galéria megtekintése

Patyomkin-ország: kampány a jóistennel

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 09. számában
jelent meg.

Tudósítóinktól
Népszabadság

Valószerűtlen tempót diktálnak városaink – jórészt kormánypárti – polgármesterjelöltjei: a kampányfinisben naponta több rendezvényen vesznek részt, díjat adnak át, előadást tartanak, beszédet mondanak. És gőzerővel avatnak. Jószerével teljesen mindegy számukra, hogy mit.

A kampányhajrá protokolláris gesztusainak hitelessége sok esetben megkérdőjelezhető. Az egyik dunántúli megyeszékhely által fenntartott idősek otthonának ápolója mesélte például a következőt: „Négy évig a polgármesterünk felénk se nézett, és a városházán minden kérésünkre csak hümmögtek, most, hogy kellenek a voksok, eljött a polgi, kedvesen kérdezgetett, mosolygott, és beszélt arról, hogy az idősekről gondoskodni kötelességünk. El is érte a célját, a mi kis öregjeink tuti, hogy a neve mellé rakják az ikszet.”

A kaposvári közösségi ház átadását is elsiették
A kaposvári közösségi ház átadását is elsiették

Valóban érdemes lenne összevetni, hogy a városvezetők hányszor találkoztak öregekkel az elmúlt négy évben, és hányszor az elmúlt három hétben. De beszédes az is, hogy a kampányhajrában hány út-, parkoló-, park- és létesítményátadáson vesznek részt az újrainduló polgármesterek vagy a helyükre készülő alpolgármesterek.

 

Igaz, ez nem új gyakorlat. Felejthetetlen szalagátvágások sorát idézhetnénk meg, ilyen volt például, amikor Pécsett a 2002-es választás előtt Toller László, a város szocialista polgármestere átadta az üresen álló 25 emeletes toronyház két alsó szintjének ideiglenes megerősítését, vagyis egy olyan ácsolványt, amit – a végleges megerősítés után – lebontottak.

Toller László 2010-ben elhunyt, de ha élne, néhány mai kampányhuncutság láttán elismerően csettintene. Toller jelenlegi fideszes utódja, Páva Zsolt szerdán átadta a pécsi önkormányzat egyik cége által épített biogázerőművet, ami azonban leghamarabb fél év múlva termel áramot.

Mohács fideszes első embere, Szekó József a héten letette az alapkövét a mohácsi kórház felújítási munkálatainak. Egy felújításnak „nem szokott alapköve lenni”, mondják az építészek, kivéve, ha választás közeleg. A történethez tartozik, hogy a munkálatok még nem kezdődnek, hisz a kivitelező csak október 3-án nyerte el a munkát, s hetek kellenek, hogy felvonuljon a területre.

Hotelátadás Békéscsabán
Hotelátadás Békéscsabán
Rosta Tibor / MTI

Mellesleg a városát 16 éve irányító Szekó toronymagasan esélyes, így nem szorul rá kampányhuncutságokra, ennek ellenére felavatott egy uszodát, ami csak jövő nyáron nyílik meg, lévén fedetlen. A somogyi megyeszékhelyen ugyancsak biztos favoritnak tűnő Szita Károly a város kaposszentjakabi részében szeptember 26-án – a kerület fideszes jelöltjével közösen – átadott egy közösségi házat, aminek oldalán még tegnap is az virított, hogy: „technikai okok miatt zárva”.

Az időzítés fontosságát átérezte a szekszárdi képviselő-testület fideszes többsége is. Horváth István polgármester szeptember 9-én összehívott egy rendkívüli testületi ülést, s azon másnap megszavazták, hogy a kórházi kápolna udvarán lévő feszület kerüljön közterületre. Eredetileg is ott állt a kőkereszt, ám az út szélesítése miatt a nyolcvanas évek elején el kellett mozdítani onnan, s így egy eldugott helyre került. Szeptember 29-én visszatért az út mellé, s a felállítás ünnepén a Fidesz polgármesterjelöltje, Ács Rezső alpolgármester beszédet mondott.

Az áthelyezésről döntő ülésen Hadházy Ákos, az LMP baloldal által támogatott polgármesterjelöltje – miután jelezte, hogy megszavazza a napirendet – megkérdezte: 30 év után miért lett annyira sürgős az áthelyezés? Választ nem kapott. A Fideszből a trafikmutyi miatt kilépő Hadházy erre az mondta a kormánypárti frakciónak: szégyelljék magukat, hogy a jóistennel is kampányolnak. A polgármester azt felelte, hogy nézzen tükörbe Hadházy, mert a jóistennel neki kell majd elszámolnia.

Ez a pályaszakasz is csak egy hónap múlva nyílik meg a valóságban
Ez a pályaszakasz is csak egy hónap múlva nyílik meg a valóságban
Balázs Attila / MTI

Ha végképp nincs mit átadni, a politikusok akkor sem esnek kétségbe, Botka László, Szeged újrainduló baloldali polgármestere szeptember 26-án „félidei bejárást” tartott a városban folyó partfal-rekonstrukció munkálatainál. Nyíregyházán már nyáron befejeződött a Móra Ferenc Általános Iskola felújítása, ezért Kovács Ferenc fideszes polgármester – ha már átadást nem tarthat az intézményben – „helyszíni bejárásra” invitálja a sajtót csütörtökre.

Még két nyíregyházi történet: múlt héten a polgármester jelenlétében átadták az elkerülő gyűrű nyugati szakaszát, ám az autósokat lassabb haladásra kényszerítő bóják még tegnap is ott voltak, és műszakilag átadták a 13 milliárdos kórházberuházás keretén belül az onkológiát, információink szerint azonban hetek-hónapok kellenek az osztály gépeinek beszereléséhez.

A Dunántúl tizenegy kormánypárti irányítású városában (Balatonfüreden, Bonyhádon, Érden, Hévízen, Kaposváron, Mohácson, Pakson, Pécsett, Székesfehérváron, Szekszárdon és Veszprémben) mutattak be egy magyar fejlesztésű elektromos buszt az elmúlt hetekben, s a jármű előtt fotózkodva mindenütt sajtótájékoztatót tartott a Fidesz polgármesterjelöltje. Az üzenet az volt, hogy jönnek a levegőt nem terhelő, a választók egészségét nem rontó buszok. Mindeközben – tudomásunk szerint – az említett városok tömegközlekedéséért felelős helyi, illetve megyei cégek egyike sem tervezi a közeljövőben ilyen típusú buszok vásárlását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.