galéria megtekintése

„Inkább beszélünk a szexuális életünkről, mint hogy hányszor voltunk mosdóban”

3 komment


Veres Dóra
NOL

Civilizációs betegség, amely Magyarországon 35-40 ezer ember életét keseríti meg, sokan azonban kínosnak érzik, hogy beszéljenek róla. Május 19-e az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegség világnapja.

„Miért utálnám azt, ami megmentette az életemet?” – mondja Sasvári Ilona, a Magyar Ilco Szövetség (az ILCO egy betűszó, az ileum, vékonybél, és a colon, vagyis vastagbél szavak első szótagjából tevődik össze) ifjúsági felelőse, aki 1998 óta végleges sztómaviselő. Öt évvel korábban diagnosztizálták IDB-vel, vagyis gyulladásos bélbetegséggel, amely közé két betegséget sorol az orvosi szaknyelv: ezek a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa, vagyis fekélyes vastagbélgyulladás.  A Crohn-betegség fenekestül felforgatta az akkor 22 éves lány életét: állandó hasmenés, borzalmas görcsök, évekig dolgozni sem tudott.  

Mi az a sztóma?

Maga a szó szájadékot, műtéti úton kialakított kis nyílást jelent, amelyen keresztül a salakanyagok eltávozása történhet a szervezetből, amennyiben valamilyen beavatkozás után erre van szükség. Olyan megbetegedések esetén kerülhet sor erre, amikor akár ideiglenesen, akár véglegesen nem lehetséges, hogy a bélsár a végbélnyíláson, vagy a vizelet a húgyvezetéken keresztül távozzon a szervezetből.

A széklet és a vizelet felfogására egy speciális eszközt, sztómazsákot használnak, melyet a sztómanyíláshoz rögzítenek. A zsáknak a nap minden pillanatában a helyén kell lennie, a sztómanyílás ugyanis nem rendelkezik izmokkal, se érző idegekkel, így a beteg nem tudja szabályozni a széklet távozását. 

„Előbb kezd el valaki a szexuális életéről beszélni, mint arról, hogy hányszor volt egy nap WC-n” – mondja a 33 éves Rácz Rita, aki épp az államvizsgájára készült 2004-ben, amikor a tünetek jelentkeztek. A tartós hasmenés három hónapon át tette pokollá az életét. 15 kilót fogyott, búcsút kellett intenie élsportolói karrierjének.

 

„A tartós hasmenés, véres vagy nyákos széklet, csökkent étvágy, fogyás és láz intő jel lehet” – mondja Miheller Pál, a Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinikájának adjunktusa. Az IBD nem gyógyítható, a kezelés célja a panaszmentesség elérése és fenntartása, illetve a bélnyálkahártya eltéréseinek megszüntetése. Súlyos esetben gyakran szorulnak a betegek szteroid kezelésre, majd azt követi az ún. biológiai terápia, amelyet középsúlyos-súlyos, illetve a konzervatív terápiákra nem reagáló páciensek számára adnak. „Biológiai hatóanyagokat használunk, nem gyógyszergyárban készült klasszikus vegyi anyagokat, tehát például különféle támadáspontú monoklonális antitestekkel kezeljük a beteget” – magyarázza Miheller Pál, hozzátéve, az érintettek életében olyan időszakok is tapasztalhatóak, amikor a betegség csendes, és alig vagy egyáltalán nem okoz tüneteket, amelyek egyénenként eltérőek lehetnek, függően a gyulladás kiterjedésétől és annak elhelyezkedésétől.

Ritát az első öt év, a szteroidos kezelés nagyon megviselte, szenvedett a mellékhatásoktól. A biológiai kezelés első körben azonban bevált. Négy évig volt teljesen tünetmentes. Ám az utóbbi két évben ismét visszatértek a tünetek, már a műtét is szóba került. „A vékonybél utolsó szakasza van begyulladva, ennek kimetszésével eredményt érhetnénk el” – mondja, hozzátéve, a felépülés hosszadalmas, legalább egy hónapig dolgozni sem tudna. Igaz, a tekintetben szerencsés, hogy a főnöke és a kollégái is tudnak a betegségéről, és megértőek. Nincs vita vagy probléma, ha kezelésre kell mennie, vagy a betegség miatt nem tud dolgozni.

Mint mondja, a panaszok intim természete miatt sokaknál figyelhető meg egyfajta szégyenérzet, ezért legtöbbször titkolják az IBD-t, és a közvetlen hozzátartozókon kívül senki sem tud róla.

Május 19-én, az IBD Világnapján a világ minden pontján több tucat ország betegszervezetei rendezvények százait szervezik annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet e betegségre, és támogatást nyújtsanak az IBD-betegeknek abban, hogy merjenek szégyenkezés nélkül beszélni problémáikról, bevonva őket a betegséggel élők egyre bővülő közösségébe. Idén mintegy 40 ország csatlakozott a World IBD Day (Gyulladásos Bélbetegek Világnapja) kezdeményezéséhez, lilára – a Világnap egyezményes színére – festve többek között a Niagara vízesést vagy a pisai ferde tornyot.

Magyarországon két helyszínen, Szegeden és Budapesten szerveznek rendezvényeket. A Margitszigeten a betegséggel kapcsolatos ismeretterjesztés céljából orvos-beteg találkozót tartanak, majd orvosok és betegek egy közös séta vagy futás keretében együtt indulnak a margitszigeti szökőkúthoz, amely a nap eseményeinek zárásaként lila fényárba borul majd. Találkozó 17:30-kor az Árpád hídi lejáratnál található szabadtéri fitneszparknál. A részletes programért kattintsanak ide -->.

Szegeden jótékonysági túrát szerveznek, találkozó este hat órakor a Dóm téren. A részletes programért kattintsanak ide -->.

„1998-ban kaptam először ideiglenes sztómát, de egyáltalán nem tragédiaként fogtam fel” – mondja Sasvári Ilona, aki a sztómazsáknak köszönhetően végre el tudott menni moziba, étterembe, találkozhatott a barátaival. Mint mondja, Crohn-betegsége teljesen elszigetelte, hiszen az állandó hasmenés miatt sehová sem tudott menni, ha meg is látogatták, huzamosabb időt kellett a mosdóban töltenie, ami neki és a vendégei számára is kellemetlen volt. 5 hónap után visszazárták a sztómát, ám a helyzet csak rosszabb lett, számára a végleges sztóma megváltást jelentett. Lelkileg azonban megviselte. „Azt gondoltam, hogy mindenki látja, hogy sztómazsákom van, állandóan takargattam a kezemmel a hasamat” – eleveníti fel Ilona. Állandóan zavarban volt, mint mondja, a női mivoltát kérdőjelezte meg. S noha a sztóma kezelését a sztómaterápiás nővérek segítségével könnyen elsajátította, állandóan aggódott, mi lesz, ha valami „baleset” történik vagy a környezete megérzi a zsák tartalmának szagát – noha ő is tudta, hogy a zsákok speciális anyagának köszönhetően ennek igen csekély a valószínűsége. Eleinte a zsákok felhelyezése, cseréje, de különösen a zsákokkal való létezés komoly lelki megterhelést jelentett számára, idővel azonban megtanult együtt élni a betegséggel és a sztómával is.

„Évekig nem mertem napozni, az, hogy strandra menjek, eszembe sem jutott” – jegyzi meg. Aztán levetkőzte a gátlásait. Évente szervez táborokat a sztómával élő fiataloknak és idősebbeknek is. „Volt olyan, aki csak akkor jött bele a vízbe, amikor látta, hogy mi már fürdünk. Még úgy, hogy csupa sztómazsákkal élő veszi körbe, úgy sem tudta elengedni magát” – mondja, hozzátéve, nehéz feldolgozni, de idővel hozzászokik az ember, és rájön, nincs olyan dolog, amit egy sztómaviselő ne tudna megtenni. 

Az IBD-s betegek száma rohamosan nő, Magyarországon 35-40 ezer ember érintett, közülük becslések szerint kétezer ember él sztómával. A betegség mindkét nemben azonos valószínűséggel fordul elő és leginkább az aktív, munkaképes korosztályt érinti. Az esetek mintegy 15 százalékában jelenik meg már gyermekkorban. A gyulladásos bélbetegség oka máig ismeretlen, azonban valószínűleg a genetikai és környezeti tényezők egyaránt közrejátszanak a kialakulásban.

„Döntés kérdése, ki miként éli ezt meg – mondja Rita, hozzátéve, teljes életet él, noha olyasmikre is oda kell figyelnie, amire a legtöbb embernek nem: ha tömegközlekedéssel utazik, észben kell tartania, hol vannak nyilvános mosdók, ha autózik, akkor olyan útvonalat választ, amely mentén van néhány benzinkút. „Néha nem könnyű, talán a legjobb szó rá a körülményes – körülményes IBD-vel élni, de könnyen alkalmazkodik az ember” – mondja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.