galéria megtekintése

De hol van az ezer befogadott egyiptomi család?

2 komment


Lencsés Károly

Két kormánytag is próbálja magyarázni, de máig nem tudjuk, mire alapozta Balog Zoltán azt a kijelentését, hogy 2013-14-ben ezer egyiptomi és iraki család kapott titokban magyar állampolgárságot.

Az utóbbi két esztendőben 237 főt honosítottak államérdekből, közülük 143 egyiptomi állampolgárt. Iraki viszont egy sem volt közöttük – ezt válaszolta hétfőn a szocialista Harangozó Tamás kérdésére igen szűkszavúan a belügyminiszter. Az ügy előzménye: a nemzeti erőforrások minisztere, Balog Zoltán szeptember elején beszélt arról, hogy Magyarország 2013–2014-ben ezer keleti keresztény családot fogadott be Irakból és Egyiptomból a nyilvánosság kizárásával, biztonságos módon, a magyar állampolgárság megadásával.

A két miniszter által jelzett számok így köszönőviszonyban sincsenek egymással. Az sem sokat segít a tisztánlátásban, hogy Szabó Tímea, a PM képviselője a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettestől kért választ arra, valóban kapott-e ezer egyiptomi és iraki család magyar állampolgárságot, mert Semjén Zsolt a múlt héten egészen más adatokkal állt elő.

A politikus azt viszont legalább megmagyarázta, mit jelent az államérdek: az ilyen okból történő honosítást megalapozhatják többek között gazdasági, tudományos, kulturális sport- és humanitárius szempontot. Erre való hivatkozással 2008 januárjáról 2015 júniusáig összesen 263 személy kapott magyar állampolgárságot, és közülük 198 fő volt egyiptomi, míg iraki e hosszabb időszakban sem akadt.

 

Eddig a Pintér és a Semjén által közölt számok nagyjából egybeesnek. A miniszterelnök-helyettes azonban további adatokkal is szolgált. Közölte, hogy Észak-Afrika, valamint a Közép- és Közel-Kelet országaiból – pontosan kéttucatnyi államból – 2010 és 2015 nyara között hagyományos honosítás keretében 573 fő szerzett állampolgárságot.

Ugyanakkor 2011 januárjától az egyszerűsített honosítás eljárás keretében további 349 fő szerezte meg vagy kapta vissza a magyar állampolgárságot. Ők egykor magyar állampolgárok voltak, illetve azok leszármazottai és családtagjaik is e körbe tartoznak. Ha a számokból még nem lenne elég, Semjén továbbiakkal is szolgált. A bevándorlási hivatal 2013-14-ben 1161 egyiptomi állampolgárnak adott különböző jogcímeken tartózkodási engedélyt. Ugyanezen időszakban 205 iraki is huzamos magyarországi tartózkodásra nyert jogot.

Semjén még azt is elárulta, hogy 2010 és 2015 között a korábban említett kéttucatnyi országból – többek között Afganisztánból, Algériából, Egyiptomból, Pakisztából és Szíriából – több mint húszezer ember személy kapott tartózkodási engedélyt. A számok szerinte egyértelműen mutatják, hogy Magyarország befogadó állam. S miután a politikus összekevert mindent mindennel, leszögezte: Balog miniszter állítása megfelel a valóságnak, mert „életszerű figyelembe venni azt, hogy akik megkapták például a nemzeti letelepedési engedélyt stb., azok mintegy »úton vannak« az állampolgárság megszerzése felé".

Csakhogy ez az egész sehogyan nem stimmel. Balog kifejezetten arról beszélt, hogy ezer családot a nyilvánosság kizárásával, biztonságos módon, az állampolgárság megadásával fogadtak be. Nem azt mondta, hogy „úton vannak" ehhez, hanem hogy megkapták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.