galéria megtekintése

„Kizárt dolog, hogy cigány legyen”

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 21. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

A Lungo Drom egy olyan „beépített embernek” köszönheti többségét a fővárosi cigány önkormányzatban, aki ráadásul nem is roma – állítják ellenzéki cigány politikusok. Nagy Sándor ellenben romának tartja magát. Horváth Tibor, a Roma Rom nevű szervezet elnöke az önkormányzati választások után lemondásra szólította fel Nagy Sándort, aki szerinte nem cigány származású, jogtalanul indult a Roma Rom színeiben nemzetiségi jelöltként.

Nagy Sándor romának tartja magát
Nagy Sándor romának tartja magát
Zainal Abd Halim

Nem pusztán egyetlen mandátum sorsa a tét. A hét főből álló fővárosi cigány testületben a kormánypárti Lungo Dromnak csak három képviselője van. A többség megszerzéséhez szükség volt még valakire. Végül a roma közéletben kevéssé ismert Nagy Sándort sikerült megnyerni. Cserébe ő lett a fővárosi cigány önkormányzat elnökhelyettese. A testület ellenzéki tagjai – Balogh Artur, az MSZP roma tagozatának vezetője, Csóka János és Makai István (Roma Polgári Tömörülés) – tényként kezelik, hogy Nagy Sándor nem cigány, de más okokból is a lemondását követelik. Kiderült róla, hogy annak idején a rendőrségnél és a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgozott. Az ellenzéki roma képviselők azzal vádolják Nagy Sándort, hogy a „szolgálat” beépített embereként került a fővárosi cigány önkormányzatba. Az ellenzéki cigány képviselők rendkívüli közgyűlésen szeretnék elérni az elnökhelyettes távozását.

A kisebbségi választáson régebben bárki részt vehetett – akár jelöltként, akár szavazóként –, újabban már csak az, aki az adott nemzetiséghez tartozónak vallja magát és feliratkozik az úgynevezett nemzetiségi névjegyzékbe. A törvényhozó így próbálta visszaszorítani a kisebbségek kárára elkövetett visszaéléseket. A származás és identitás valódiságát azonban nem ellenőrzik. A származást jogszerűen senki nem vizsgálhatja, és nem is lenne jó, ha vizsgálhatná – jelentette ki Kállai Ernő volt kisebbségi ombudsman. Az identitásról és a közösséghez való tartozásról viszont az érintett közösség véleményt alkothat. Kállai szerint ugyanakkor nincs rá példa, hogy bármiféle jogkövetkezménye lenne annak, ha valaki „illetéktelenül” indul a nemzetiségi választáson.

 

Horváth Tibor, a Roma Rom elnöke a hajdú-bihari Nádudvaron él. Elmondta, hogy egyik ismerőse valamikor a nyáron ajánlotta figyelmébe a budapesti Nagy Sándort, aki elutazott hozzá bemutatkozni Nádudvarra, majd önkéntesként vett részt a szervezet munkájában. Később Horváth telefonon és az egyik közösségi oldalon olyan információt kapott, hogy Nagy valójában nem is roma. Horváth „magánnyomozásba” kezdett, és arra a következtetésre jutott, hogy „Nagy Sándor átvert bennünket. Kizárt dolog, hogy cigány legyen.” Horváth Tibor állítása szerint ezt Nagy is elismerte. Ekkor szólította fel, hogy mondjon le mandátumáról.

Az 53 éves Nagy Sándor lapunknak azt mondta, ő soha nem ismert el olyasmit, hogy nem cigányként indult volna a roma választáson. Ellenkezőleg: romának tartja magát. Közlése szerint családja (egy meg nem nevezett) szlovákiai faluból származik, ahol sok cigány élt. Biztosan tudja, hogy az előző generációkban a felmenői között romák is voltak.

A rendszerváltás előtt valóban a BRFK-n, az ORFK-n és a Polgári Védelemnél dolgozott, összesen 28 évig, majd a rendszerváltás után két évig a Nemzetbiztonsági Hivatalnál. Nem érti, hogy múltja miatt miért érik támadások. „A hazámat szolgáltam, ahogy mindenkinek a kötelessége lenne szolgálni. Büntetve sosem voltam. A törvény szerint öt évig nem vállalhattam köztevékenységet, ez a határidő már rég lejárt” – mondta. (Utólagos kérdésünkre ezt annyiban pontosította, hogy a 28 éves szolgálat egy része is a rendszerváltás utánra esett.)

Hangsúlyozta, hogy nyolcvan évre szóló titoktartási kötelezettséget vállalt: akármennyire is közszereplő, rendőrségi és nemzetbiztonsági munkájáról egyetlen szót sem fognak kihúzni belőle. Csak annyit árult el, hogy akkori ténykedésének nem volt köze a magyarországi cigánysághoz.

Állítja, szavazóitól felhatalmazást kapott arra, hogy szövetséget kössön a Lungo Drommal. A vele szemben megfogalmazott vádakat pozícióharcokkal magyarázza. Annak ellenére is – tette hozzá –, hogy a fővárosi roma képviselők térítésmentesen végzik tevékenységüket. Senkiről nem akar semmi rosszat mondani, de, ha így megy tovább, kénytelen lesz rágalmazásért feljelentést tenni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.