galéria megtekintése

Kelepcében van a Jobbik, de segít a Fidesznek

19 komment


Kálmán T. Attila

Számíthat a Jobbikra Orbán Viktor az alaptörvény módosításában. A törvénymódosításhoz kétharmad kell, ami az alaptörvény első öt átírásakor még nem okozott problémát, ugyanis ekkor még megvolt a kormánypártok minősített többsége. A hatodik módosításhoz viszont már kellett a Jobbik asszisztenciája: idén júniusban Vona Gáborék az ország érdekére hivatkozva kisegítették a Fidesz–KDNP-t, hogy belekerüljön az alaptörvénybe a terrorvészhelyzet fogalma. Az újabb módosításnál hasonló forgatókönyv következhet: minden jobbikos azt mondja,

az ország biztonsága az első, ezért minden olyan törvényt támogatnak, ami ezt segíti elő.

„A Jobbik Brüsszel ellen és a magyar emberek mellett van" – hangsúlyozta Apáti István, a Jobbik elnökségi tagja hétfői sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy támogatják-e az alaptörvény módosítását. Ezzel lényegében előre biztosította a Fideszt, hogy számíthatnak a Jobbikra. A jobbikos képviselő sokadszor ismételte el, hogy először idén tavasszal, majd most egy hete is benyújtottak a parlamentnek egy alaptörvény-módosítási javaslatot, azonban arra számítanak, hogy ahogy az első javaslatot, úgy most a másodikat is lesöpri a Fidesz és a sajátját nyomja majd át minden erővel.

 
Így hiába a Jobbik volt az első, a kormány javaslata fog nyerni, övék a „dicsőség", a Jobbik pedig tapsolhat hozzá.

A Jobbik azóta küzd ezzel a problémával, mióta a bevándorlás uralja a politikai napirendet: bemondanak valamit, majd a kormány egy idő után megcsinálja az ötletüket. Ehhez teszik hozzá, hogy rosszak a kormány eszközei, például szerintük felesleges volt milliárdokat elszórni, amikor – ahogy egy képviselőjük fogalmazott – „enélkül a kutyakomédia nélkül" is lehet alkotmányt módosítani, ami most be is igazolódik. Ez kényelmetlen helyzet, de jobbikos országgyűlési képviselőkkel beszélve az az általános vélemény uralkodik a pártban, hogy ugyan elmosódik a határ ebben a kérdésben a Jobbik és a Fidesz között, de nekik jó, ha megmarad az átjárhatóság, mivel szerintük

a kormánypártiak korrupciós és urizálós ügyeikkel folyamatosan vágják maguk alatt a fát.

2018-ra szerintük ez a javukra billenti a mérleget: a néppártosodással egyetértő jobbikosok szerint a csalódott fideszesek és a bizonytalanok közül sokan szavazhatnak rájuk, ha nem nyírják ki addig a Jobbikot. Ugyanis ahogy egy képviselőjük fogalmazott: „Hallani olyan mestertervről, hogy a következő fél évben le akarnak minket darálni" – majd felhozta alátámasztásul Vona Gábor megfigyelését, a Volner János frakcióvezető elleni karaktergyilkossági-kísérleteket. A képviselő szerint valójában bőven 20 százalék feletti a támogatottságuk és ezért utazik rájuk a Fidesz.

Színjáték, pótcselekvés

A Jobbikon kívül pedig egyik ellenzéki párt sem igyekszik besegíteni. Az MSZP frakcióvezetője, Tóth­ Bertalan színjátéknak nevezte a módosítást, az LMP társelnöke, Szél Bernadett pedig pótcselekvésnek, de ő a szocialistával szemben annyit hozzátett, a normaszöveg megismerése után alakítja ki az LMP az álláspontját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.