galéria megtekintése

Kommunikációs háború

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 12. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

A kormány meg akarja szüntetni a kommunikáció szakot a felsőoktatásban. Vagy éppen nem akarja. Egyelőre csak az biztos, hogy nyilatkozatháború zajlik az ügyben. Azt viszont nem tudni, miként alakítanák át a képzési rendszert.

Egymásnak ellentmondó információk kerültek nyilvánosságra tegnap az Eduline cikke nyomán. A portál arról írt, hogy egy államtitkári tervezet szerint több alapszakot – köztük a népszerű kommunikációt is –megszüntetnének, más képzéseknél pedig végleg eltörölnék az állami ösztöndíjas helyeket.

Az Eduline egyetemi forrásokra hivatkozva arról is beszámolt, hogy több népszerű szak 2016-tól már csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lesz elérhető. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindezt hangulatkeltésnek minősítette. Igaz, azt elismerte, hogy „a tárca a Magyar Rektori Konferencia illetékes szakbizottságaival egyeztetéseket folytat a felsőoktatási szakok racionalizálásáról”.

Ugyanakkor – állítják – „az egyes szakokon igénybe vehető ösztöndíjas helyek száma semmiféle összefüggésben nincs a képzési szerkezet átalakítását célzó egyeztetésekkel”.

 

Ehhez képest a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja azt mondja: valóban létezik olyan államtitkári terv, amely szerint megszűnne a kommunikáció szak, s újságírást csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lehetne tanulni a jövőben.

Már évekkel ezelőtt is szabad egyetemért tüntettek a hallgatók
Már évekkel ezelőtt is szabad egyetemért tüntettek a hallgatók
Reviczky Zsolt

Egyelőre tehát nem lehet tudni, miként alakítják át a képzési rendszert. Az viszont tény, s erre lapunk is többször fölhívta már a figyelmet, hogy a tavaly nagy körítéssel bejelentett felsőoktatási koncepció valóban tartalmaz olyan kifejezéseket, mint „felsőoktatási intézményhálózat racionalizálása”, „profiltisztítás és specializáció” vagy épp a „képzési szerkezet racionalizálása és a finanszírozás ehhez történő igazítása”.

Ez történik most. Ráadásul a kormány a jelek szerint a felsőoktatást is olyan jelszavak mentén akarja átalakítani, mint amilyeneket a szakképzés reformja kapcsán használ. A koncepcióban nincs szükség bölcsészekre és a társadalomtudományi képzésben részt vevőkre, ellenben a műszaki és természettudományos képzést bővíteni kell, hiszen – így a már ismert indoklás – a felsőoktatásnak is a gazdaság igényeit kell szolgálnia.

Igaz, semmilyen munkaerő-piaci felmérés vagy kereseti statisztika nem igazolja a bölcsész- és társadalomtudományos képzések – ezen belül a rendkívül sikeres kommunikációs szakok – üldözését.

Egyetemi forrásaink azt mondják, támogatják a szakok racionalizálásának gondolatát, de az nem jelentheti a szakok megszüntetését. Úgy tudjuk, a minisztérium folyamatosan dolgozik a képzési portfólió konszolidálásán. Erre a területet ismerő forrásunk szerint van ésszerű magyarázat: a bolognai átállást ugyanis rosszul menedzselték az intézmények, vagyis az egyetemi képzéseiket az alapszakokra is „kimenekítették”.

Így burjánzanak az alap- és mesterszakok számos intézményben, s ezért a hallgató nehezebben vált szakot az alapképzés után, valamint a rendszer felesleges oktatói kapacitást is leköt. A racionalizálás lényegét azzal tudnánk illusztrálni, hogy az a diák, aki „turizmus–vendéglátásra” jelentkezik, alapszakon valójában gazdasági és menedzsmentismereteket kap.

Egy esetleges racionalizálás után az alapszak a nevében is menedzsment és gazdasági szakismeret lenne, és ha a diák professzionalizálódni akarna, akkor mesterszakon folytathatná a turizmusra szűkített tanulmányait. Az ilyen jellegű átalakítás azonban semmiképpen sem azonos a bölcsészek üldözésével vagy a kommunikációs szakma állami monopolizálásával.

Ludovika: Nem is igaz

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem cikkünkre reagálva csütörtökön közleményben jelezte: Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár kérésére 2015. február 25-én összeült a Magyar Rektori Konferencia Bölcsészet- és Társadalomtudományi Bizottsága, ahol nem volt szó arról, hogy a javaslatban megszüntetendőként feltüntetett Kommunikáció- és Médiatudomány BA szakot a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen hirdetnék meg. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzési profiljában nem is szerepel a kommunikáció alap-és mesterképzés. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartói jogait nem is az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hanem a közigazgatás-fejlesztésért, az igazságügyért, a rendészetért és a honvédelemért felelős miniszterek közösen gyakorolják, így az egyetem képzési szerkezetét is a fenntartók határozzák meg, és nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ez azt is jelenti, hogy az EMMI egyeztetésein nem is kerülhet sor az NKE képzési rendszerének megvitatására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.