galéria megtekintése

Kétszer fizethetünk a kertévéknek, milliárdokat szakíthatnak

12 komment


Bednárik Imre

Vili bácsi - kábelbarátok közt
Vili bácsi – kábelbarátok közt
RTL Klub

A két legnagyobb kereskedelmi tévécsatorna, az RTL Klub és a TV2 egyenként akár évi 5-6 milliárd forintos többletbevételhez juthat azáltal, hogy a kormány engedélyezte számukra a terjesztési díj beszedését a kábelszolgáltató cégektől. Ilyen nagyságrendű terjesztési díjjal az RTL az eddigieknél is eredményesebben működhet, a veszteséges TV2 pedig nyereségbe fordulhat.

A két kereskedelmi tévének korábban szerződése volt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, így 2015-től pénzt kérhettek volna a műsoraik terjesztéséért. A kormány ennek még 2014-ben feküdt keresztbe, amikor már javában dúlt a háború az RTL-lel a reklámadó miatt, s amikor még nem volt tisztázott, ki vásárolhatja meg a TV2-t.

 

Azóta a parlament az Európai Bizottság nyomására általánossá tette az RTL-t sújtó reklámadót, a TV2-t pedig megvásárolta Andy Vajna, a miniszterelnök bizalmasa. A kormány és az RTL Klub között továbbra sincs „barátság”, de információink szerint a kabinet nem tudta csak a TV2-nek engedélyezni a terjesztési díjat, mert abból megint európai szintű botrány lett volna.

A két kereskedelmi csatorna üdvözölte a kormány döntését, közleményük azonban nem tér ki arra, hogy milyen nagyságrendű többletbevételt remélnek. Erre támpontul Simon Zsoltnak, a TV2 egykori vezérigazgatójának korábbi nyilatkozata az irányadó. Ő 2014-ben a Forbes-nak azt mondta:

legalább hat-nyolc milliárdos pluszbevételre számít a terjesztési díjból.

Összevetésül: a TV2-nek a 2014-es árbevétele 17,5 milliárd forint volt, az RTL-é pedig 21,5 milliárd.

A kábelszolgáltatók nem örülnek. Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke lapunknak azt mondta: a készülő kormányrendeletről velük nem egyeztettek. Kéry szerint

most végig kell gondolni az üzleti modellt, mert az nem járja, hogy nagy kereskedelmi tévéknek a nézők kétszer fizessenek.

Szerinte a nézők azzal már megfizetik a megfelelő díjat a két kereskedelmi tévéknek, hogy megnézik az ott futó reklámokat. Kéry szerint hamarosan elkezdenek tárgyalni a kereskedelmi tévékkel, ők vélhetően azt fogják képviselni, hogy az új üzleti évtől, januártól változzanak az előfizetési díjak. Kéry nem titkolta azt a véleményét sem, hogy a kormányrendelet végrehajtása többletkiadást jelenthet az előfizetőknek. Ennek mértékét a tárgyalások befejezése előtt nem kívánta még megbecsülni sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.