galéria megtekintése

Kiss László olcsón megúszta, tíz évet is kaphatott volna

9 komment


Lencsés Károly

Aki „valamely nőszemélyt” erőszakkal vagy fenyegetéssel közösülésre kényszerít, egytől tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható

– mondta ki az 1961-ben hatályos Btk., amely akkor a Hatályos anyagi büntetőjogi szabályok hivatalos összeállítása (Bhö.) címet viselte. Az nagyrészt még az 1878. évi V. törvénycikkel kihirdetett első egységes magyar büntető törvénykönyvön alapult, amelyet Csemegi Károly neves jogtudós, egykori kúriai tanácselnök után máig Csemegi-kódexként emlegetnek. A nemi erőszak tényállását a Bhö. szinte szó szerint abból vette át.

A múlt század hatvanas éveiben a büntető igazságszolgáltatás területén dolgozó forrásaink szerint így Kiss László egykori úszó, későbbi szövetségi kapitány az akkori szabályok szerint is

 
olcsón megúszta,

amikor erőszakos közösülésért másodfokon mindössze három év szabadságvesztésre ítélték. Egy nyugalmazott ügyész szerint feltűnően olcsón, mert ezért emlékei szerint alapesetben – amikor egy áldozat és egy tettes volt – kiszabtak három-öt évet, míg a csoportos elkövetést ennél jóval szigorúbban ítélték meg. Kissék pedig „partiba dobták” az áldozatukat.

A hatvanas évek második felében a Legfelsőbb Bíróság – nyilvánvalóan nem erre a konkrét ügyre hivatkozással, hanem az általános tapasztalatok alapján – elvi éllel mutatott rá, hogy nem életszerű, ha egy nő egymás után közösül férfiakkal. Forrásunk szerint ezzel egyértelműen arra utaltak: alaposan valószínűsíthető a nemi erőszak, amennyiben egy lánnyal rövid időn belül többen létesítenek szexuális kapcsolatot, állítsanak bármit a fiúk.

Névtelenséget kérő, régen visszavonult informátoraink emlékeztettek ugyanakkor arra:

a büntetéskiszabási gyakorlat akkoriban a maihoz képest is jóval szigorúbb volt,

hiszen a bűncselekmények száma alig haladta meg a százezret – ez harmada-negyede a mostaninak – , mégis többen ültek börtönben, mint most. Ennek azonban nem az a magyarázata – jelezték –, hogy politikai okokból ellenzékiek sorát zárták volna be, mert az ilyen ügyek száma évente mindössze pár száz volt, tehát a bíróságok ceruzája általában is vastagabban fogott.

Nem tagadják azonban, hogy élsportolók esetében előfordult kivételezés, de ők leginkább az ittas vezetést, esetleg a csempészetet úszták meg. Feltéve, hogy a hatalom ehhez hozzájárult, mert a Dózsa – a Belügyminisztérium egykori egyesülete – válogatott labdarúgóját is elmarasztalták vámbűncselekmény miatt. Amikor viszont volt konkrét sértett – tették hozzá –, nemigen lehetett elkerülni a felelősségre vonást. Kiss Lászlót is nyilván ezért állították bíróság elé, de kétségkívül enyhe volt a büntetés.

Kiss László
Kiss László
Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Másfelől forrásaink szerint büntetlen még az MSZMP Központi Bizottságának – tehát az állampárt elitjének – tagja sem mindig maradhatott. Egy egykori szocialista nagyvállalat vezetője úgy kívánta elismerni a cég első osztályba bejutott sportcsapata tagjainak teljesítményét, hogy a takarítónőknek adott jutalmat, amit nekik vissza kellett adniuk, s a pénz végül a sportolók zsebében kötött ki. Az ügy kipattant, mert az asszonyok hamarosan nyugdíjba mentek, s a rendkívüli juttatás miatt szokatlanul magas nyugellátásban részesültek, ami feltűnt valakinek. Az „elvtárs” ezen bukott meg, és felelősségre vonták.

Nemi erőszak esetén a tíz év nagyjából máig érvényes plafon. Alapesetben különben a büntetési tétel a hatályos Btk. szerint kettőtől nyolc évig terjedő börtön. Öttől tíz évig zárhatják be azokat, akik csoportosan követik el az erőszakot, s ugyanezért akár 15 év járhat, ha 12 évnél fiatalabb az áldozat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.