galéria megtekintése

Lesz-e vezéráldozat Orbántól?

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 04. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Nem hibáztak, csak pontatlanul fogalmaztak – a földművelésügyi tárca így minősítette tegnap azt, hogy első közleményükben cáfolták a miniszterelnöknek a brókerbotrány kapcsán tett legfontosabb állítását. Vannak olyan kormányzati szereplők, akik szerint már az a kérdés: Lesz-e vezéráldozat a Quaestor-botrány eszkalálódása miatt?

Eszkalálódik a Quaestor-botrány, miután napról napra jönnek az ellentmondások, a kormányzati kommunikációs kakofónia hitelteleníti a politikai üzeneteket is. Csütörtökön a földművelésügyi tárca közleménye cáfolta Orbán Viktornak Quaestor-ügyben tett állítását, miszerint a Buda-Cash bukása után február 25-én a kormányülésen azt az utasítást adta, hogy minden minisztérium „azonnal” vonja ki a pénzét (ha van) a brókercégektől.

Orbán Viktor gratulál Fazekas Sándornak a kinevezésekor, most már billeg a miniszter széke
Orbán Viktor gratulál Fazekas Sándornak a kinevezésekor, most már billeg a miniszter széke
Kovács Tamás / MTI

A földművelésügyi tárca – az első közleménye szerint – „szó szerint végrehajtotta a miniszterelnöki utasítást”, és azért nem vonta ki a 410 milliós forrását, mert az nem a Buda-Cashnél, hanem a Hungária Értékpapír Zrt.-nél volt. E szerint a kormányülésen Orbán Viktornak nem valamennyi brókercégről, hanem a Buda-Cashről kellett beszélnie. A miniszterelnök számára azért fontos, hogy az utalása általában a brókercégekre vonatkozott, hogy ne lehessen a bennfentes kereskedés vádjával illetni, azzal, hogy előbb tudott a Quaestor bedőléséről, mint a nyilvánosság.

 

„Nem hibázott a közlemény írója, csak pontatlanul fogalmazott” – így reagált a Népszabadságnak a brókerbotrányban „érintett” Földművelésügyi Minisztérium sajtófőnöke, Szerdahelyi Kinga, amikor tegnap azt kérdeztük, miért cáfolta a tárca az első közleményében Orbán Viktort.

Fazekas felelőssége

A minisztérium részéről a nap folyamán kiadtak egy másik közleményt is, e szerint a minisztérium sem hibázott, amiért nem tett eleget a miniszterelnöki utasításnak, és nem vonta vissza azonnal a szóban forgó 410 milliót a Hungária Értékpapír Zrt.-től.

„A minisztériumban már korábban általános tiltás volt arra, hogy bármely, a minisztériumhoz tartozó cég és háttérintézmény a Magyar Államkincstáron kívül más értékpapír-kezelőnél tartsa a pénzét. Az FM csak a miniszterelnöki feladatszabást követően értesült arról, hogy a TIG Nonprofit Kft. a tiltás ellenére nem szüntette meg azt az értékpapírszámláját a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, amelyet a tárca jóváhagyása és tudta nélkül tartott ott. A Földművelésügyi Minisztérium soron kívül vizsgálatot rendelt el a felelősök és a felelősség mértékének megállapítása érdekében” – a közlemény szerint tehát az FM cége a felelős.

A Hungáriánál volt az FM-államtitkár

Korábban a Hungária Értékpapír Zrt.-nél dolgozott a Földművelésügyi Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, annál a cégnél, amelynél bennragadt az FM háttérintézményének 410 millió forintja – írja a Magyar Narancs. Szele Andrea 2009 és 2013 között dolgozott a Hungáriánál, onnan az FHB bankhoz, majd a minisztériumhoz szerződött.

Arra azonban, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter miért nem tett eleget február 25-e után a miniszterelnöki utasításnak, változatlanul nincs egyértelmű válasz.

Hitelességi deficit

A múlt héten a kormányzati kommunikációnak az ominózus kormányülés napját nem sikerült beazonosítania, de káoszos magyarázat született a Tarsoly–Orbán-levelezés dátumait/iktatási pecsétjét illetően is. A Népszabadságnak nyilatkozó egyik kormányzati politikus szerint a kommunikációs ellentmondások tüneti megnyilvánulások, de alkalmasak arra, hogy aláássák a hitelét a kormány politikai üzeneteinek Quaestor-ügyben.

A kérdés tehát az, hogy a Quaestor-botrány által a kormányoldalon elszenvedett politikai károkozást Orbán Viktor hogyan tudja ellensúlyozni, és főképp, hogy ennek kezelése során szükség lesz-e vezéráldozatra, kell-e menesztenie Szijjártó Pétert vagy Fazekas Sándort.

Kormányátalakítás szele

Arról már korábban beszámoltunk, hogy ha lesz tavaszi kormányátalakítás, az érintheti Hende Csaba honvédelmi minisztert és Seszták Miklós fejlesztési miniszter székét is. A tapolcai időközi választás „mérföldkő” lehet, ha a kormányoldal elveszíti a parlamenti mandátumot – mondta egyik forrásunk, aki hibának nevezte, hogy a miniszterelnök személyesen kampányol a körzetben a jövő héten, mivel a Quaestor-botrány ráerősített a kormányellenes közhangulatra országszerte.

Egy másik, a miniszterelnökhöz közel álló forrásunk szerint viszont azért nem lenne logikusan magyarázható Szijjártó menesztése a Quaestor-ügy apropóján, mert a miniszterelnök a soproni beszédével már magára húzta a teljes felelősséget, másrészt neki (legalábbis a lelátókon készült fotók tanúsága szerint) legalább olyan jó volt a személyes nexusa Tarsoly Csabával, mint külügyminiszterének.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.