galéria megtekintése

Ki beszél itt megszorításról?

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 25. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Kormányzati szereplők és Rogán Antal fideszes frakcióvezető is tagadta, hogy az önkormányzati választás után megszorítások lesznek. A háttérintézmények valóban megszűnnek, a kormányhivatalok viszik tovább az ügyeket, azaz lesznek elbocsátások – tudtuk meg.

„Ki az a bolond, aki gazdasági növekedés idején megszorításokon gondolkodik?” – így reagált Rogán Antal tegnap egy sajtótájékoztatón arra, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy előző napi konferencián azt mondta: a központi büdzsé kiadási oldalát a következő évek során GDP-arányosan 45 százalékosra kell mérsékelni, illetve szűkíteni kell az újraelosztás mértékét – és mindebből többen is azt a konklúziót vonták le, hogy közel 1700 milliárdos, a Bokros-csomaghoz hasonló nagyságrendű megszorításokra készül a kormány.

A Fidesz frakcióvezetője a Népszabadság kérdésére cáfolta, hogy az önkormányzati választás után megszorításokat jelentenének be. Rogán azt mondta, a kormány politikájának lényege – amin nem is változtatnak – a rezsicsökkentés, a bankok elszámoltatása, a kis- és középvállalkozások adóterheinek mérséklése, valamint a gazdasági növekedés elősegítése. Szerinte csak „a kis baloldali pártok” beszélnek megszorításról.

 

Munkatársunknak két miniszter is azt mondta, hogy a kormányülésen sem került szóba a megszorítás kérdése. Lázár János kancelláriaminiszter most sokat idézett nyilatkozata arról, hogy tanulságos számára Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének néhány részlete, még júliusban hangzott el. (Ennyi év távlatából, némi higgadtsággal kezelve a helyzetet, nagyon tanulságos, lehetne belőle sok mindent figyelmébe ajánlani a mindenkori kormányzóknak, már akik az országot kormányozzák – mondta egyebek mellett a kancelláriaminiszter.)

A parlamenti ülésen Tállai András, a nemzetgazdasági tárca általános államtitkára ugyancsak visszautasította, hogy megszorításokra lenne szükség. „Varga Mihály miniszter úr a különböző előadásokon már legalább huszonötször levetítette azt az ábrát, amelyik az államháztartás kiadásairól szól GDP-arányosan” – emlékeztettek mások a kormányoldalon a megszorításelméletet cáfolva.

Nem lesznek adó-, illetve járulékemelések, továbbá nagy valószínűséggel a reklámadót sem emelik, 2014-ben pedig nem lesz szükség a költségvetés kiigazítására sem, amiként tartható a háromszázalékos hiánycél is. Nem kalkulált, 60 milliárdos pluszkiadást jelenthet viszont, ha Magyarország a jelenlegi egyszázalékos helyett kétszázalékos szintre emeli a védelmi költséget.

Azt azonban megerősítették lapunknak, hogy Orbán Viktor szerkezeti változtatásokat tervez. Emlékeztettek ennek során a miniszterelnök kötcsei beszédére, amelyben úgy fogalmazott: 2010 és 2014 között a nagy struktúrák áttörését kormányának a romokon kellett végigvinnie. A változások ezért az általuk elképzeltekhez képest egyelőre mindössze „toldozgatások-foldozgatások”. A 2014-es Fidesz-győzelem így tehát számukra azért is fontos, mert ezután már az igazi nagy fordulatok, változások következnek – mondta zárt körben a miniszterelnök Kötcsén. A Hvg.hu is azt írta nemrégiben, hogy a miniszterelnök nagy szerkezeti átalakításra készül. Ezen belül a rendező elv: minden „feleslegesen” kifolyó állami forint megfogása.

Mindenre fel akar készülni

A Népszabadságnak kormányzati források azt is megerősítették, hogy az Államreform 2-nek elnevezett „bürokrácialebontó program” nyomán a kormányzati háttérintézmények, a párhuzamos funkcionális feladatok megszűnnek, az ügyvitelt megyei szinten a kormányhivatalokhoz rendelik. Ez eredményezhet elbocsátásokat – ismerték el lapunknak.

Az oktatási, illetve az egészségügyi szerkezeti változások kapcsán nem mondtak semmilyen konkrétumot azon kívül, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) már nem számít „sikertörténetnek”, ezért átszervezik, az egészségügyben pedig „már nem tiltott, hanem tűrt kategóriába kerül” a választható, fizetős szolgáltatásellátás.

Kormányközeli források azt is elárulták, a miniszterelnök világossá tette, szeretné tisztán látni, hogy az állam milyen vagyon fölött rendelkezhet, ezért kérte az állami vagyonkataszter elkészítését. „Orbán Viktor rendet akar, mert szerinte mindenre fel kell készülni” – fogalmazott egyik informátorunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.