galéria megtekintése

Orbán ezt is elhallgatta, humanitárius katasztrófát okozhat a döntés

129 komment


Lencsés Károly

Újabb kerítéssor, több százezer ember feltartóztatására alkalmas „komoly létesítmény” felépítésének tervét jelentette be Orbán Viktor pénteken. Hozzáértők szerint ez vélhetően vasbeton falat jelenthet, de ha azon valóban százezrek akadnának fenn, az szinte megoldhatatlan humanitárius katasztrófát okozna.

Meg kell erősíteni a magyar-szerb határzárat, ezért a legmodernebb technikai eszközökkel újabb kerítéssor létesül – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken. A kormányfő szerint a már meglévő mellé egy „masszívabb védelmi rendszert" kell felépíteni, ezért az újabb kerítéssor „komoly létesítmény" lesz, amely több százezer embert is fel tud tartóztatni egyszerre. Erre is fel kell ugyanis készülni a törökök politikájának megváltozása esetén – jelezte. Orbán elmondta azt is, hogy a létesítmény műszaki tervei már készülnek.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén eddig szó sem esett arról, hogy a kormány a déli határ mentén újabb falat emelne

– mondta érdeklődésünkre Vadai Ágnes, a testület DK-s tagja. Így fogalma sincs róla, milyen létesítményről beszélt a miniszterelnök. Szerinte a testületet arról is tájékoztatni kellett volna, ha valóban reális annak a veszélye, hogy több százezer migráns jelenik meg az ország határainál. De efféle információval sem szolgált senki.

 

Ami a „masszívabb védelmi rendszer" kiépítését illeti, Vadai nem tartja kizártnak, hogy a parlamenti szakbizottságot akár ki is hagyják az egészből, mert tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben nem kell alkalmazni a közbeszerzési törvény rendelkezéseit, így bizonyos esetekben mentesítést sem kell kérni. A politikus szerint egyébként a válsághelyzet szabálytalan fenntartásának – amelynek ma egyetlen feltétele sem teljesül – vélhetően ez lehet az igazi oka. Vadai mellesleg azt sem tartja kizártnak, hogy Orbán bombasztikus bejelentése egyszerűen a népszavazási kampány része.

Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Több, határőrizeti kérdésekben járatos gyakorlati szakembert is megkerestünk, hogy segítsenek az eligazodásban, milyen „komoly" létesítményre gondolhatott a miniszterelnök.

Hirtelenjében csak a berlini fal, illetve a kínai nagy fal jutott az eszükbe.

De utaltak arra is, hogy vasbetonból készült kerítést – a jelenlegi drótakadálynál csak ez lehet „masszívabb" – a világon több helyen emeltek, például az Egyesült Államok mexikói határán, valamint Észak-Koreában és Izraelben is.

Forrásaink vitatják azonban, hogy a kormányfő által hangoztatott több százezer ember feltartóztatására ez lenne az adekvát megoldás.

Amennyiben az Orbán vizionálta tömeg valóban megjelenne a magyar határon, s tényleg fennakadna a kerítésen, az olyan humanitárius katasztrófát okozna – magyarázták –, amelyre nemigen lehetne normális választ adni.

Ezért határozottan állítják: nem újabb falakat kell emelni, hanem az ilyen helyzet kialakulását kell bármilyen áron megakadályozni.

Az adatok mellesleg azt mutatják, hogy nincs semmi ok az emberek riogatására. A július 5-től hatályos szabályozás szerint a határtól nyolc kilométeres sávon belül elfogott menekülőket egyszerűen visszakísérik a határhoz, és rövid úton kiteszik az országból. Ők menedékkérelmet is csak akkor nyújthatnak be, ha kivárják a sorukat valamelyik tranzitzóna előtt. Ezek az emberek a feltartóztatott migránsok számát mutató statisztikában nem is jelennek meg, így a korábbi napi száz-kétszáz helyett mindössze tíz-húsz fő elfogásáról számol be a rendőrség. A migrációs válsághelyzet kihirdetésének feltétele különben egy hónap átlagában napi ötszáz menedékkérő lenne.

A Kormányszóvivői Irodától szerettük volna megtudni, hogy pontosan mit jelent a „masszívabb védelmi rendszer", ezért megkérdeztük: milyen műszaki tartalommal – például milyen anyagokból, milyen magasságban, milyen technikai eszközökkel kiegészítve –, mekkora hosszúságban, várhatóan mekkora költséggel és mikor épülhet fel ez a „komoly" fal. Eddig nem kaptunk választ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.