galéria megtekintése

Kiakadtak a békésiek az újabb sarcon

3 komment


Tanács István

Visszavonatná a helyi ellenzék – a Fidesz, az MSZP és a Jobbik – az építményadóról szóló rendeletet Békés város önkormányzatával. A polgármester szerint a bevétel önerőre kell egy uniós fejlesztéshez, de nem hisznek neki.

Mostanában úgy kezdődik a közgyűlés Békésen, a 20 ezer lakosú kisvárosban, hogy az öt képviselőből álló ellenzék napirend előtti felszólalásban vissza akarja vonatni az építményadóról szóló rendeletet a hatfős többséggel, amely erre nem hajlandó. A várost a Jobboldali Összefogás nevű politikai alakulat irányítja, amely a régebbi fideszesekből áll, Izsó Gábor polgármester vezetésével. Ellenük van a mostani Fidesz 3 képviselője, akik Erdős Norbert európai parlamenti képviselő szövetségesei, továbbá az egy MSZP-s és az egy jobbikos képviselő. Ők támogatják a Nemzeti Összefogás Békésért Lokálpatrióta Egyesületnek azt a kezdeményezését, amelynek keretében közel hétezren írták alá az adó eltörlését követelő ívet.

Fotó: Kiss Zoltán / Népszabadság

Csütörtökön Szalai László MSZP-s képviselő kezdeményezte a rendelet visszavonását, amit némi ügyrendi jogászkodás után az egyfős többség újfent leszavazott. Megszavazták viszont, hogy a rendelet módosítását napirendre tűzik a következő ülésen. A szünetben Izsó Gábor polgármester az újságíróknak egy előre leírt közleményt olvasott fel, amelyben azzal vádolta az MSZP-t, hogy még mindig választási harcot folytat, és akaratát a helyi Fideszen és a Jobbikon keresztül igyekszik érvényesíteni.

 

Izsó Gábor szerint történelmi lehetőséget hagy ki a város, ha nem teremti elő az önerőt az általa négymilliárdosra saccolt uniós fejlesztésre, amelyből munkahelyeket lehetne teremteni.

Mészáros Sándor, az aláírásgyűjtést kezdeményező civil szervezet elnöke viszont azt mondta lapunknak: nem lesz ebből munkahely egy sem. Olyanok szerepelnek a tervben, mint a fürdő mellé gyermekmedence létesítése, vagy újabb térkövezés. Az önkormányzat csak húzza az időt, hogy beérkezzenek a bevallások az ingatlanok nagyságáról. Ezt Izsó polgármester is fontosnak tartja: míg a bevallásokból nem derül ki, pontosan mekkora a lakosság ingatlanállománya, addig nem lehet a kedvezményezettek körét sem meghatározni. A rászorulóknak ugyanis kedvezményt fognak adni, magát az építményadót pedig visszavonják 2020-ban, az uniós ciklus végén.

Fotó: Kiss Zoltán / Népszabadság

Izsó Gábor szerint akár hatmilliárd forintnyi támogatás is érkezhet Békésre, ha lesz elég önerő. Új munkahelyek létesülnek, csökken az elvándorlás – a Jobboldali Összefogás csapata ezért dolgozik. Mészáros Sándor viszont azt mondta, egész Békés megyére jut 25 milliárd, hogyan jutna abból 4 vagy 6 milliárd éppen Békés városának.

Megkérdeztem az ABC előtt néhány helybelit. Mind azt mondták: ne legyen építményadó!

– Nem elég nekik a kukaadó? Még többet akarnak kicsikarni az emberekből? – kérdezett vissza jó hangosan egy középkorú asszony.

– Azt mondják, a rászorulók kedvezményt kapnak – vetettem ellen.

– Én életemben egyszer kértem segélyt. Kitöltettek velem egy kazal papírt, majd azt mondták, nem vagyok rászoruló. Ha nem elég a pénz, dolgozzak többet! Most meg majd kivetik az adót, és ha nem bírom fizetni, rátáblázzák a házamra, hogy a gyerekeimnek ne legyen örökségük?

Fotó: Kiss Zoltán / Népszabadság

Egy házaspárnak azzal érveltem: állásokat teremtenek az önerőből és az unió pénzéből.

– Huszonöt éve azt halljuk, hogy éppen mit zártak be, hány embert rúgtak ki! Mitől lenne ez most másképp? – kérdeztek vissza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.