galéria megtekintése

„Isten ragyogó képét csak együtt tudjuk kirakni”

9 komment


Ungár Tamás, Pécs

Mi lenne a dolguk Jézus mai követőinek a migránsokkal és az elesettekkel? Erről vitázott két lelkész egy pécsi esten, na meg arról, hogy politizáljanak-e papok.

Isten nem azért küldte el a fiát a Földre, hogy kárhoztassa az embereket, hanem azért, hogy enyhítse a fájdalmukat és megmentse őket – érvelt Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség 65 esztendős elnöke a négyórás pécsi est derekán. A mondattal Iványi annak a gondolatnak akart nyomatékot adni, hogy ha a közösség Jézust akarja követni, akkor megértő és segítőkész a kisebbségekkel, az elesettekkel, sőt, a bűnösökkel is.

A liberális alapítvány, az ALMA által rendezett vitában a migránskérdés magyarországi kezeléséről esett szó leghosszabban. Iványi bevezetőjében megemlítette, hogy miközben Ferenc pápa meghirdette az irgalmasság évét, és a katolikus egyház feje migránsokat fogad be, nálunk a kormány migránsellenes politikát folytat, s részben ennek eredményeként ma a magyarok négyötöde elutasítja a menekülteket. Pedig nálunk nincs is kit elutasítani, hisz a migránsok nem ide tartottak, csak átmentek rajtunk, amíg nem épült meg az útjukat és a szenvedéseiket meghosszabbító kerítés.

Iványi vitapartnere, Gál Károly, a Pécs melletti kisváros, Kozármisleny népszerű, 41 esztendős plébánosa is arra jutott, hogy jelenleg az egymás iránti zártság korszakát éljük. Nemcsak a migránsok iránt vagyunk zártak, ugyanez tapasztalható egy társasház lakói között: nem figyelünk a másikra.

 

– Fiatal koromban ez nem tűnt fel – folytatta a plébános –, talán mert akkor korombeliek között voltam, s a fiatalok szeretnek barátkozni. Az ismerkedéshez bátorság kell, és a fiatalok még bátrak. Később a felnőttek meggyőzik őket arról, hogy vannak különbségek az emberi kultúrák között, s ezek a különbségek elválasztanak egymástól. Persze, hogy vannak különbségek, de ezek hangsúlyozása nem szabad, hogy a közösség egészének együttélését veszélyeztesse. Isten ragyogó képét csak együtt tudjuk kirakni, mindannyian egy csodás puzzle darabjai vagyunk.

Iványi Gábor és Gál Károly
Iványi Gábor és Gál Károly
Cseri László

Iványi is úgy látta, hogy kell a bátorság a másik befogadásához, és ha csak a félelem mozgat minket, akkor még a házunkból se merünk kilépni.

Abban mindkét pap egyetértett, hogy a politika erősítette az idegengyűlöletet. A szavait gyakorta irodalmi és filmes példákkal erősítő Gál Károly azonban úgy vélte, hogy a papok ne politizáljanak. A plébános a jézusi példa követését tartotta fontosnak, s azt, hogy tenni kell az elesettekért, mert csupán a sajnálkozás semmit se ér. Gál abban bízott, hogy a közösség gondolkodásmódja átformálható a jézusi tanításokkal.

Iványi szerint viszont a papoknak igenis kell politizálniuk. Fel kell rázniuk a magyar társadalmat, mert az „falaz” és nem mondta ki, hogy bűn volt a menekültek ellen uszító politikai kampány. A kormány azért kelt gyűlöletet az idegenek ellen, mondta a lelkész, mert tudja, hogy a félelmeinkre építve megerősíti szavazóbázisát. Ezzel lehet, hogy 4 vagy 12 év múlva is választást nyerhetnek, ám olyan tudatrombolást végeznek, amit talán 100 év sem lesz elég helyrehozni.

Az Iványi Gábor vezette testvérközösséget az egyházak működését szabályozó 2011-es törvény igyekszik ellehetetleníteni. A 22 oktatási intézményt és öt idősotthont fenntartó, éjszakánként 600 hajléktalant befogadó MET annak ellenére nem kapja vissza jogait, hogy az unió bírósága a javára ítélt. Az Orbán Viktor két gyermekét is megkeresztelő Iványi úgy látja, hogy a kormányfő „kifárasztó taktikával” akarja tönkretenni egyházát, ez azonban inkább erősítette a közösségét, s a lelkész meggyőződését, hogy politizálni kell.

– Akkor is politizálunk, ha hallgatunk – mondta a lelkész. – Azzal segítjük, hogy a hatalmon lévők még gátlástalanabbak legyenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.