galéria megtekintése

Kemény sallert kaptunk Németországból is

52 komment


Lencsés Károly

Volt már példa arra, hogy egy uniós tagállam megállapította: nem lehet hozzánk visszaküldeni menedékkérőt. Az indokok között megjelent a magyar eljárások embertelensége.

Rendszerszintű hiányosságokra hivatkozva megtiltotta egy szír menedékkérő átadását Magyarországnak a németországi Baden-Württemberg tartomány közigazgatási fellebbviteli bírósága (VGH). A mannheimi testület közleménye szerint a július 5-én hozott ítélettel egy egyedülálló szír férfi ügyében döntöttek, aki 2014-ben érkezett Németországba egyebek mellett Magyarországon keresztül, és menedékjog iránti kérelmet nyújtott be a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF).

Magyarország a dublini mechanizmus keretében vállalta, hogy átveszi a férfit és elindítja a menekültügyi eljárást, ezért a BAMF elutasította a kérelmét, s elrendelte a kitoloncolását. Ő azonban bírósághoz fordult, és a menekültügyi hatóság döntését megsemmisítették. Az első fokon hozott verdikt szerint a felperest a magyar menekültügyi rendszert aktuálisan jellemző jelentős hiányosságok miatt az embertelen, illetve megalázó bánásmód veszélye fenyegetné.

Másodfokon az indokolás annyiban változott, hogy az idegenrendészeti őrizet magyarországi szabályai nemcsak aktuálisan, hanem már 2014-ben is komolyan kifogásolhatóak voltak, s fennállt a menedékérő önkényes fogva tartásának veszélye. Ráadásul az őrizetesek elhelyezésére szolgáló büntetés-végrehajtási intézményekben a körülmények például higiéniai szempontból nagyon rosszak voltak, a személyzet fellépését pedig a különös keménység és brutalitás jellemezte. A BAMF a fellebbezés elutasítása miatt még panaszt tehet.

 

Német bíróságok nem először hoztak hasonló döntést, és az indokolás is hasonló: kifogásolták egyebek mellett a menedékkérők őrizetével kapcsolatos magyar gyakorlatot, az egyéni mérlegelés elmaradását, a fogva tartással szembeni hatékony jogorvoslat hiányát.

Jobb körülményeket követelő menekültek a kiskunhalasi befogadóközpontban
Jobb körülményeket követelő menekültek a kiskunhalasi befogadóközpontban
Ujvári Sándor / MTI

Általános jelleggel függesztette fel viszont a dublini rendelet végrehajtását a Magyar Helsinki Bizottság tavaly novemberi összesítése szerint például Belgium. Kérdésesnek látták ugyanis, hogy visszaküldött külföldiek kérelmét Magyarországon hajlandók-e egyáltalán menedékkérelemnek tekinteni. Brüsszel azóta is ehhez tartja magát. Ilyen döntés született Dániában, Hollandiában és Norvégiában is.

A finn közigazgatási bíróság következetesen felfüggeszti a dublini eljárásban hozott döntéseket, miközben a menekültügyi hatóság továbbra is dönt az átadásokról, de aki fellebbez, az maradhat. Egyedi ügyekben Angliában, Luxemburgban és Svájcban is hoztak olyan ítéletet, amelyből egyértelműen az következik, hogy a menedékkérők számára Magyarországot nem tekintik biztonságosnak. A jogvédő szervezet tavaly ősszel kilenc olyan országot talált, ahol ez a kérdés bírósági eljárásban felvetődött, s most dolgoznak a lista frissítésén.

Az őrizetbe vétel gyakorlata, a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésének elmaradása, a sérülékeny csoportokkal – gyermekekkel, idős vagy beteg személyekkel – szemben elvárt különleges bánásmód hiánya, a rossz elhelyezési körülmények – ezek voltak a Magyarországgal kapcsolatban visszatérő észrevételek. Ezek egyértelműen rendszerszintű hiányosságokra utalnak, ami az uniós tagállamok közül eddig csak Görögországgal kapcsolatban merült fel.

A helyzet pedig semmit nem javult, hiszen változatlanul sokan vannak rács mögött, s akit a dublini eljárás keretében vesznek vissza, szinte bizonyosan fogdába kerül. Az elhelyezési körülmények pedig inkább romlottak, mert a bezárt befogadóállomások helyett sátortábort nyitottak. Ugyanakkor a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés lehetősége a nyolc kilométeres szabály bevezetésével szinte a nullára csökkent: akit a határ közelében fognak el, azt visszakísérik a kerítés túloldalára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.