorulók kerültek.

A faluvezető kérésünkre mérleget vont. – A projekt annyiban beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hogy az érintett családok kulturált körülmények közé kerültek, és többségük, ki jobban, ki kevésbé, de beilleszkedett, a nyomortelepet pedig végérvényesen felszámolhattuk. Az viszont továbbra is gond, hogy az aktív korúak csak közmunkásként dolgozhatnak. A projekt addig semmiképp sem mondható sikeresnek, amíg a felnőttek nem találnak állást a munkaerőpiacon. Talán ez a legnagyobb tanulsága a telepfelszámolásnak: a valódi munka a költöztetés és a dózerolás után kezdődik - mondta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.