galéria megtekintése

Kihúzták a földet a gazdák lába alól

9 komment


Hajba Ferenc

Nagyesztergáron szeretnének gazdálkodni a helyiek, de nem tudnak, mert nincs elég földjük. Eközben kihasználatlanul állnak hatalmas területek, ahol a földpályázaton nyertes gazdák az üzleti terv szerint több száz birkát tartanak, de úgy tűnik, csak papíron. Valójában egyetlen állat sincs ott, és derékig ér a gondozatlan fű.

Annak a két embernek ott összesen 95 év munkaviszonya van – mutat a kötényes férfiakra Perger József, a Flóra-Nagyesztergár Kft. ügyvezetője, egyre zsugorodó telephelyükön. Mint mondja, névjegykártyát már nem csináltatott, amikor a Fidesz másodszor is megnyerte a kétharmadot: akkor döntötték el, hogy fölszámolják az állattenyészéssel még állami gazdaságként is sikeresen foglalkozó céget.

– Elegendő legelőt nem kaptunk a földbérlet pályázaton a politikai osztozkodás során, anélkül pedig nem lehet eredményesen állatokat tartani. A második és harmadik körben összesen 138 hektár föld használatát nyertük el, ami legfeljebb 70 szarvasmarha tartására lett volna elegendő. Ezek a földek is a teleptől távolabb terültek el. Mi sokkal nagyobb kapacitással, infrastruktúrával rendelkezünk, régebben nyolcszáz hektáron is gazdálkodtunk, itt hetven marhával nem lehet mit kezdeni.

Olyan ez, mintha egy fémipari gyárnak áram nélkül kellene termelnie

 

– vezet körbe bennünket Perger József. Két munkatársa csak kérdésre szólal meg, nem kevés indulattal: – Kimegy alólunk a föld. Azért nagy baj, mert én személy szerint a svájci hitelen rengeteget buktam, kétmilliót felvettem, abból még hattal tartozom, az állam csak szóban segít, érdemben nem. Ha nem ad a főnök – bök Perger felé – fedelet a fejünk fölé, ahová a családdal beköltözhetünk, akkor földönfutóvá váltunk volna. Ezek után mit mondjak magának? – kérdez vissza Koczor István telepvezető.

70 tehén maradt az összezsugorodott területen
Földi Imre / Népszabadság

Társa, Vadász János kissé visszafogottabb:  – Munkahely kellene, hogy megéljen az ember, a falu meg az ország. Nézzenek körül, az új földbérlet után sokkal kevesebb embert foglalkoztat az ágazat, mint korábban, és nem azért, hogy eredményesebb legyen.

Gőgös Zoltán, az MSZP országos alelnöke, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke szinte hazajár a Zirc melletti Nagyesztergárra. Volt már itt birkalesen, azt fényképezte, hogy a földpályázaton nyertes gazdák betartják-e a pályázatukban ígért és igen magasra pontozott üzleti tervüket, tartanak-e egyáltalán állatokat a legelőn.

Gőgös Zoltán azt mutatta meg, mennyire elhanyagolt a föld a nyertes pályázó területén
Földi Imre / Népszabadság

Nagyesztergáron a zirci gazdakör elnöke és családtagjai kapták a legtöbb földet – a meghirdetett ezerből 4-500 hektárt –, meg egy távolabb élő vállalkozó. Gőgös végigkísér bennünket az egyik helyi nyertes legelőjén, ahol az üzleti terv szerint több száz birkának kellene legelnie. E helyett derékig ér a gondozatlan fű. Velünk szemben egy traktor pöfög, a favágásban segít. A haszonbérletben 20 évre nyert területről ugyanis a győztes – állítólag engedéllyel – kivágta azokat a fákat, amelyek a szomszédos erdőből tévedtek oda.

– A fa az állam tulajdona, nem is értem, hogyan lehetett kivágni, mindenesetre szép hasznot hozhatott – jegyzi meg Gőgös.
Perger József ehhez azt teszi hozzá: ha valaki tényleg állatokat akar kihajtani a legelőre, ott hagyni kell fákat, hogy a jószágok, árnyékában delelni tudjanak.

Pergeréknél nem csak papíron léteznek az állatok
Földi Imre / Népszabadság

– Nagyesztergár csupán egy a gyanús példák közül – magyarázza a szocialista politikus.

– Állítom, hogy sok legelőn csak papíron léteznek az állatok, a győztesek nem teljesítették az üzleti tervet, csupán a földalapú támogatást veszik fel.

Egy hektárnak nagyjából 60 ezer forint az éves haszna – osztja meg tapasztalatait.

A bíróság döntése értelmében a földpályázati bírálatok megismerhetők. Gőgös tapasztalatai szerint a szubjektíven értékelhető feltételeknél a Fideszhez, a gazdakörökhöz közeli cégeket felpontozták, a többieket pedig mélyen alul.

– Ez a mi véleményünk szerint hivatali hatáskörben elkövetett visszaélés – állítja. – Az NFA persze mindent rendben talál, állítólag szigorúan ellenőriz, de már a pályázat elbírálásakor létrejött a mutyi.

– Gyakorlatilag csak arra várunk, hogy két derék munkatársunk jövőre elérje a nyugdíjkorhatárt, utána felszámoljuk a tevékenységünket – jelenti be keserűen Perger József. – A negyven évet nálunk lehúzó asszonyok már nyugdíjba tudtak menni, de sok évtizedes munka után senkit sem szeretnénk magára hagyni. Márpedig ennyi földdel nincs életképes állattartó üzem.

A borjúkat felhizlalják vágósúlyra, majd leadják őket a vágóhídon. A korszerű tejtároló, s a fejőház üresen marad. Az unió által szigorúan ellenőrzött trágyatárolókra sem lesz szükség.

Ha a meghirdetett földekből 380 hektárt megnyernek – három éve még 435 hektáron gazdálkodtak – húsz embernek tudtak volna munkát adni a faluban, ahol 1200-an laknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.