galéria megtekintése

'Persze, hogy voltak kamupártok'

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 10. számában
jelent meg.

6 komment

Tudósítóinktól
Népszabadság

Bőkezű költekezés után egyelőre szűkszavúan számolnak el kiadásaikkal. Utánajártunk, mire költötték a kampányra kapott százmilliókat a kispártok.

– Követem Torgyán doktor példáját, csak politikával foglalkozom a párton belül, a pénzügyeket a profi könyvelőkből és a számvitellel foglalkozó csapatunkra bíztam, nekik kell majd elszámolniuk a kiadásokkal, bevételekkel – ezt mondta Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt (ÖP) elnöke, miniszterelnökjelöltje, aki szomorúan jegyezte meg: az elért eredménynél azért jobbra számított, és meglepte, hogy egyetlen kis párt sem érte el az egyszázalékos küszöböt. Szerinte ennek részben épp a kevés pénz volt az oka.

Nem nagy szám

– Mi körülbelül háromszázmillió forintot kaptunk, miután sikerült országos listát állítanunk. Ez egy átlagbérből élő embernek fertelmesen nagy összegnek tűnhet, ám ha lebontjuk a 106 választókerületre, máris láthatjuk: még hárommillió forint sem jutott egyre átlagosan. Ennek ellenére – tette hozzá – pár millió forintjuk összességében még meg is maradt, és szerinte ez is azt bizonyítja, hogy igyekeztek jól gazdálkodni az állami pénzekkel.

 

Trükkös könyvelők

A kisgazdák csak a voksolás előtt örültek a lehetőségnek - Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Persze, hogy voltak kamupártok, akik bizniszt láttak a lehetőségben, s ismerve a magyar mentalitást, a trükkös könyvelési technikákat, kétségem sincs felőle, hogy papíron ügyesen elszámolnak majd ezzel a pénzzel – mondta Monok volt polgármestere, az emlékezetes „szociáliskártya-ügy” kirobbantója. Hozzátette: az ÖP nem tartozik e pártok közé, hiszen nem a mostani választásra szerveződtek, 2009 óta működnek, s már az előző választásokon is indultak.

Igaz, akkor a kopogtatócédulák gyűjtése megnehezítette a helyzetüket, nem is tudtak, csak borsodi területi listát állítani. Most könnyebb volt a dolguk, ám Szepessy Zsolt szerint a regnáló hatalom pusztán azért hozott a kis pártok indulását javító intézkedéseket, hogy később elmondhassa: lám, Magyarországon demokrácia van, aki harcba akart szállni a választásokon, az megtehette, még segítettek is neki. Esélye azonban csak a nagy pártoknak volt, akik az állami támogatáson felül még rendelkeztek megfelelő anyagiakkal és szervezeti bázissal – tette hozzá.

A számláikat firtató kérdésünkre Szepessy Zsolt azt mondta: a reklámköltségek, és a „kommunikációs rendszer fenntartása” jelentették a legnagyobb tételt. Szavai szerint ő maga többször is levélben kért útmutatást az Állami Számvevőszéktől arra vonatkozóan, milyen tételeket lehet elszámolniuk a kampányban, de tényszerű válaszok helyett mindig csak törvényi hivatkozásokat kapott. Lényegében azt írták vissza: bárminek a költségét el lehet számolni, ami alkalmas a választói akarat befolyásolására.

A jólétből kérnek az emberek, a JESZ-ből a jelek szerint nem - Móricz Simon / Népszabadság

Tankot is elszámolhatnának

– Ezek szerint, ha veszek két-három panorámabuszt és körberagasztom a jelöltjeink fotóival, azt is elfogadják – vélekedett.

– Netán vettek ilyen buszokat?

– Nem. Mi tankokat vettünk. Azokkal megyünk majd Budapestre, hogy átvegyük a hatalmat – mondta. Aztán gyorsan hozzátette: viccelt.

Új dimenziók

Szlogenje szerint a fiatalok pártjaként létrejött Új Dimenzió Párt (ÚDP) sajtószóvivője, Nagy Gábor érdeklődésünkre közölte: az országos listaállítás következtében 149 millió forint támogatást kaptak. Ezen túlmenőleg egymillió forint járt az egyéni képviselőjelölteknek, akik közül ezt többen is felajánlották a pártnak. A választási eredmények tükrében az egyéni képviselők után 33 millió forintot vissza kell fizetniük.A szóvivő szerint az ÚDP a kampányban hárommillió szórólapot, 25 ezer plakátot és képviselőnként 500 pólót gyártattak le.

A támogatásból jutott a kampányvideó, valamint a honlap elkészítésére, villámcsődületek szervezésére. Valamennyi jelölt önálló kerettel is rendelkezett, melyet saját körzetében használhatott fel „a törvényben engedélyezett kampányeszközökre.” Jogszerűen használtuk fel az összeget, melynek tételes elszámolását most készítjük elő, és a törvényes határidőig be is terjesztjük – közölte a szóvivő.

Nem ér rá

Hasonlóképpen, ám meglehetősen pikírt stílusban nyilatkozott Táncsics Péter, az Új Magyarország Párt (ÚMP) elnöke. Közölte, hogy nem tud „tényszámokat” mondani, hiszen a pénzügyekért felelős szakembereik dolgoznak, de ő sem ér rá, mert az EP-választásra gyűjti az aláírásokat. Kifogásolta, hogy csak ilyenkor keresi meg a sajtó, bezzeg a 106 választási gyűlésükre nem volt kíváncsi. A törvényes határidőre elkészül az elszámolás, s azt akkor szívesen nyilvánosságra is hozzák – ígérte.

Nem szeretnék kiadni

A Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM) kizárólag az országos listaállításért kapott 149 millió forintos támogatást használta fel, egyetlen képviselőjelöltjük sem vette igénybe a fejenként járó egymillió forintos támogatást – tudtuk meg a szervezet sajtóreferensétől, Götz Attilától. Annak kapcsán, hogy mire, mennyit költöttek, úgy fogalmazott: az utolsó hét kampánykiadásainak összesítése és könyvvizsgálói ellenőrzése még tart, ezért végleges, fillérre pontos összeget még nem tudnak mondani.

Azt azonban megtudtuk, hogy nagyjából tartották magukat az első napok költési arányaihoz: a legnagyobb tétel hirdetésekre ment el, az összeg 48 százalékát fordították erre. A korábbi számításokból kiderült az is, hogy a pénz 32 százalékát fordították működési költségekre, irodai eszközökre, ügyvédi, könyvelői, könyvvizsgálói kiadásokra, piackutatásra. Arra a kérdésünkre, hogy megkaphatjuk-e a kiadásaikat igazoló számlák másolatát, azt írták: „A számlák, illetve a pénzek elköltését igazoló dokumentumok másolatait nem szeretnénk kiadni, de arra hajlandóak vagyunk, hogy ezeket személyesen bemutassuk a jövő hét folyamán.”

Fáj az igazság

Seres Máriáék sem söpörtek be sok szavazatot - M. Schmidt János / Népszabadság

A Seres Mária Szövetségesei (SMS) válaszait nem sikerült megtudnunk a párttól, mert nem reagáltak levelünkre. Írásban elküldött kérdéseink a következők voltak: mekkora összegű állami támogatást kaptak?; tételesen mire és mennyit költöttek ebből?; elköltötték az összes támogatást vagy maradt belőle?; az elszámolásról be tudják mutatni, nyilvánosságra tudják hozni a számlabizonylatokat?

Az viszont kiderült, hogy az SMS-ben vélhetően nagyon haragszanak a sajtóra, a párt zöldvonalán érdeklődő tudósítónkon ugyanis egy fiatalember azt kérte számon, hogy bezzeg most megkerestük őket, míg az elmúlt három hétben nem. Hozzátette azt is: az utóbbi két napban nagyon sok újságíró hívja az SMS-t, de bezzeg korábban nem hívták őket. Kérdésünkre, miszerint mi közünk van nekünk ahhoz, hogy kik és miért hívták a pártot, a telefonos diszpécser azt válaszolta: a sajtó elfogult volt velük, és csak az elmúlt pár napban keresték őket. Kérdésünkre, miszerint mi közünk van hozzá, hogy csak az elmúlt két napban hívogatják a pártot, a fiatalember visszakérdezett: fáj az igazság? Ekkor befejeztük a beszélgetést, majd írásban elküldtük kérdéseinket. De válasz nem jött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.