galéria megtekintése

„Okiratba foglalta a bíróság, hogy homofób az ország"

32 komment


Czene Gábor
NOL

Bár a bíróság első fokon kimondta, hogy Ungár Klára megsértette Kocsis Máté jó hírnevét, amikor melegnek nevezte, a pernek még távolról sincs vége. Ungár nem fizet kétmillió forintos sérelemdíjat és nem kér bocsánatot: fellebbez. Kocsis elégedett az ítélettel, Ungár szerint okiratba foglalták, hogy „homofób az ország".

Rengeteg volt az újságíró. Fintha-Nagy Péter László bíró pillanatok alatt felmérte, hogy képtelenség ennyi embert bezsúfolni az eredetileg kijelölt tárgyalóba: kis türelmet kért, amíg másik termet keres a Fővárosi Törvényszéken.

Az egybegyűltek idővel az elsőről felvonultak a második emeletre. Ungár Klára ügyvédje, Nehéz-Posony Márton rögtön azonosította helyszínt: itt forgatták A tanú című film egyik jelenetét.

Ungár Klára liberális politikus, akit felbőszített Orbán Viktor miniszterelnök egyik homofóbnak tartott kijelentése, a Facebook-oldalán melegnek nevezett két fideszes politikust, Kocsis Mátét és Szájer Józsefet.

 

Utóbbi nem reagált. Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, a Fidesz kommunikációs igazgatója viszont – jelezve: „nem vagyok buzeráns" – pert indított az amúgy vállaltan leszbikus Ungár Klára ellen a „primitív, személyeskedő" kijelentései miatt.

Kocsis Máté kétmilliós sérelemdíj kiszabását kérte, és egyebek mellett azt, hogy Ungár Klára kérjen nyilvánosan bocsánatot, amiért

a „hamis rágalommal" megsértette a polgármester jó hírnevét és emberi méltóságát.

A tárgyalás előtt Kocsis Máté – akit felesége is elkísért a törvényszékre – nem akart nyilatkozni („nem nyilatkozni jöttünk ide, hanem azért, hogy megvívjunk az igazunkért"), míg a magabiztosnak tűnő Ungár Klára elmondta: mindenképpen arra számít, hogy a bíróság alaptalannak találja a keresetet.

Ungár Klára
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Kovátsits László, a fideszes polgármester jogi képviselője a keresethez a Nol.hu-n „Viktorka rekedt hangon hablatyol" címmel megjelent cikkünket is csatolta, valamint a laptopján bemutatta Kocsis Máté feleségének előző nap írt nyílt levelét. Kocsisné Márkus Szilvia ebben – közös gyermekükre is hivatkozva – indulatos szavakkal utasította vissza a „közönséges gyűlölködő, hazudozó" Ungár Klára „aljasságát". Kovátsits szerette volna, ha a tárgyaláson meghallgatják Kocsis Mátét, a bíró azonban erre nem tartott igényt.

Ungár ügyvédje nem kívánt bizonyítási indítványt benyújtani. Nehéz-Posony Márton azzal érvelt, hogy Kocsis Máté ellentmondásba keveredett. Ha nem igaz, hogy meleg, akkor Ungár nem sértette meg a magántitkát. Ha pedig mégis igaz, akkor az állítás nem valótlan, ezért nem is lehet jogsértő. Végső soron közömbös, hogy valós vagy sem: a közlés nem alkalmas arra, hogy Kocsis Máté személyiségének megítélését károsan befolyásolja.

Rögtön az első napon ítélet született. A bíró Kocsis Máténak adott igazat: kétmillió forint (plusz késedelmi kamat) megfizetésére és bocsánatkérésre kötelezte Ungár Klárát, akinek a Facebook-oldalán Kocsis nevét is törölnie kell a vonatkozó bejegyzésnél.

A bíró éppen a sajtó nagy számban megjelent képviselőivel indokolta, hogy nem eltúlzott a sérelemdíj mértéke. Felhívta rá a figyelmet, hogy értelmezése szerint az ítélet nem a homoszexualitás megítéléséről szól.

Ungár Klára ellenben az ítélethirdetés után úgy vélte, immáron hivatalos papír van arról, hogy Magyarországon a „meleg" szó sérti a jó hírnevet:

„okiratba foglalta a bíróság, hogy homofób az ország".

Ungár szerint teljes félreértésen alapul az első fokon hozott döntés. Nem hajlandó sem fizetni, sem bocsánatot kérni: fellebbezni fog. Hosszú per lesz – jegyezte meg

Az esetleges bizonyítékokat firtató kérdésekre Ungár Klára kitérő válaszokat adott. Ügyvédjével végiggondolják, mi legyen, mert – mondta sejtelmesen – „ez egy furcsa ország".

Kocsis Máté közölte, hogy elégedett az ítélettel. Csak azt furcsállta, hogy Ungár Klára meg sem próbálta bizonyítani állítását, ami máskülönben – mivel szerinte alaptalan rágalomról van szó – nem is lett volna lehetséges.

A fideszes politikus hangsúlyozta, hogy családja védelmében fordult bírósághoz. Kérdésünkre, hogy a Fidesztől kapott-e bátorítást a per elindítására, Kocsis Máté kijelentette:

„Na, ne hülyéskedjünk, magánszemélyként vagyok itt".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.