galéria megtekintése

Rájöttek, hogy nagyon ciki Guccival kormányozni

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 25. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

„A kávé lefőtt. Ki kell dobni a Gucci táskákat, vissza kell venni a fideszes arcból. Stílusváltás biztosan kell, rendszerkorrekcióra nincs szükség, stratégiaváltásra is csak később” – fideszes visszhangok Veszprém után, Tapolca előtt. Orbán Viktor elismerte, hogy vasárnap a Fidesz veszített, és nem a baloldal győzött.

„Rosszfej-fideszesség, magas lóról való beszélés, pökhendiség, nagyzolás, sok korrupciógyanú” – fideszes és kereszténydemokrata képviselők, a konzervatív holdudvarhoz tartozók, valamint a kormányzati kommunikációs szférára rálátók gyorsértékelése szerint leginkább ez volt a Fidesz veszprémi vereségének az oka.

Habony Árpád. Nem biztos, hogy az eleganciája politikailag korrekt
Habony Árpád. Nem biztos, hogy az eleganciája politikailag korrekt
Huszti István / Index

Azok a honatyák, akik vasárnap este, még az eredmények 90 százalékos feldolgozottsága idején elérhetők voltak, őszintén meglepődtek. Nem tudták elképzelni, hogy ne a fideszes jelölt győzzön Navracsics Tibor volt körzetében, sokan nem is néztek televíziót, nem hallgattak híreket, munkatársunktól értesültek róla, hogy a baloldal által támogatott Kész Zoltán nyerte el a mandátumot, és így vége lett a kétharmadnak. „Nem hiszem el!” – reagált a hírre az egyik ismert kormánypárti honatya, és érthetetlennek nevezte, hogy a veszprémiek „egy súlytalan alakot” választottak meg, és nem a város fideszes alpolgármesterét.

 

„Kubatov Gábort nem kell kidobni, nem tud csodát tenni, a mozgósítás sem mindenható, ha a mieink azzal demonstrálnak a kormány ellen, hogy nem mennek el szavazni. És az az igazság, hogy nemcsak Veszprémben, de Budán, a XII. kerületben sem érti már Orbán Viktort a jobboldali, volt polgári körös tábor sem, csak a kapkodások, az összevissza intézkedések látszanak, a vasárnapi nyitva tartás tiltása mögött viszont például éppen a keresztény tanítás nem látszik” – panaszolta egy budai fideszes.

Volt, aki történelmi vereségnek nevezte a veszprémi pofont, mások viszont nem érzik úgy, hogy február 22. trendforduló lenne. „A trendforduló az lesz, ha Tapolcán is veszítünk. Vissza kell venni a Fidesz-arcból! Ki kell dobni a Gucci táskákat! Úgy látszik, a miniszterelnök kommunikációs gurui nem értik, milyen fontos a rokonszenvindex. Az első Orbán-ciklusban Stumpf Istvánék sem értették, hogy a 2002-es választást is a stílus miatt veszítette el a Fidesz” – mondta el a véleményét egy jobboldali kommunikációs szakember. „A kávé lefőtt” – a veszprémi vereség jó lecke, jó időben – mondta egy magát optimistának nevező volt államtitkár-helyettes, aki szerint általános vélemény Orbán környezetében, hogy nincs szükség rendszerkorrekcióra, stratégiaváltásra sem, viszont a helyzetet csak és kizárólag a kormányfő mentheti meg személyesen.

A kiszivárgott hírek szerint Orbán a párttársai előtt úgy fogalmazott: nem a baloldal győzött, hanem a Fidesz vesztett. A helyzet megmentésének a volt helyettes államtitkár szerint az sem a feltétele, hogy Habony Árpádnak mennie kellene, hiszen a miniszterelnök stratégiai főtanácsadója ott volt a „zsinórban megnyert sok-sok választás mögött”, a politikai terméket (lásd rezsicsökkentés) leteszi az asztalra, azokat a kormánykommunikációs rendszer nem tudta „aprópénzre” váltani, mert október óta defenzívában voltak. Valamennyi társadalmi konfliktusos ügy (internetadó, útdíj, vasárnapi zárva tartás) kezelhető lett volna megfelelő előkészítéssel, kivéve a Simicska-bombát, az ugyanis Orbán Viktor személyes felelőssége.

A Fideszben korábban már volt hasonló botrány. 2009-ben Rogán Antal jelenlegi frakcióvezeteő egy Louis Vuitton táskával keltett feltűnést
A Fideszben korábban már volt hasonló botrány. 2009-ben Rogán Antal jelenlegi frakcióvezető egy Louis Vuitton táskával keltett feltűnést
Kovács Bence / Népszabadság

A Népszabadságnak nyilatkozó fideszesek szerint ha a kormányfő pénteken az országértékelésén el tudja hitetni, hogy kézben tartja a dolgokat, és az emberek érdekében cselekszik, akár offenzívába is lendülhet. Az ellenségképgyártás viszont már nem lesz mozgósító erejű, az elvi-filozófiai hadviselés (liberálisok kontra illiberális demokráciaépítés) pedig Veszprém után már kevés. Valamilyen, az embereket érintő bejelentést kell tennie, minimum egy Széchenyi Terv szintűt – legalábbis ezek a várakozások. „Kicsit már nem ígérhet. Egy gyors kormányátalakítás pedig annak a jele lenne, hogy a politikai kormányzás stratégiája megbukott” – mondják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.