galéria megtekintése

Jogsértések magyar módra

4 komment


Czene Gábor

Magyarország kerítést épített a déli határa mentén, kriminalizálta a területére történő szabálytalan belépést, felgyorsította a menedékkérők és menekültek visszatérését Szerbiába, menekültvédelemtől mentes övezetté alakítva át az országot. A romák továbbra is az erőszakos kilakoltatás kockázatának voltak kitéve, és nem védték őket megfelelően a gyűlölet-bűncselekmények ellen – így kezdődik az Amnesty International éves jelentésének Magyarországgal foglalkozó fejezete.

Az illegális belépés kriminalizálása és a határok lezárása kiegészítette a nyár során elfogadott jogalkotási intézkedéseket, amelyek általában véve korlátozták a menedékjoghoz való hozzáférést – hangsúlyozza a londoni székhelyű nemzetközi emberi jogi szervezet. Az előző évről szóló jelentés emlékeztet rá, hogy civil szervezetek aggodalmukat fejezték ki: sérülhet a visszaküldés tilalmára vonatkozó kötelezettség, ha Magyarország nem méri fel, hogy az egyéni kérelmező ki van-e téve súlyos emberi jogi jogsértések kockázatának a származási vagy tranzitországban. Az Európai Bizottság decemberben kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Magyarország ellen a menedékjoggal kapcsolatos uniós jogszabályok megsértése miatt.

Az Amnesty International más területeken is komoly gondokat lát. A jelentés kitér arra, hogy a kormányzati politikákkal szemben kritikus civil szervezetek zaklatással és a regisztrációjuk elvesztésére vonatkozó fenyegetésekkel szembesültek. Az emberi jogi szervezet felidézte az eseményeket, egyebek mellett azt, hogy az Európai Gazdasági Térség/Norvég Alap kezeléséért és szétosztásáért felelős civil szervezetek „nyomozással kerültek szembe”. A Budai Központi Kerületi Bíróság amúgy kimondta, hogy jogellenes volt a rendőrségi házkutatás, amelyet két civil szervezet irodájában végeztek 2014 szeptemberében, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hűtlen kezelés miatt tett büntetőfeljelentését követően.

A romákkal szembeni diszkrimináció a lakhatáshoz való hozzáférés területén, valamint a romák és más kisebbségek gyűlölet-bűncselekményektől való védelmének elmulasztása folytatódott – állapította meg a jelentés. Például: még 2011-ben Szegeden rasszista támadás ért egy roma férfit. Az Emberi Jogok Európai Bírósága végül kimondta, hogy a bűnüldöző hatóságok a „gyűlölet-bűncselekmény erős jelei” ellenére elmulasztották beazonosítani a bűncselekmény rasszista indítékát, ezzel megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

 

Főként roma családok továbbra is ki voltak téve az erőszakos kilakoltatás kockázatának Miskolc „Számozott utcák” elnevezésű városrészében. Március és június között nagyjából 120 családot lakoltattak ki erőszakkal. Sokuknak rokonokhoz, felújításra szoruló házakba kellett költözniük, vagy a hajléktalansággal kellett szembenézniük. A korábban kilakoltatott családok túlnyomó többségének nem biztosítottak megfelelő alternatív lakhatást vagy kártalanítást.

A Kúria is kimondta: a miskolci önkormányzat megsértette az ország egyenlő bánásmódra vonatkozó jogszabályait, amikor szociális bérlakásuk elhagyását vállaló, egyébként rendesen fizető embereknek járó 1,5-2 millió forint kifizetését ahhoz kötötte, hogy elköltözzenek Miskolcról, és legalább öt évig vissza se jöjjenek.

A vallásszabadságot továbbra is korlátozták – közölte a jelentés. Több aggály merült fel arra vonatkozóan, hogy számos vallási közösségtől továbbra is megtagadták azokat a jogokat, amelyekkel korábban egyházként rendelkeztek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.