galéria megtekintése

Így telt Semjén Zsolt szeptembere

4 komment


Rab László

Az volt az érzésünk, hogy Semjén Zsolt – más kormánytagokhoz képest – kevésbé aktív a nyilvánosságban. Megvizsgáltuk, milyen eseményeken vett részt az elmúlt hónapban, és kiderült, a magyar kormány második embere alig pihent szeptemberben.

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a menekültválság miatti politikailag igen aktív hónapot szeptember 2-án kezdte, amikor is Budapesten tárgyalt az iráni diplomácia vezetőjének helyettesével. Majid Takht Ravanchit Semjén Zsolt az Országházban fogadta. A megbeszélés során „a felek a két ország együttműködésének bővítéséről folytattak eszmecserét. A külügyminiszter-helyettes mostani útja Orbán Viktor miniszterelnök október elejére tervezett iráni látogatásának előkészítését szolgálja” – mondta a találkozó után Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Szeptember 4-én Semjén Zsolt Romániában járt. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Temes megyei Nagyszentmiklóson Bartók Béla szobrát avatta. Beszédében kiemelte: „Bartók Béla életére tekintve látni kell, hogy lelki, szellemi értelemben egyaránt rendkívüli gazdagság örökösei vagyunk”. Arról, hogy a miniszterelnök-helyettes ott járt, a Kereszténydemokrata Néppárt értesítette közleményben az MTI-t. „A mai világban is az egyik legnagyobb megtartó erő – mondta Semjén Zsolt –, ha képesek vagyunk egymás felé érdeklődéssel fordulni.”

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság

 

Szeptember 12-én Szécsénybe látogatott, ez szombati napra esett. – A legszélesebb egyeztetéssel és konszenzussal, a leginkább szakmai alapokra helyezve született meg a vadászati törvény tervezete, amelyet a jogi kontroll után a következő hetekben hoznak nyilvánosságra – jelentette ki az országos vadásznapon és megyei horgásztalálkozón Semjén, aki egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke is. Beszédében kiemelte: a magyar vadgazdálkodást a következő húsz évre meghatározó új vadászati törvény olyan minőségű lesz, hogy nemcsak a vadászat történetében, hanem a magyar jogtörténetben is kiemelt helyet kaphat. Semjén végül bejelentette, hogy 2021-ben, az 1971-es vadászati világkiállítás 50. évfordulóján nagyszabású vadászkiállítást rendeznek. (Az eseményre a szécsényi országgyűlés 310. évfordulóján került sor, erről a KDNP közleményben értesítette az országot.)

Szeptember 21-én Semjén Zsolt az irodalomtörténész, műfordító Gereben Ágnes emléktáblájának avatóünnepségén vett részt Budapesten. Ugyanezen a napon a honvédelmi miniszterré kinevezett Simicskó István eskütételén volt látható az Országgyűlés plenáris ülésén, melyről fotó is készült. Szeptember 22-én megint szerepelt egy fotón, amint éppen szavaz az Országgyűlésben.

Szeptember 24-én a Borsod megyei Megyaszóra látogatott, ahol a Harangod-Mag Kft. húsüzemének avatásán vett részt. A miniszterelnök-helyettes avató beszédében „egyebek mellett” arról szólt, hogy ez a beruházás egybeesik a kormány stratégiai célkitűzésével, amellyel arra ösztönzi a gazdákat, hogy minél inkább készterméket állítsanak elő, és ne alapanyagot. Úgy fogalmazott: akik a feldolgozással és a késztermék előállításával foglalkoznak, azok „mind meggazdagodtak”.

Szeptember 25-én Semjén Zsolt megvédte Balog Zoltán humánminisztert, aki szerint „Magyarország 2013–2014-ben ezer keleti keresztény családot befogadott Irakból és Egyiptomból a nyilvánosság kizárásával, biztonságos módon és a magyar állampolgárság megadásával, azzal a lehetőséggel, hogy bármikor visszatérhetnek az eredeti lakhelyükre”. Balog kijelentését a tények eddig nem igazolták. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Szabó Tímea PM-es országgyűlési képviselő által feltett kérdésre ettől függetlenül azt felelte: „... az adatok alapján megállapíthatjuk, hogy Balog Zoltán miniszter úr állítása megfelel a valóságnak”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.