galéria megtekintése

Kazincbarcika, a magyar pornófőváros

3 komment


Doros Judit

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kazincbarcikán kattintanak legtöbben a pornóoldalakra – derült ki egy internetes felmérésből. A helyiek hiszik is meg nem is a kétes dicsőségű elsőséget, s a legtöbben azt állítják, ők bizony soha nem néznek erotikus oldalakat.

Kazincbarcika, ez a békés, csendes borsodi kisváros több különleges rekordot is magáénak mondhat. Hatvanadik születésnapján, 2014-ben elkészítették az ország legnagyobb méretű, kézi csomózású subaszőnyegét újrahasznosított textilből. Tavaly pedig – miként azt Sebestyén István, a Magyar Rekord regisztrátora feljegyezte – színes ruhácskákat horgoltak a fákra: hetven ember, zömmel asszonyok és lányok, kilenc nap alatt harminckilenc és fél négyzetméternyi anyagot kézimunkázott össze. A rossz időt jól álló bálakötöző zsinórt használtak, hogy az öltözékek több évig a fákon maradhassanak.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ugyanebben az évben egy másik rekordot is elértek a barcikaiak: egy internetes kutatás szerint lélekszámarányosan ebben a városban kattintottak legtöbben a „pornó" kifejezésre, amiből azt a következtetést vonták le, hogy itt néznek legtöbben erotikus tartalmú oldalakat. Ki is kiáltották mindjárt ezt a békés, csendes borsodi kisvárost a pornó magyar fővárosának. A kutatás arra nem tért ki, hogy a kézimunkázó rekorderek és a ­szexuális tartalmak után kajtatók között van-e átfedés, így mi sem kaptunk arra nézvést semmiféle útmutatást, merre keressük a kattintgatókat.

 

Miskolc felől érkezve a település határában egy hatalmas molinó hirdeti: a Gésa Autószervizbe menjen, akinek elromlott az autója. Továbbhaladva mellőzzük az Ambrózia éttermet, majd leparkolunk az Amazon divatbolttól nem messze. Itt mindjárt két közterület-felügyelőbe ütközünk, akik épp egy autószélvédőre helyezik csinos kis piros tasakocskájukat.

Kosztümös nő tipeg oda hozzájuk tűsarkúban, látszik, hogy nem helyi. – Jaj, merre van itt a parkolóautomata? – kérdi, mire a két közterület-felügyelő kiegyenesedik, már-már acélosan kihúzza magát, és büszkén feleli, hogy Kazincbarcikán nem kell fizetni a parkolásért, ez olyan vívmány, aminek mindenki örül. Büntetni is csak azért büntetnek, ha valaki – mint most – rááll a frissen telepített pázsitra az autó kerekeivel. A nő megnyugodva tovalibben, a két férfi hosszan néz utána. Megtöröm a csendet, s megkérdezem, milyen érzés a pornó fővárosában élni.

– Jó nagy hülyeség egy ilyen felmérés. Nem is nagyon hiszünk neki – mondják, majd azt tanácsolják, menjek be a szemközti kocsmába, ott bizonyára találok lazább lelkeket, akiknek jobban megered a nyelvük egy ilyen témában. – Sok férfi van errefelé munka nélkül. Ráérnek. Mit csináljanak, hát rámegyegetnek ilyen oldalakra. Az asszonyok meg nem bánják, az étvágy után enni úgyis otthon fog az ember – mondja egy középkorú férfi, kisfröccsöt szorongatva a kezében.

– Akkor eszerint Barcikán csak a férfiak néznek pornót? – szegezem neki a kérdést. – Hát az asszonyok minek néznének, nekik ott vagyunk mink! – veti közbe egy másik teremtés koronája, aki előtt két söröskorsó is van, így hétköznap délelőtt. Mindjárt felajánlja, hogy a harmadikra meghív, jól elbeszélgethetnénk mellette az erotikus oldalakról, amiket persze ő maga nem néz, teszi hozzá dacosan. Rövid körkérdés után a kocsmabeliek szinte mindegyikéről kiderül – vagy legalábbis kimondódik –, hogy itt ugyan senki soha nem kattintott még rá pornóoldalakra, a rekordereket máshol kell keresni. Ők megelégszenek az utcán sétáló nők látványával, mi több, akad egy férfi, aki saját feleségének nézegetésével is beéri.

Rákattanva és rákattintva

A statisztikát készítő Szexrandi.hu a Google statisztikáit használta – tudtuk meg Móczár Rudolftól, a cég marketingesétől. Azt vizsgálták, hogy adott keresőszavakra az ország melyik régiójából és városaiból keresnek rá a legtöbben, és melyek azok a keresőszavak, amelyeket ­leggyakrabban használnak. Számításba vették az időbeli gyakoriságot is, így készült el az infografika, amelyet publikáltak. Tekintettel arra, hogy a keresések terén a Google majdnem százszázalékos piacvezető, szinte a teljes magyar netező lakosság benne van a felmérés halmazában. Láthatóan nem a magyar nagyvárosok azok a helyszínek, ahonnan a legtöbb felnőtt-tartalmat keresik az interneten. Ebből valószínűsíthető, hogy a felnőtt-tartalmak fogyasztása összefügghet azzal, hogy az adott közösségben, városban mennyi lehetőségük van ismerkedni és kapcsolatot kialakítani az ott élőknek – mondta a marketinges, hozzátéve, hogy ez csak feltételezés, részletes kutatást nem végeztek a témában. Becsléseik szerint egyébként többen néznek felnőtt-tartalmat az interneten, mint ahányan nem. Egy 2013-as saját online kérdőíves felmérésük szerint a Szexrandi.hu társkeresőinek kilencven százaléka néz alkalomszerűen felnőtt-tartalmat az interneten, harmaduk rendszeresen. Ami persze az oldal tematikáját ismerve nem meglepő. Elvileg manipulálhatók a mérés adatai, de csak komoly technikai felkészültséggel. Marginális azon felhasználók száma, akik tudatosan „rejtőzködnek” – tudtuk meg szakértőktől. (V. G. G.)

A belvárosban megszólítok két idősebb nőt, mit szólnak, milyen városban laknak. Jóízűt kacagnak mind a ketten, azt mondják, nem veszik komolyan az ilyen felméréseket. – Nekem van számítógépem, sőt internetem is – vallja be a nyugdíjasforma asszony, de mindjárt hozzá is teszi: külföldön élő unokáival szokott beszélgetni, meg olykor főzéshez keres jó recepteket, másra nem használja a gépet.

Turbékoló tizenéveseket zavarok meg később a kérdéseimmel, a fiú kapásból sorol három-négy erotikus oldalt, amire időnként rápillant, a lány közben szemlesütve úgy tesz, mintha most hallana ezekről életében először. Mások azt mondják: lehet, hogy a városszéli üzem bocsát ki olyan különleges anyagokat, amelyek miatt felbuzog az energia egyesekben, ráadásul az odavezető úton gyakran látni utcalányokat, s ez szintén fokozhatja a férfiúi tüzeket.

Szitka Péter, a város szocialista polgármestere tréfával üti el az érdeklődésünket. – Magyarországon élnek a legszebb nők, azon belül is Borsod megyében vannak a legszemrevalóbbak, Kazincbarcikán pedig a legeslegeslegszebbek – mondja. Szerinte az itteni férfiak épp ezért állandó kihívásoknak vannak kitéve, s mivel minden szép nőt nem kaphatnak meg, így az internetes oldalakra „vetítik ki" az érdeklődésüket. Azt is megjegyzi, hogy a borsodi városban meglepően magas az ikrek aránya, ami nemcsak a női termékenységet, hanem a férfiúi potenciált is feltételezi, noha ennek természetesen nincs tudományos magyarázata. Érdekes egyébként, hogy Kazincbarcika címerében két „férfias" állat, egy oroszlán és egy unikornis is szerepel, s a makkon kívül a szőlő is megtalálható benne, amely nem csupán a növénytermesztéssel, hanem a termékenységgel kapcsolatos istenségek attribútuma. A polgármester azt viszont cáfolja, hogy városában az átlagosnál magasabb lenne a munkanélküliek aránya, s így a ráérő férfi is: a környéken elég sok
a munkahely, aki akar, tud dolgozni, s dolgozik is.

Majoros Márta, a térséget jól ismerő szociálpszichológus szerint az utóbbi években megindult egyfajta átrendeződés: a KSH adatai szerint a 30-35 éves, eladósorban lévő, szülni képes nők zöme nagyvárosokban él, míg a hasonló korú férfiak vidéki falvakban és olyan kisvárosokban, mint a harmincezres Kazincbarcika. Ennek oka az, hogy a lányok sokkal tudatosabban építik a karrierjüket, készülnek bizonyos pályákra, miközben a fiúk megmaradnak a manuálisabb képességeket igénylő szakmáknál. Közülük többen kerülnek gimnáziumok helyett szakközépiskolákba, szakiskolákba, s még ha később egyetemre mennek is, inkább marad nekik a műszaki pálya.

– Már az állatorvosi egyetemen is több a nő, mint a férfi, s ez azt mutatja, hogy az értelmiségi pályákon a nők kezdik átvenni az irányítást: magasabban kvalifikáltak, nagyobb arányban beszélnek nyelveket. Mindez a férfiakat elbizonytalanítja, megváltoznak a klasszikus szerepek, sok helyen a nő a családfenntartó. Ez a tradicionális vidéki településeken még nagyobb frusztrációt okoz, ott ugyanis még mélyen gyökereznek azok a sztereotípiák, hogy a férfi keresi a több pénzt, ergo, ő a főnök otthon. Az elbizonytalanodott férfi és az erős nő tulajdonképpen csak a végtelenben találkozik, nem egymást keresi. A nő emiatt kényszerszingli lesz, se párkapcsolat, se gyerek, s hasonló pályát fut be a férfi is. A Kiút program s a szakképzés favorizálása csak tovább mélyítette ezt a problémát: már a középiskolában homogén osztályok alakulnak ki, a ­fiúk egész egyszerűen nem találkoznak korukbeli lányokkal, nem tanulják meg, hogyan kell egy lánnyal szóba állni.

– Voltam olyan felvilágosító órán, ahol két orvos beszélt a nemiségről, a nemi szervekről, és tátva maradtak a szájak. Olyan szinten nincsenek tisztában a test felépítésével, a nő és a férfi „működésével", hogy az elképesztő. Ennek a generációnak idoljai, sztárjai vannak, akiknek nagyjából annyi közük van a valódi hús-vér emberekhez, mint a lánchídi oroszlánnak a valódihoz – mondja a szakember. A szexuális felvilágosítás gyerekcipőben jár, a szülő és a tanár továbbhárítja ezt a témát, így jobb híján a pornóoldalakon keresnek fogódzót a kamaszok. Ott azonban nem azt tanulják meg, mi jó a nőnek, hanem kapnak valamiféle hamis képet a szexről, ami inkább durva vagy obszcén, semmint meghitt és gyengéd. Így szocializálódva később még nehezebb lesz egy valódi férfinak egy valódi nővel valódi kapcsolatot létesítenie, ami könnyen odavezethet, hogy inkább a virtuális világban keresik az örömöket.

Ingyenpornó

A Velvet egy korábbi felmérése szerint a pornó szóra önmagában ugyan Kelet-Magyarországon keresnek rá a legtöbben, az „ingyen pornóra” viszont leginkább a budapestiek kíváncsiak. A „tini szex” kifejezés Monoron, Veszprémben és Szolnokon népszerű, a „milf” Győrben, Nyíregyházán és Miskolcon az. Az „amatőr” szóra Egerben, Nyíregyházán és Szolnokon kerestek rá sokan, de Pécsen és Székesfehérváron is akadt bőven érdeklődő ebben a kategóriában. A „sex” kifejezésre így, s-sel az adott időszakban Pusztavacson érdeklődtek a legtöbben, de Monor, Salgótarján és Szolnok lakói is gyakran beütötték az angol változatot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.