galéria megtekintése

Itt a Jobbik elfuserált reinkarnációja

23 komment


Czene Gábor

Mintha az egyetemi szerveződésként induló Jobbik elfuserált reinkarnációját látnánk: a Konzervatív Hallgatók Szövetsége „új és energikusabb karakter" reményében átalakult Identitárius Egyetemisták Szövetségévé (Identitesz). A szélsőjobboldali társaság még júliusban jött létre, de szélesebb nyilvánosságot csak most kapott – miután a 444.hu beszámolt a szervezet minap közzétett kampányvideójáról.

A nyári (át)alakuló közgyűlés nem keltette tömegrendezvény benyomását. A szervezet blogján legalábbis nem találtunk olyan fotót az eseményről, amelyen tíznél többen lettek volna. A vezetőségben lévők közül többen Budapesten és Debrecenben tanulnak, míg az egy évre elnökké választott László Balázs a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre hallgatója.

 

Küldetésnyilatkozata szerint a szövetség tagjai határozottan elutasítják a „relativizmust, mely megkérdőjelezi az örökérvényű, az európai hagyományokban rejlő értékek minőségét, valamint elutasítjuk a nemzetközi baloldal által közvetített hanyatlás-értékeket, mint például a feltételezésen alapuló, erőszakosan hegemón irányzatként működő kultúrák, rasszok, etnikumok, nemek és egyének közötti abszolút egyenlőségbe vetett hitet". Ugyanígy elutasítják „a liberalizmus korunkbeli képviselői által vizionált nemzetközi tömegtársadalom fikcióját, mert elismerjük a különböző természetes közösségek feloldhatatlanságát, továbbá az egyének közösségi mivoltát".


Forrás: Facebook

A szervezete jelképe – aranyszínű alapon lévő, felfelé mutató nyíl – elvileg arra hivatott, hogy kijelölje a helyes utat, a nemzethez való hűség útját, amelyet az európai tradíciókat jelképező babérkoszorú fon körbe. A külső szemlélőnek viszont olyan érzése van, hogy a horog- és nyilaskeresztre egyaránt utaló szimbólummal van dolga. Ezt a benyomást keltik a fotókon látható karmozdulatok, és a videón feltűnő szereplők is, akik öltönybe bújt hitlerjugendes fiatalokra emlékeztetnek. A szervezet jelmondata is erre utal: "Egy szebb és jobb magyar jövőért".

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy az elődszervezet Konzervatív Hallgatók Szövetségének több homofób megnyilvánulása volt, a már említett László Balázs pedig – az Átlátszó korábbi közlése szerint – tavaly októberben részt vett egy hungarista rendezvényen, akkor gyanúnk tovább erősödik.

Közben az interneten létezik egy hasonló nevű szervezet is, az Identitás Szövetség. Ennek a társaságnak ugyanaz a jelképe, ami a más országokban működő hasonszőrű szélsőjobboldali társaságoknak: a görög ábécé egyik betűje, a lambda.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.