galéria megtekintése

Kecskemét: „Háromszor egy több, mint három”

0 komment


Tanács István

A város a rendszerváltás óta jobboldali fellegvárnak számít. A három baloldali párt helyben összefogott és Hugyecz Zoltán vállalkozó, független jelölt mögé állt be, aki így eséllyel veheti fel a versenyt Szemereyné Pataki Klaudia fideszes alpolgármester ellen.

Sokáig úgy nézett ki, össze tud fogni a baloldali ellenzék három pártja Kecskeméten. A városban mindössze három olyan egyéni körzet van, ahol az egységes baloldalnak komoly nyerési esélyei lehetnek – ezekben kellett volna vonzó jelölteket állítani. A többiben akár külön is indulhattak volna, úgy, hogy a listavezetőknek reálisan kinézett volna egy-egy mandátum. Az MSZP azonban mindig kevesellte az úgynevezett koordinált indulást – vagyis azt, hogy a 15 közül csak háromban legyen egyeztetés. Az utóbbi időben megmakacsolták magukat: teljes összefogást, vagyis közös egyéni jelölteket, közös listát és közös polgármesterjelöltet sürgettek.

Hugyecz Zoltán Ice Bucket Challenge-je, az ellenzék által támogatott független polgármesterjelölt az egész világon terjedő akcióval hívja fel a figyelmet  az amiotrófikus laterális szklerózis nevű betegségre
Hugyecz Zoltán Ice Bucket Challenge-je, az ellenzék által támogatott független polgármesterjelölt az egész világon terjedő akcióval hívja fel a figyelmet az amiotrófikus laterális szklerózis nevű betegségre
Rajnai Attila

Ezt az Együtt nem tudta elfogadni. Farkas Zoltán, az Együtt kecskeméti elnöke a Népszabadság tudósítójának álláspontjukat azzal indokolta: koncepcionális különbség van az Együtt és az MSZP között. Szerinte az MSZP úgy véli, a három jelenlegi párt szavazóbázisa megegyezik a régi szocialista szavazótáborral, míg őszerintük „háromszor egy több, mint három", vagyis az Együtt olyan szavazókat is meg tud szólítani, akiket sem korábban az MSZP, sem a három párt együtt nem képes megszólítani.

Az Együtt helyi vezetője még bízott „az MSZP-tagok bölcsességében", hogy megváltoztatják a helyi pártvezetőség döntését. A végleges döntést csütörtök délután hozta meg a helyi MSZP-szervezet. Király József, az MSZP Bács-Kiskun megyei elnöke szerint az utolsó pillanatban a DK lépett fel olyan igényekkel, amelyeket nem tudtak teljesíteni. A szocialisták beálltak a másik két baloldali párt által támogatott Hugyecz Zoltán vállalkozó mögé, az egyéni körzetekre vonatkozó DK-s követeléseket azonban nem teljesítették.

 

Farkas Zoltán Együtt-elnök elmondta: DK és az Együtt koordináltan indul. Immár az MSZP által is támogatott polgármesterjelöltjük Hugyecz Zoltán, a Kecskeméthez közeli Kerekegyházán működő Gorter Fémipari Zrt. vezérigazgatója, aki a kecskeméti röplabdacsapat fő szponzoraként széles körű ismertségre tett szert a városban. Hugyecz jelölése és politikai szerepvállalása a kecskemétieket az 1990 és 1994 közötti időszakra emlékezteti, amikor Merász József vállalkozó volt a város polgármestere.

A Fidesz–KDNP csapatában két lényeges változás történt. Az egyik, hogy Zombor Gábor korábbi polgármester az országgyűlési képviselőséget választotta, majd egészségügyi államtitkár lett a harmadik Orbán-kormányban. Ezzel együtt ő maradt a Fidesz-hatalmat helyben kézben tartó választókerületi elnök, és Szemereyné Pataki Klaudia eddigi alpolgármester indul polgármesterjelöltként. A másik lényeges változás, hogy nem a városi, hanem a megyei listán indul Vörösmarty Attila eddigi frakcióvezető, akinek helyi források szerint a Szemereyné–Zombor-duóval támadt nézeteltérése, és ő húzta a rövidebbet. Ettől függetlenül a baloldal a rendszerváltozás óta egyszer sem győzött Kecskeméten országgyűlési és polgármester-választáson.

Az LMP önálló polgármesterjelöltet indít Kecskeméten Fejes Ferenc kétgyermekes mérnök-vállalkozó személyében. A helyi közélet ismerői hosszú ideig úgy tudták: ha a baloldal időben, egységesen felsorakozott volna Hugyecz Zoltán, mint közös jelölt mögé, akkor a zöldpárt nem indított volna saját polgármester-jelöltet. Mivel a sokak által várt megállapodás hosszú ideig nem született meg, így saját jelöltet állítottak, aki a bemutatkozó sajtótájékoztatón fajsúlyos témával indított: támadta, hogy a kecskeméti Fidesz–KDNP-frakció a lakosság elől eltitkolva, zárt ülésen, visszavonhatatlanul magánkézbe adta a város területe alatt lévő geotermikus energia hasznosítási jogát.

Nincs hír a Jobbik mozgolódásáról. A radikális párt korábban viszonylag erős volt Kecskeméten, később azonban egy, a párt országos irányvonalánál kevésbé demagóg értelmiségi csoport határozta meg a Jobbik helyi politikáját. Ők azonban mindeddig nem jelentkeztek sem képviselő-, sem polgármesterjelöltekkel. Nincs már sok idejük. Ha a helyzet így marad, és a Jobbik egyáltalán nem, vagy csak néhány körzetben indul, az a Fidesz–KDNP és Szemereyné Pataky Klaudia esélyeit erősíti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.