galéria megtekintése

Szórakoznak a rendőrséggel: kamuhívás tömegével

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 20. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Több mint 2 millió 230 ezer hívást regisztráltak május 19-e óta a 112-es európai segélyhívóra érkező bejelentések fogadására felállított miskolci és szombathelyi központban. Ezek közül azonban csak alig több mint 400 ezer esetben kértek segítséget a telefonálók – tájékoztatott Hablicsek Nikoletta alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság ügyeleti főosztályvezetője.

További mintegy 200 ezer telefonáló hatósági ügyintézéssel kapcsolatos információt vagy más felvilágosítást kért. Az összes telefonhívás 72 százaléka – ez évi átlagban több millió hívást jelent – értékelhetetlen. Idetartoznak a mellétárcsázások, az unatkozó gyerekek próbálkozásai és a telefonbetyárok obszcén üzenetei, valamint azok a hívások, amelyeket a telefonokat árusító üzletek vásárlói eresztenek meg, amikor kipróbálják az új készüléküket – a 112-t ugyebár mindig felveszi valaki.

A miskolci központ. A befutó telefonhívások 72 százalékával az operátorok nem tudnak mit kezdeni
A miskolci központ. A befutó telefonhívások 72 százalékával az operátorok nem tudnak mit kezdeni
Vajda János / MTI

Mégpedig elvileg szinte azonnal. A protokoll szerint az ország bármelyik pontjáról telefonáljon is, aki segítségre szorul, a számítógép ahhoz a szabad operátorhoz kapcsolja, aki a legrégebben fogadott hívást. Így megtörténhet, hogy valaki Miskolc szomszédságában kerül bajba, a segélyhívása mégis a szombathelyi központba fut be. Ott viszont egy olyan operátorral beszélhet, aki – lévén, hogy ő fogadott előzőleg a legrégebben bejelentést – „relatíve pihent”, de legalábbis nem a kapcsolás pillanatában tette le az előző hívót, s így talán kevésbé stresszes.

 

Ami azonban biztos: a hívás kezdeményezésétől számított öt másodpercen belül valaki felveszi a telefont – állítja Hablicsek Nikoletta, aki szerint ez a munkaszervezés is közrejátszhatott abban, hogy az új rendszer májusi beindítása óta a rendőrségre mindösszesen 32 panasz érkezett – 11 éppen az operátorok stílusát kritizálta, a többi a rendőrségi ügyeleteket, illetve a készenléti szervek lassúságát. A két központban németül, angolul, franciául és a szomszéd országok nyelvein is képesek fogadni a bejelentéseket.

Az operátorok előre megírt protokoll szerint kérdezik ki a telefonálókat. A monitoron pontosan látják, honnan telefonál az illető, ezért a kérdéseikkel elsősorban azt kell, hogy tisztázzák, mi történt, és oda milyen segítséget kell küldeniük. Hogy van-e sérült egy autóbaleset helyszínén (azaz, kell-e mentőt küldeni, vagy csak elég a rendőrséget riasztani), avagy beszorult-e bárki is az összetört autóroncsba (szükséges-e a tűzoltók beavatkozása).

Ez persze csak az „egyszerűbb esetekben” van így. Az operátor konferenciahívással bekapcsolhatja a beszélgetésbe a mentőszolgálat illetékesét, aki közvetlenül a bejelentőnek tud tanácsot adni például az elsősegélyadáshoz. Ha a segélyhívás után kis idővel a bejelentő újra felhívja a 112-t, mert még mindig nem érkezett segítség, nem biztos, hogy ugyanazzal az operátorral beszélhet, mint akinél a bejelentést tette.

Azonban a számítógép a telefonszáma alapján azonosítja őt, és ha a korábbi bejelentését szeretné valamivel kiegészíteni, azt az új operátornál is megteheti, mert az előző bejelentést a számítógép azonnal „előveszi”. Az operátorok látják, hogy a segítség mikor indult el, és nagyjából merre járhat, így az érdeklődőknek ez ügyben is tudnak felvilágosítást adni. Viszont nem sürgethetik meg a szolgálatokat, a mentők, a tűzoltók és a rendőrség ugyanis saját szigorú protokollja szerint vonul az egyes helyszínekre.

A súlyos sérüléssel járó, sokakat érintő balesetek, katasztrófák, bűncselekmények elsőbbséget élveznek. Hablicsek Nikoletta szerint a két központú segélyhívó rendszer eddig beváltani látszik a hozzá fűzött reményeket. A rászorulók az eddiginél gyorsabban tudnak segítséget kérni, több nyelven, és „nem kapcsolgatják őket ide-oda”, elég egyszer egyvalakinek elmondani, hogy mi történt velük vagy a környezetükben. A beavatkozó szolgálatokat pedig a rendszer mentesíti a téves, a rosszindulatú, a felvilágosítást kérő hívásoktól, így koncentrálhatnak arra, ami a feladatuk, a mentésre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.