galéria megtekintése

Kínai piac nem vész el, csak átalakul

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 11. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Lassan nyoma sem marad az egykori józsefvárosi, Négy Tigris kínai piacnak. A napokban elkezdődött a területen hagyott több száz, egykor raktérként, üzlethelyiségként használt konténer és bodega bontása, a fémhulladékok elszállítása – értesült lapunk.

A Négy Tigris maradványai
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A terület tulajdonosa, a MÁV Zrt. érdeklődésünkre közölte: az ingóságok, vas anyagok, hulladékok elbontására értékesítési pályázatot írt ki. A pályázaton két cég nyert – írta a lapunkhoz eljuttatott közleményében a MÁV –, ám sem a társaságok nevét, sem az ajánlatukban szereplő összegeket nem közölték. Csak annyit írtak: „A bontást végző cégek a pályázat során tett ajánlat alapján a vasért fizetendő vételárat előre teljesítették. A bontási munkálatok határideje szeptember 30.”

 

A MÁV kérdésünkre kitért arra: kezdeményezte a megszüntetett piac egykori üzemeltetője, a Komondor Kft. felszámolását, a cég tartozása ugyanis meghaladja a 250 millió forintot.

A bontás befejeztével egy évtizedes ügy zárulhat le végérvényesen. Mint arról többször írtunk, az 1993-ban megnyitott, fénykorában 2000–2500, főként kínai, vietnami kereskedőnek helyet adó piacot a hatóságok többször megpróbálták bezárni, mert sok esetben kétes hátterű cégek kínáltak kétes eredetű és minőségű árukat.

A piacot végül – Kocsis Máté józsefvárosi polgármester (Fidesz–KDNP) kezdeményezésére – a terület tulajdonosának, a MÁV-nak sikerült legyűrnie: felmondták az üzemeltetővel kötött bérleti szerződést. Hosszadalmas jogi csatározás, végrehajtási procedúra nyomán júniusban, majd száz rendőr felügyelete mellett vette újra birtokba területét a MÁV.

Noha a területet visszavették, és néhány héten belül hasznosítható állapotba hozzák, az még kérdéses, mi lesz a négyhektáros ingatlan sorsa. A vasúttársaság a hasznosítást illetően azért nem akart nyilatkozni, mert a területet átadják a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek. Az MNV viszont megkeresésünkre azzal az indokkal tért ki a válaszadás alól, hogy a terület még a MÁV tulajdonában van.

Kerestük a Kocsis Máté vezette józsefvárosi önkormányzatot is, hogy megtudjuk, számítanak-e a területre, tervezik-e még oda a korábban ígért sportközpontot és szabadidőparkot. Kérdésünkre azt közölték: az önkormányzat tervei változatlanok, már tárgyalnak a nemzeti vagyonkezelővel az átvételről.

A Négy Tigris kínai bazár maradványai
Reviczky Zsolt/Népszabadság

Miközben a terület sorsa még kérdéses, azt már biztos: a felszámolt piac részben újjáéledt néhány száz méterrel távolabb. A kereskedők jó része ugyanis a volt piac mellett vezető Kőbányai út túloldalán, a Ganz egykori gyárépületeiben – magánterületen – működő „Bevásárló Negyedben” dolgozik tovább. A „Bevásárló Negyedben” kulturáltabb körülmények fogadják a vevőket, mint a felszámolt piacon, a lényeg nem változott: jobbára ugyanazok ugyanúgy, ugyanazt kínálják.

Megkerestük a kerületi önkormányzatot, amely korábban „közbiztonsági és adóhatósági szempontból” is károsnak tartotta a Négy Tigris piac működését. A kerület közleményében azt írta: „Álláspontunk a Ganz területén folyó árusítással és a volt kínai piaccal kapcsolatban azonos, komoly közbiztonsági és adóhatósági problémákat jelent. Előrelépés, hogy most már csak a Ganz-telepen folyik az árusítás. A két terület között az a különbség, hogy míg a kínai piac területe állami tulajdon, addig az út túloldalán lévő területnek mintegy 130 magántulajdonosa van, így annak felszámolása nehezebb.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.