galéria megtekintése

Lázár János szerint a körök közepén Soros György áll

17 komment

NOL

Orbán Viktor a Fidesz elnökeként 2017 februárjában folytat tárgyalásokat az új köztársasági elnökről – hangzott el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Kovács Zoltán kormányszóvivő oldalán tartott, jubileumi, 50. Kormányinfóján. A migrációt támogató „bizonyos amerikai körök” közepén Soros Györgyöt látja. Lánczi András korrupcióvédő álláspontját azért nem kommentálja, mert a kormány nem véleményezheti „a tudományos kutatásokat”. Soros György neve amúgy olyan sokszor hangzott el a Kormányinfón, hogy azt egy külföldi akár magyar kötőszónak is hihetné.

15:55 Lázár János az EU ezt firtató kérdései dacára támogatja, hogy a pályázatokon nyertes önkormányzatoknak és cégeknek 50 százalékos előleget fizessenek, emellett kiáll az esztergomi várhegy nemzeti emlékhellyé nyilvánítása és Mindszenty József boldoggá avatása mellett is. A több mint kétórás 50. Kormányinfó e békés témákkal halkan véget ér.

15:49 A Heti TV, Breuerpress idézte az egyiptomi szakminisztert, aki szerint a tegnap eltűnt repülőgép terrorcselekmény áldozata lett. Lázár János rögzítette, hogy neki erről pontos információi nincsenek, de részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak. Az erősen baráti kérdésekre, miszerint a magyar kormány miért nem költ lobbipénzeket az amerikai álláspont finomítására, Lázár János úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy az amerikai politikai álláspontok pénzzel megvehetőek, bár Soros György példája ezt talán cáfolja. (Megjegyzendő: a magyar kormány több milliárd forint lobbipénzt fizet Orbán-párti véleményeket hangoztató amerikai politikai döntéshozóknak.) Ama kérdésre, hogy ő vállalná-e a köztársasági elnöki posztot, úgy fogalmazott, hogy ilyet józan ember tőle nem kérdezhet, tehát fő a józanság.

15:40 A Magyar Nemzet a kerítésépítés költségeit firtatja, újfent ígéretet kap pontosabb adatokra. Az USA–EU szabadkereskedelmi tárgyalások dokumentumaiba a nemzetközi szabályok szerint a Külügyminisztérium épületében bárki betekinthet, de arról másolatot, jegyeztet nem készíthet, és annak tartalmát nem hozhatja nyilvánosságra. A miniszter hatáskör híján nem kommentálja az önkormányzati dolgozók közelgő sztrájkját. Lázár János és Kovács Zoltán pontosít: tévedés, hogy ne hoznák nyilvánosságra a migránskampány médiaköltéseit, de eddig még nem érkeztek be az adatok.

 

15:37 A Magyar Fórum kérdésére Lázár Jánosnak ismét alkalma nyílik megismételni, hogy szerinte elsősorban Soros György folytat kampányt az Európába irányuló migráció érdekében. A jobboldali lap az EU felelősségét is firtatja, amit a miniszter – ígérete szerint – megvizsgál. A nemzeti kereskedőházak hálózatának hasznosságát felmérik.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

15:35 A Klubrádió felvetésére megvizsgálja, az a hír, miszerint kurd sebesülteket ápolnak a Honvédkórházban, sért-e nemzetbiztonsági érdekeket.

15:34 az Inforádió kérdésére Lázár János megerősíti, hogy az Országos Egészségügyi Pénztárat a szaktárcába olvasztják.

15:31 Az Echo TV kérdésére megerősíti: egyelőre nincs egyezség az Alkotmánybíróság új tagjairól. Így továbbra is hiányzik négy tag, és az elnöki poszt is betöltetlen.

15:27 A HírTV szintén Rubovszky György Áder Jánosra érthető szavaira utalva próbál több információt kifacsarni a kancelláriaminiszterből, de hasztalan. Az agrárpályázatokra vonatkozó érdeklődésre a tárcavezető megismétli, hogy a nyertesek 88 százaléka 300 hektár alatt gazdálkodik. A gyümölcsösök, szőlők most kimaradtak a támogatási körből, de ők hamarosan rájuk szabott kiírásra számíthatnak.

15:19 A Népszava kérdésére Lázár János cáfolja, hogy 90 milliárdba kerülne a jövő évi úszó vb. Ő maga reggel 75 milliárdot számolt össze, amibe beletartozik egy mintegy húszmilliárdos uszoda, a Dagály strand, a Császár-Komjádi uszoda, valamint a margitszigeti uszoda felújítása, egy új ugrótorony, illetve egy több mint nyolcmilliárdos tömegközlekedési fejlesztés. Ezeket vébé nélkül is meg kellett volna valósítani. Nem véleményezi a Habony Árpád érdekkörébe sorolt Lokál című kiadványban megjelenő állami hirdetések mennyiségét, mert erről – szavai szerint – ügynökségek döntenek. Hillary Clinton esetleges elnökké választásától „sok jót” várnak.

15:07 Kovács Zoltán – esetében egyre kevéssé szokatlan bárdolatlansággal – úgy vezette fel lapunk tudósítóját, Csuhaj Ildikót, hogy „most egy konteós, konfabulációs rész következik”. Tudósítónk nem ült fel a provokációnak, már csak azért sem, mert Kovács Zoltán tudósítónknak korábban mindennemű reakciót megtiltott. Lapunk elsősorban Balog Zoltán Emmi-miniszter köztársasági elnöki esélyei iránt érdeklődött, de Lázár János erőteljesen hárított. Emlékei szerint azon túl, hogy a kérdés legkorábban jövő év februárjában kerül a Fidesz asztalára, a kérdés még informálisan se merült fel.

14:59 Az RTL Klub azt firtatta, hogy ha Lázár János szavai szerint egyes kollégái Uberrel járnak, nem tartja-e visszásnak, hogy illegális tevékenységben vesznek részt. A miniszter részint nem nevezte az Ubert illegálisnak, másrészt nem vizsgálja, melyik kollégája mivel közlekedik. Kovács Béláról továbbra is egy szót se – majd ha eljön az ideje. Orbán Viktor azt üzeni, a köztársasági elnök kérdésében mindenki nyugodjon meg, egy parlamenti párt vezetőjeként jövő év februárjában tárgyalja ki a kérdést. Mindazonáltal a miniszter leszögezte: Áder János kiváló köztársasági elnök, kapcsolata a miniszterelnökkel kiváló, egyszersmind mindketten harminc éve politikai szövetségesek és barátok. Az újabb migránsozós plakátkampány pénzügyi kerete hárommilliárd forint. A kreatív feliratokra, mint például „Üzenjük Brüsszelnek, hogy az iskolai wc-ben nincs papír”, annyiban reagált, hogy szólásszabadság van.

14:55 A Blogstar kérdésére üdvözölte, hogy a városligeti építményeket magyarok tervezzék. Szerinte ha Botka László szocialista szegedi polgármester „migránsokkal árasztaná el Szegedet”, arról ki kell kérnie a helyiek véleményét.

14:49 Az Origo kérdésére, miszerint az EU 300 milliárdos megszorítását kér a magyar kormánytól, úgy fogalmazott, az EU-nak eddig egy, Magyarországgal kapcsolatos jóslata se jött be. Az egészségügyi szakdolgozókkal zajló bértárgyalások a végéhez közelednek, jelentős béremelés várható, és hasonlót remél az orvosokkal folytatott tárgyalásokról is. Vasárnapi bérpótlék-ügyben szintén megegyezést remél. A lap újságírója külön forszírozta Bill Clinton három nappal ezelőtti, a magyar kormányt bíráló álláspontját – ami érezhetően kimaradt Lázár János kezdő sorosozásából. A kancelláriaminiszter nem minősítené Hillary Clinton politikai tevékenységét, és nem vonna egyenlőségjelet az amerikai kormány, illetve „bizonyos körök” között, amelynek közepében Soros Györgyöt látja. Ettől még jó szövetségesei vagyunk az Egyesült Államoknak, például katonai téren, avagy több gazdasági kérdésben – tette hozzá.

14:35 A Pesti Srácok kérdésére részletes választ ad egy, a jobboldali portál által az szociálliberálisokkal összefüggésbe hozott, korrupciógyanúsnak tartott szigethalmi beruházásról. A vizsgálati anyagot idézve kijelentette, „se szabotázs, se kontárság nem történt”. A portál azt is firtatta, hogy a miniszter egyetért-e a századvéges, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorának is kinevezett Lánczi András véleményével, miszerint az ellenzék által korrupciógyanúsnak tartott esetek nem sorolhatóak e tárgykörbe, hisz eme pénzek révén csak új politikai elitet, új nemzeti nagytőkét építenek. E tárgyban Lázár János az Alaptörvényre hivatkozva ütötte el a véleményalkotást, mondván, a kormány „a tudomány kutatásait” nem véleményezheti. Mégis hosszasan értekezett arról, hogy Magyarország szerinte – az Egyesült Államok nagykövete, vagy akár az EU megjegyzései dacára – az átlagosnál nem korruptabb. Ellenben az ellenzék szerinte a választások közeledtével minden miatt korrupciót kiált majd, akár okkal, akár anélkül. Arra a kérdésre, hogy az Uberhez hasonlóan a magánlakás-kiadást könnyítő Airbnb-rendszert is be szeretnék-e tiltani, úgy fogalmazott: nem technológiai kifogásaik vannak, hanem csak a más piaci szereplőkkel egyenrangú feltételek betartását szeretnék elérni.

14:30 A Magyar Idők kérdésére lehetségesnek tartotta, hogy van összefüggés a Lengyelországban Oroszországnak való kémkedés vádjával letartóztatott politikus és Kovács Béla jobbikos politikus között, de ennél többet nem kívánt a kérdéshez hozzáfűzni. Alstom-ügyben szintén zajlik a nyomozás. Megerősítette: a „hivatalos belépési pontra” visszakísért migránsok az esetek döntő többségében nem kérvényezik a belépést Magyarország területére, hanem Szerbiában „továbbállnak ismeretlen irányba”.

14:20 A Figyelő kérdésére a visszaeső GDP ellenére is tarthatónak tartja a miniszter a növekedési célszámokat. Az EU-támogatások vagy a gépgyártás visszaesése időleges. Többek között a tőzsde élénkítésével segítenék a gazdaság bővülését. A felvetésre, miszerint elképzeléseikkel miként igyekeznek előtérbe hozni magyar tulajdonú élelmiszer-kereskedelmi láncokat, egyszersmind kiszorítani a piacról a Tescót, hosszas, kitérő válaszában arra utalt: a magyar termelők védelme érdekében vizsgálják a nagy kereskedőláncok hátrányos megkülönböztetésének lehetőségét. Szerinte Ausztriában a Spar is segíti a belföldi termelőket. A fő akadályt az EU-szabályok jelentik. A kérdésről május végén döntenek.

14:17 Zalaegerszegen új autótesztpályát épít a kormány, 37 milliárdos állami és hárommilliárdos EU-támogatásból, ahol akár önvezető villanyautókat is tesztelnének. Zalaegerszeget többek között a 4 ezer fős Flextronics-létszámleépítés miatt segítenék. Négysávos autóúttal bekötik a várost az M7-esbe.

14:13 Mintegy 60 ezer hektár kiírásával folytatódnak a földárverések. Eddig 180 ezer hektár kelt el, amiből 240 milliárd forint bevétel folyt be az államkasszába. A mezőhegyesi mintagazdaság és ménesbirtok feladatairól törvényt alkotnak. A pályázó agrárcégek számára közel kétszázmilliárdos támogatást ítéltek meg. Ezek túlnyomó többsége 300 hektárnál kisebb területen gazdálkodik, „ismert nevek” nem nyertek.

14:10 A kormány 15 milliárd forintot költ a Városliget zöldítésére: a zöldfelület aránya 60-ról 65 százalékra nő. A beépítettség ugyan szintén 5-ről 7 százalékra emelkedik, viszont ezzel párhuzamosan jelentősen csökkentenék a betonfelületek arányát. Ezer új fát ültetnének, és hatszázat „rehabilitálnának”.

14:06 Rubovszky György KDNP-képviselő fura és sokat vitatott elszólására utalva – miszerint Orbán Viktor szerinte nem támogatja Áder János köztársasági elnökként való újraválasztását – Lázár János leszögezte: Orbán Viktor a Fidesz elnökeként 2017 februárjában megkezdi a párt köztársaságielnök-jelölését megelőző konzultációkat.

13:59 Lázár János reagált az EU-nak a magyarországi költségvetéssel kapcsolatos ajánlásaira. Szerinte az áfacsökkentés, a gyed-extra, a lakástámogatás, a személyijövedelemadó-csökkentés eleget tesz az alacsony jövedelműek támogatására vonatkozó kérésnek. A kabinet a szokatlanul gyenge GDP-növekedési adatot jellemzően szezonális hatásokkal magyarázza.

13:56 Elfogadás előtt áll a 2017-es költségvetés. A kormány 3 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos hiánnyal számol. Több százmilliárddal többet költenek oktatásra, egészségügyre, rendvédelemre, de nőne a a kultúratámogatás, és megmaradnak az életpályák is. Több utat is építenek például Győr-Moson-Sopron megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, és bővítik az M0-st.

13:45 A héten nem volt kormányülés, de a miniszterelnök kormánynapot tartott kiemelt témákban szakminiszterek bevonásával. Elsőként mi másról is, mint a menekültekről. Pintér Sándor belügyminiszter több kelet-európai társminiszterével – így a balti államok, Románia vagy Finnország szaktárcavezetőjével – egyeztetett Szegeden a bevándorlásról. Magyarország több értelemben is a migráció „útjában áll”. Ellentétben Barack Obama amerikai elnökkel, aki – Lázár János olvasatában – támogatná Európa irányába a muszlim bevándorlást. Az amerikai politika zászlóvivője Soros György, a Demokrata Párt támogatója, a „Clinton-házaspár mecénása”. A magyar kormánynak nem az amerikai kormánnyal, hanem „bizonyos körökkel” van vitája. Szerinte Soros György Orbán Viktor kormányát tekinti egyik legfontosabb politikai ellenfelének. Ez nem áll messze attól, hogy a bevándorlás szervezett dolog. Ezt számára az is bizonyítja, hogy a migránsok eddig hatmilliárd dollárt fizettek ki embercsempészeknek. Annak érdekében, hogy egy illegális migráns se tartózkodhasson Magyarországon, a határtól számított 8 kilométeres zónán belül, ha a rendőrség előállítja őket, visszaszállítják őket a hivatalos belépési pontig, lehetőséget biztosítva nekik arra, hogy „onnan léphessenek Magyarország területére”. (Ahol bizonyára visszautasítják a kérelmet.) A kormány készül a népszavazásra. Idén eddig több mint 11 ezren érkeztek Magyarországra, jelenleg mintegy 2 ezer migráns tartózkodhat az országban, politikai védelmet eddig több mint 200 személynek nyújtottunk.

13:44 14 perces késéssel elkezdődött a Kormányinfó, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelenti, hogy eddig 4615 kérdést tettek fel neki az elmúlt 50 Kormányinfó során.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.