galéria megtekintése

„Épp eleget szenvedtünk idáig”

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 31. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

Az esztergomi belvárosi temetőben hétfőn felnyitották a Brutsy család kriptáját, és beigazolódott az egy éve megfogalmazódott gyanú: ismeretlenek még 2010-ben ellopták Párdányi Rudolfné koporsóját. A család feljelentést tehetne, de az átélt megrázkódtatások miatt ezen még gondolkodik.

– Nem kell odajönnöd, Miklós! Majd én megnézem.

– De hát az én édesanyámról van szó!

– De jobb lesz, ha nem izgatod fel magad.

 

Párdányi Miklós és a felesége beszélget a családi kriptától nem messze. Az esztergomi temető csendjét betontörő gép zaja veri fel. Látni semmit nem lehet, a Brutsy-kriptát paravánnal takarták el. Fél órája folyhat a sír felnyitása, amikor egy munkás meghozza az első híreket a várakozó rokonoknak.

– Nincs benn a koporsó a kriptában. A földön emberi maradványokat találtunk, a koponya egy kendővel le volt takarva.

– Azt én kötöttem az anyósom nyakába, amikor berakták őt a koporsóba – mondja megrendülten Párdányiné. A férje maga elé néz, hallgat.

A család törette fel a síremléket, mivel a hatóságok tehetetlenek voltak
A család törette fel a síremléket, mivel a hatóságok tehetetlenek voltak
Földi Imre / Népszabadság

Ebben a pillanatban vált számukra bizonyossá, ami közel egy évig csak gyanúként élt bennük: Párdányi Rudolfné földi maradványait 2010-ben, közvetlenül a temetés után ismeretlenek kilopták az esztergomi belvárosi temető Brutsy-kriptájából. A bűncselekmény nem történhetett később, mert a temetés utáni napon az Esztergomi Kegyelet Kft. munkásai a kriptában néhány méter mélységben egy beton fedőlapot helyeztek el, amihez öt éve senki nem nyúlt.

Párdányiék kálváriájáról tavaly ősszel számoltunk be, akkor már fél éve próbálták meggyőzni a hatóságokat, rendeljék el a kripta felnyitását, hogy kiderüljön, történt-e koporsólopás. A gyanút tavaly februárban az önkormányzati tulajdonban lévő Esztergomi Kegyelet Kft. akkori ügyvezetője fogalmazta meg. Mint kiderült, tavaly egy temetői munkás szólta el magát a 2010-es koporsólopásról. Az ügyvezető feljelentést tett, egyúttal értesítette Párdányiékat, akik azt hitték, hogy a hatóságok gyorsan kivizsgálják az esetet, és megtalálják az elkövetőket. A család a temetkezési vállalatnak, a járási ügyészégnek és a rendőrségnek is felhatalmazást adott arra, hogy a nyomozás során bármely hatóság felnyithassa a kriptát. Ám ez nem történt meg.

A rendőrség úgy ítélte meg, hogy a kripta felnyitásához a temetői munkás vallomása nem elég ok. Így viszont arra sem derülhetett fény, hogy megtörtént-e egyáltalán a koporsólopás. Debreczeni István esztergomi rendőrkapitány az ügyben érdeklődő Székely László ombudsmannak azt írta: „A nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény, ezért a nyomozást megszüntettük.” Más okot is említett a rendőrkapitány: a koporsó 132 700 forintba került, márpedig ekkora érték ellopása három év alatt elévül.

Párdányiék úgy döntöttek, saját maguk nyomozzák ki az esetet. Beszerezték a szükséges engedélyeket, és előteremtették a sírfelnyitás költségét. A tegnapi aktussal bizonyossá vált, hogy a bűncselekmény valóban megtörtént. Párdányiék feljelentést tehetnek kegyeletsértés miatt, és akár kártérítési pert is indíthatnak. De nem biztos, hogy megteszik. Még gondolkodnak.

– Szeretnénk lezárni az ügyet. Épp eleget szenvedtünk idáig – mondja Párdányiné.

A közjegyzői iratokra várva – az amúgy igen beszédes – Párdányi Miklós nagyokat hallgat.

– Tudja, most egy kicsit megnyugodtam – szólal meg végül. – Pedig szörnyű érzés, hogy meggyalázták az édesanyám holttestét. De még ez a rossz hír is jobb a bizonytalanságnál. Újratemetjük az édesanyámat, és megnyugszunk. Talán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.