galéria megtekintése

PolitiKuss: Ha beszólsz, ráfizetsz

6 komment


Hargitai Miklós

Nincs veszélyesebb, mint politikust bírálni (akár egy hétköznapi közéleti vitában) Magyarországon: ilyenkor a hatalom a jog teljes arzenáljával torolja meg a sérelmet, ami a politika képviselőinek egy fillérjükbe sem kerül, az állampolgárok viszont nagy büntetéseket fizethetnek. A TASZ kampányt indított a politikai szereplők bírálhatóságáért és a közügyek szabad megvitathatóságáért, amelybe a lakosság is bekapcsolódhat.

Reviczky Zsolt

Csak néhányan álldogáltak a reggeli ködben a budapesti Kossuth téren, ahol – a Blaha Lujza tér után – a TASZ bemutatta a kampányindító plakátját (politikusfejek a kormányoldal és az ellenzék köreiből, üzenetek az emberektől, de mire a szervezet rövid sajtótájékoztatója véget ért, került néhány újabb állampolgári intelem a hatalmas táblára. Kocsis Máténak például azt üzenték, hogy nem szégyen a másság, Hoffmann Rózsát arról tájékoztatták, hogy „a gyerekem az enyém, nem az államé", és Lázár János is kapott néhány karcosabb üzenetet. Igaz, olyan is akadt, aki sok sikert kívánt neki a további migránsellenes fellépéshez).

A Társaság a szabadságjogokért a kampánnyal rá kívánja irányítani a figyelmet, hogy veszélyes irányt vett a politikusok bírálatával kapcsolatos joggyakorlat. Azok a polgárok (vagy éppen újságírók), akik valamilyen közéleti vita kapcsán kritikát fogalmaznak meg a politika szereplőivel szemben,

 
egyszerre teszik ki magukat a polgári és büntetőpereknek, amelyek ilyenkor becsületsértés és rágalmazás miatt indulnak.

Ehhez – mint legutóbb Tatabányán – elegendő az önkormányzat ésszerűtlen vagyongazdálkodásával kapcsolatos véleményt megosztani a Facebookon. A hivatalos személyeknek, például a polgármestereknek ilyenkor kiemelt védelem jár (a rendőrség nyomoz, az ügyész vádol, a számlát pedig az adófizető állja – ráadásul a megvádolt állampolgárt rabosítják, mintha súlyos bűncselekményt követett volna el).

A plakátot először a Blahán állították fel
A plakátot először a Blahán állították fel
Reviczky Zsolt

Mindez különösen vidéken, a kisebb településeken teszi szinte kilátástalanná a hatalom bírálatát és elszámoltathatóságát. A jog – vagy a jogalkalmazók – által biztosított lehetőséggel pedig nem csak a kormányoldal él: a TASZ-nak van olyan ügyfele, akit a Jobbik perelt be hasonló okokból. Olyan is akadt, akit – miután elégedetlenségét fejezte ki, hogy a veszteséges költségvetésű település vezetői jókora jutalmakat szavaztak meg maguknak – a sorozatos bírósági elmarasztalások után csak az Alkotmánybíróság mentett meg a komoly büntetéstől.

Reviczky Zsolt

Egy harmadik esetben félmilliós kártérítésért perelt be egy polgármester valakit egy olyan komment miatt, amely rákérdez, miért kap meg minden megbízást a várostól egy végrehajtás alatt álló vállalkozás.

A szervezet kidolgozott egy szabályozási javaslatot, amely a becsületsértést és a rágalmazást kivenné a BTK-ból (vagyis ezek miatt a jövőben nem indulhatna büntetőeljárás), a közhatalmat gyakorlóktól pedig elvenné azt a lehetőséget, hogy a hivatalos tevékenységükkel kapcsoltban érkezett bírálatok miatt polgári pert indíthassanak.

Ahogyan Dojcsák Dalma, a TASZ szólásszabadság-programjának vezetője fogalmazott, a kialakult gyakorlat a szólásszabadságot és a demokrácia működését is korlátozza: a hatalom üzenetei szabadon eljuthatnak a közvéleményhez, ellenreakcióra viszont nincs mód, hiszen még a tényeken alapuló kritika is megtorlást von maga után.

A szervezet most arra biztatja a polgárokat, hogy a politikuss.tasz.hu oldalon ismerkedjenek meg a tervezettel, és egyetértésük esetén továbbítsák a parlamenti képviselőjüknek, hogy törvény születhessen belőle.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.