galéria megtekintése

Kigyúltak a fények a tanyán

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 24. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Úri élet – mondta a ballószögi tanyavilágban élő férfi, pedig „csak” annak örült, hogy most már hűtőgépe, villanybojlere is lehet. Karácsonyra, többéves várakozás és csatározás után sikerült bevezetni az áramot a térség portáira.

Pezsgővel ünnepelték meg 2012 végén a Kecskeméthez közeli Ballószög és Ágasegyháza térségében lévő tanyák lakói, hogy eredményes volt egy közös pályázatuk. A ballószögi önkormányzat koordinálásával beadott pályázattal 36 millió forintot nyertek arra, hogy a környékükön kiépüljön a villanyvezeték-hálózat, tizenkét tanyára bevezettessék az áramot. Ünnepeltek, hogyne ünnepeltek volna: elérhető közelségbe került számukra a hűtőszekrény, a mosógép, a porszívó, a villanybojler használatának „kiváltsága”, mi több, a gazdálkodást megdrágító benzines aggregátorok kiváltása is.

Tóth Ferenc boldogan újságolta, hogy pörög már a villanyóra
Tóth Ferenc boldogan újságolta, hogy pörög már a villanyóra
Kurucz Árpád / Népszabadság

Két hosszú év telt el a koccintásuk óta, s most a tanyai emberek megint pezsgőt bontottak: – Ünnepeltünk, mert hétfőn végre kigyúltak a fények – jelentette a ballószögi tanyák egyikén élő Tóth Ferenc. A férfi, aki a tanyai emberek szószólójává vált az utóbbi hónapokban, boldogan újságolta, hogy „pörög már a villanyóra”.

 

Hangjában nyoma sem volt a két pezsgőzés közötti küzdelmek keserűségének. Ami tulajdonképpen kisebbfajta csoda: a tizenkét ágasegyházi és ballószögi családnak annyi átverést, csúsztatást, hivatali packázást kellett elviselnie a villanyért, hogy már az is csoda, hogy mosolyogni tudnak még.

Alig hittek a szemüknek
Alig hittek a szemüknek
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az első meglepetés akkor érte a 2012-ben még boldogan ünneplő tanyaiakat, amikor a pályázatot koordináló önkormányzat jelezte: nem tudja előteremteni a 36 milliós állami támogatás mellé a négymillió forintos önrészt. Az érintettek nyeltek egyet, azután – ki minden megtakarított pénzét felhasználva, ki hitelből – összedobták a hiányzó részt.

Két évet kellett várni
Két évet kellett várni
Kurucz Árpád / Népszabadság

Ezután kezdődött csak a hivatali vesszőfutásuk. Az egészen abszurd fordulatokban bővelkedő ügymenetet talán az jellemzi a legjobban: a projekt eleve késve indult, mert az illetékes tárca, a vidékfejlesztési minisztérium öt hónapos határidőt adott a beruházásra, ami miatt sokan meghökkentek, tekintve, hogy az áramszolgáltató nem egyszer jelezte, az engedélyezési procedúra bonyolultsága miatt közel egy évig tartó munkáról van szó.

A gazdálkodást is megkönnyíti, hogy van áram
A gazdálkodást is megkönnyíti, hogy van áram
Kurucz Árpád / Népszabadság

A téves határidő miatt megakadt hivatali gépezetet aztán végül csak azzal sikerült újra lendületbe hozni, hogy a gazdák tüntettek a Kossuth téren, a sajtóhoz fordultak, és Gőgös Zoltán szocialista szakpolitikus a segítségükre sietett. A hivatali lendület ez esetben persze fenntartással értendő: ezután is akadtak anomáliák bőven a projektben.

Sokadik alkalommal 2014. májusi befejezést ígértek – arról viszont csak júniusban kaptak a tanyai családok levelet, hogy sajnálatos módon nem sikerül tartani a tavaszi határidőt. Aztán a következő, októberi átadási határidőt sem sikerült tartani, így valójában teljes közönnyel fogadták a helyiek azt az ígéretet, hogy karácsonyra lesz villanyuk.

– Lélekben talán már le is tettünk a villanyról. Ezek után néhány héttel ezelőtt alig akartunk hinni a szemünknek: munkások jöttek és elkezdték felállítani a villanypóznákat – idézte fel a fordulatot Tóth Ferenc, és végtelen elégedettséggel tette hozzá: – Most meg már van áram, úri körülmények között élhetünk ezután.

Nem kevésbé boldog Tóth Ferenc szomszédja, a jó két kilométerre lévő tanyán élő Frankó Zoltán. A férfi tanyájára az „utolsó pillanatban” ért el a villanyvezeték.

Szinte már le is mondtak a villanyról
Szinte már le is mondtak a villanyról
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az ősszel eladta a kecskéit, mert a farm áram híján veszteséges volt: a hasznot a benzin vittel el, mert aggregátorról ment a fejőgép, a kútban a szivattyú, és kocsival kellett fuvaroznia a tejet a gazdaság meg a hűtőgép között... Már arra készült, hátrahagyja a tanyát is, amikor látta, hogy végre tényleg elkezdték felállítani a póznákat, s kihúzzák a kábeleket.

– Hétfő délután három óra óta van áramunk – újságolta Frankó Zoltán, s hogy mi mindent jelent ez számára, azt egyetlen rövid mondatba sűrítette: – Újrakezdem a gazdálkodást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.