galéria megtekintése

Kocsis Máté korán kiáltott rendőrért

18 komment


Lencsés Károly

Ha egy helyhatóság megengedheti magának, hogy áthágja a törvényesség kereteit, az könnyen önkényeskedéshez vezethet – kommentálta Magyar György ügyvéd, a részben Simicska Lajos érdekkörébe tartozó Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője azt, hogy szerdán a budapesti önkormányzat megbízásából a cég újabb hirdetőoszlopait távolították el erőszakosan a közterületekről.

A főváros októberben mondta fel a vállalkozással 2006-ban kötött, 25 évre szóló szerződését azzal, hogy a Mahirnak tavaly december végéig el kell távolítania a több mint hétszáz fővárosi hirdetőoszlopát. A társaság azonban pert kezdeményezett annak megállapítására, hogy a kontraktus egyoldalú felmondása jogellenes volt. Egyben a bírósághoz ideig­lenes intézkedés iránti kérelmet is benyújtottak, mert az oszlopok elbontása állagsérelemmel jár.

Magyar ez utóbbi kapcsán emlékeztetett rá: Kocsis Máté fővárosi önkormányzati és rendészeti tanácsnok már múlt vasárnap hivatkozott arra, hogy a kérelmet a Fővárosi Törvényszék elutasította. Ezzel szemben az ügyvéd a december 14-én kelt és 22-én postázott végzést csak most kedden kapta kézhez. Érdekesnek tartja azt is, hogy a fővárosi önkormányzat rendkívüli ülését, amelyen a hirdetőoszlopok azonnali eltávolításáról szóló rendeletet elfogadtak, éppen 22-én tartották, tehát szerinte a bírósági döntésről ott már akkor tudtak.

Az ügyvéd közölte: a végzés ellen természetesen fellebbezést nyújtanak be. Egyértelműen kiderült ugyanis – hangsúlyozta –, hogy az eltávolított hirdetőoszlopokat nem lehet azok állagának sérelme nélkül visszaállítani. Emiatt pedig szerinte indokolt az ideiglenes intézkedés – a bontás felfüggesztése –, mert a további károkat meg kell előzni, hiszen ma még senki nem tudhatja, mi lesz a szerződés felmondásának érvényességéről szóló per kimenetele. Ha a Mahir nyer – tette hozzá –,

 
a fővárosnak közpénzekből kell visszaállítania az eredeti állapotot.

Azzal kapcsolatban, hogy a hirdetőoszlopok elbontásához a rendőrség segítségét is kérheti-e a fővárosi önkormányzat (előbb Kocsis Máté, majd Bakondi György nyilatkozott így), Gadó Gábor ügyvéd, egykori igazságügy-minisztériumi helyettes államtitkár azt mondta: minden végrehajtási eljárásban lehetőség van a „karhatalom" bevonására, ha a kötelezett fél megtagadja az együttműködést.

A bírósági végrehajtás során állami kényszer is alkalmazható, csakhogy itt nincs bírósági ítélet
A bírósági végrehajtás során állami kényszer is alkalmazható, csakhogy itt nincs bírósági ítélet
Teknős Miklós

Gadó közölte, a hatályos szabályozás szerint a bírósági végrehajtás során állami kényszer is alkalmazható, az eljárásba tehát bevonható a rendőrség, ha a pénzfizetésre, illetőleg egyéb magatartásra kötelezett nem hajlandó önként teljesíteni. Csakhogy itt nincs bírósági ítélet – figyelmeztet az ügyvéd –, hiszen egyelőre csak annyi történt, hogy a főváros felmondott egy szerződést, az önkormányzat döntése miatt pedig a Mahir keresetet nyújtott be, s az eljárás még folyik.

Amúgy a polgári jog szerint nincs különbség a tekintetben, hogy magánszemélyek, gazdálkodó szervezetek, illetve állami szervek vagy önkormányzatok állnak-e egymással szerződéses kapcsolatban – emelte ki. Így Gadó szerint semmi nem indokolja, hogy a főváros és a Mahir közötti kontraktus kapcsán kialakult jogvitába bárki – különösen a „karhatalom" – beavatkozzon. Erre kizárólag akkor lesz lehetőség – magyarázta –, ha jogerős bírósági ítélet mondja majd ki a szerződés egyoldalú felmondásának érvényességét, és a Mahir nem hajlandó önként elbontani a hirdetőoszlopokat. Ekkor léphet fel a bírósági végrehajtó, aki valóban kérheti a rendőrség segítségét, ha ellenállásba ütközik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.